Hoe vaak moet ik eten en drinken: 4 tot 7x per dag Zorg voor een vitaal leven vraagt om een goede balans tussen eten, bewegen en ontspannen. Volgens het Voedingscentrum kun je het beste vier tot zeven eetmomenten op een dag aanhouden.
Maar is dit nou wel zo gezond als men altijd gedacht heeft? Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat slechts 2 á 3 keer per dag een maaltijd nuttigen beter voor de gezondheid is, dan het nemen van meerdere maaltijden over de dag..
De meeste mensen eten drie hoofdmaaltijden. Kinderen eten of drinken 4 keer iets tussen de maaltijden door, volwassenen doen dit gemiddeld 7 keer per dag. Het ontbijt wordt door de meeste mensen genuttigd tussen 7:30 en 9:00 uur, de lunch tussen 12:00 en 13:00 uur en het avond- eten rond 18:00 uur.
Volgens Van 't Veer is juist het verdelen van maaltijden over de dag een goede strategie. ,,Ons hele lichaam is erop ingesteld om voeding verspreid over de dag in te nemen. Als je plots maar één maaltijd per dag eet, verstoor je een volkomen normaal systeem," zegt Van 't Veer.
Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam. Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op.
De bedoeling is elke dag 16 uur achterelkaar te vasten en 8 uur lang een normaal maaltijdpatroon te volgen. Als je om 20 uur 's avonds begint te vasten, mag je om 12 uur 's middags opnieuw eten. Zo kan je makkelijk met collega's of familie lunchen. Ook het avondeten kan normaal gebeuren.
Aantal eetmomenten per dag Het Voedingscentrum adviseert voor iedereen van 1 jaar en ouder om hooguit zeven eetmomenten per dag aan te houden. Drie hiervan zijn bestemd voor de hoofdmaaltijden en de overige momenten zijn de zogenaamde tussendoor eetmomenten.
Voor een gemiddelde volwassen man adviseert het Voedingscentrum per dag 2500 calorieën, voor vrouwen 2000. Kinderen tot 13 jaar hebben tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag nodig.
Trend niet zonder gevolgen
Een keer een dag te weinig eten kan voor de meeste mensen niet veel kwaad. Maar wanneer het iets is wat een paar dagen per week of vaker gebeurt, gedurende een langere periode, dan brengt te weinig eten flinke risico's met zich mee.
Handige tips om af te vallen
Verklein de porties: eet iets minder vlees, brood, aardappelen, rijst of pasta. Probeer minder te snoepen, neem vaker fruit of groenten tussendoor. Vergelijk de hoeveelheid calorieën, vet, eiwitten en koolhydraten op etiketten. Kies voor volkorenproducten voor een voller gevoel.
Uit onderzoek is gebleken dat het niet relevant is hoe vaak je per dag eet en/of om de hoeveel uren dit is, als het op afvallen aankomt (1). Om af te vallen is het essentieel om aan het eind van de dag een calorie-tekort te hebben. Je lichaam verbrandt dan meer energie (kcal), dan je gegeten hebt.
Waarbij mensen gemiddeld ongeveer 3 weken zonder vast voedsel kunnen overleven, geldt dit voor water niet. Een volwassen vrouw bestaat voor ongeveer 52 procent uit water, bij een man is dat ongeveer 63 procent.
Om de bloedsuikerspiegel op peil te houden is het beter om 6 keer per dag iets te eten, in plaats van 3 keer. Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat vorige week gepresenteerd werd op het EASD-congres in Lissabon.
Als je honger hebt, en dat heb je, na drie dagen vasten, beginnen stamcellen kennelijk nieuwe witte bloedcellen aan te maken. Witte bloedcellen helpen je om infecties te bestrijden, ze zijn verantwoordelijk voor een goed functionerend immuunsysteem.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Regelmaat in de voeding betekent drie hoofdmaaltijden (ontbijt, middagmaal en avondmaal) en maximaal twee tussendoortjes per dag nemen. Ook de samenstelling ervan is van invloed op de bloedsuikerspiegel.
Een symptoom van te weinig eten is bijvoorbeeld vermoeidheid. Dat zie je terug aan je huid, je haren en je nagels. Eet je langere tijd heel weinig zonder dat je tekorten aanvult met supplementen, dan kan dit zich uiten in bijvoorbeeld botontkalking, spierafbraak en darmproblemen.
Nee, je kunt niet zwaarder worden als je minder eet dan je nodig hebt. Als je minder energie via eten en drinken binnenkrijgt dan je verbruikt, val je in principe af. Wel is het belangrijk om op een gezonde manier minder te gaan eten.
Als je jezelf de tijd geeft om ervan te genieten, zit je langer vol en heb je minder gauw weer trek in iets anders. Kortom: zolang je bewuste keuzes maakt wat betreft voeding maakt het tijdstip waarop je eet niet uit. Eten na 20.00 's avonds is dus niet ongezond, zolang je kiest voor een gezonde avondsnack.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Voorbeelden zijn gezoete dranken, producten met te veel zout, suiker of verzadigd vet, en fastfood.Ook een ongezond eetpatroon valt hier onder, zoals (te) weinig groente en fruit eten. Of in het algemeen veel eten of snacken. Ongezonde voeding kan hart- en vaataandoeningen, kanker en diabetes veroorzaken.
Volgens de Amerikaanse diëtist Tracy Lockwood Beckerman is er geen specifiek ideaal tijdstip voor iedereen om te dineren, maar is elk tijdstip tussen 18.00 en 20.00 uur goed. Dan heeft je lichaam genoeg tijd om de maaltijd te verteren voordat je rond 22.00-23.00 uur gaat slapen.
Als je altijd om de 3 uur eet dan weet je lichaam dat veel calorieën opslaan niet nodig is omdat je regelmatig eet. Je lichaam hoeft dus geen voorraad aan te leggen omdat er een regelmatige energie toevoer is. Regelmatig eten zorgt ook voor een stabiele bloedsuikergehalte.
Een gezond eetschema betekent meerdere eetmomenten per dag
Naast de drie maaltijden op een dag (ontbijt, lunch, diner) is het goed om tussen die maaltijden ook kleine snack momentjes in te plannen.