Tijdens de zwangerschap moet je minstens twee keer bloed laten prikken; in het begin van de zwangerschap (rond 10-14 weken) en rond 30 weken. Of er meer bloedonderzoek nodig is hangt af van jouw/ jullie wensen (NIPT ), je bloedgroep en eventuele andere medische redenen.
Aan het begin van je zwangerschap krijg je een bloedonderzoek. Dit gebeurt om te kijken of er stoffen in je bloed zitten waar je baby ziek van kan worden. Er kunnen bijvoorbeeld bepaalde antistoffen in je bloed zitten. Als je dit op tijd weet, kun je je laten behandelen en voorkómen dat je baby ziek wordt.
Bloedonderzoek gebeurt alleen met jouw toestemming. Het moet zo vroeg mogelijk in de zwangerschap plaatsvinden. Bij voorkeur voordat je 13 weken zwanger bent.
De test kan vanaf 10 weken worden uitgevoerd met 2 buisjes bloed van de zwangere. De NIPT biedt geen 100% zekerheid.
Bloedonderzoek is nodig wanneer de huisarts of specialist denkt dat er sprake is van een ziekte. Het wordt ook gedaan om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen. Tevens is het mogelijk om een preventief bloedonderzoek aan te vragen om je gezondheidsstatus te laten bepalen.
Voor ieder stofje wat wordt onderzocht, betaal je doorgaans tussen de 1 en 3 euro. Daarnaast betaal je kosten voor het aanvragen van het onderzoek. Zodoende kan een algemeen laboratoriumonderzoek (in 2021) al snel 80 euro kosten, terwijl de rekening van een HIV-bloedtest kan oplopen tot enkele honderden euro's.
Bloedonderzoek kan bovendien worden gebruikt om het verloop van een ziekte te volgen, bijvoorbeeld om te zien of een behandeling aanslaat. Uw bloed kan worden onderzocht op bijvoorbeeld rode en witte bloedcellen, glucose, ijzer, calcium, enzymen of hormonen.
Als uw bloedgroep Rhesus D negatief of Rhesus C negatief is, kan uw lichaam antistoffen gaan aanmaken tegen het bloed van uw kindje. Tijdens de zwangerschap kan bloed van het kind in het bloed van de moeder komen. Bij de geboorte is de kans dat dit gebeurt zelfs vrij groot.
De echo duurt ongeveer 30 minuten.
De echo wordt via jouw buik gemaakt en je hele kindje wordt bekeken. Het doel van de 20 wekenecho: kijken of je kind gezond is. Op de echo zijn eventuele afwijkingen, zoals een open ruggetje of een open schedel goed te zien. Ook is de ontwikkeling van organen en botten meestal goed te bekijken.
Een gratis zwangerschapstest kun je laten uitvoeren bij je huisarts of een Sense-spreekuur. Wees niet bang dat de huisarts meteen je ouders zal inlichten. Iedere huisarts heeft namelijk zwijgplicht en mag pas iets zeggen tegen je ouders als jij dat wilt.
Een zwangerschapstest toont de aanwezigheid van human chorionic gonadotropine ( hCG ) aan in urine of bloed. hCG is een eiwit dat wordt gemaakt door de moederkoek (placenta) van een zwangere vrouw. De productie van hCG neemt gedurende het eerste trimester (8-10 weken) van de zwangerschap sterk toe.
Meestal zijn er geen complicaties tijdens of na afloop van het bloedprikken. Op de plaats van de prik kan een bloeduitstorting ontstaan. Deze plaats kan ook pijnlijk zijn. Sommige mensen worden licht in hun hoofd en hebben de neiging om flauw te vallen tijdens het prikken.
Je zit in de 4e week van je zwangerschap en je baby heeft een plekje gevonden in de baarmoeder. In je baarmoeder gaan er nu drie groepen cellen aan de slag. De eerste groep vormt je baby, de tweede de placenta, waardoor je kindje de komende maanden wordt voorzien van voeding, en de laatste groep vormt de vliezen.
Wanneer je een urinetest neemt, wordt het hCG hormoon gemeten. Een waarde van dit hormoon van minder dan 5mlU/ml is een negatieve uitslag voor de zwangerschap, en een waarde van boven de 25mlU/ml is een positieve uitslag voor de zwangerschap.
Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen. Niet bij iedere zwangerschap is het geslacht direct zichtbaar. De baby kan met de benen voor het geslachtdeel liggen.
De geslachtsbepaling echo is een 2D echo die vanaf 14 weken gedaan kan worden.
Als je 11 weken zwanger bent beginnen ook de vingernageltjes te groeien en krijgen de uitwendige geslachtsorganen steeds meer vorm. Rond week 14 valt vast te stellen of je een jongen of een meisje verwacht!
Een donor met bloedgroep AB noemen we 'de universele ontvanger'. Deze donor kan uitsluitend aan een patiënt met bloedgroep AB doneren. Wanneer een patiënt met bloedgroep AB zelf een orgaan nodig heeft, kan hij ontvangen van de bloedgroepen A, B, AB en 0.
Onderzoek wees namelijk uit dat mensen met bloedgroep A, B en AB 15% meer risico lopen te overlijden aan hart- en vaatziekten dan diegenen met bloedgroep 0. Bovendien lijkt het erop dat bloedgroep 0 je lichaam ook beschermt tegen kanker.
Bloedgroep O
Producten die zeer beperkt zijn toegestaan: zuivel, granen, peulvruchten, gluten, bepaalde groenten zoals rodekool en spruiten, thee, koffie en cola.
We adviseren u om iets te eten en/of drinken mee te nemen zodat u direct na het bloed prikken iets kan nuttigen waardoor eventuele misselijkheid en/of duizeligheid snel verholpen is. Uw behandelend arts zal aangeven wanneer het nodig is dat u nuchter moet zijn.
Klachten van een wekedelensarcoom in de buik
Pas als het sarcoom tegen een orgaan of zenuwen gaat drukken, kun je klachten krijgen. Je kunt dan last hebben van een vol gevoel, een opgezette buik, darmklachten of bloed bij de ontlasting. Een wekedelensarcoom dat tegen organen aandrukt, kan pijn veroorzaken.
Nuchter is belangrijk omdat in sommige gevallen eten en drinken de samenstelling van uw bloed veranderen en daarmee bepalingen kunnen beïnvloeden. Als u twijfelt of u nuchter moet zijn voor de bloedafname, neem dan contact op met de polikliniek van uw behandelend arts.