De meeste plukhonden zijn maar 2 keer per jaar rijp om te trimmen. Krulharige vachten tussen de 4 tot 8 x per jaar (poedels en dergelijke). Langharige vachten tussen de 4 tot 6 x per jaar. Honden met veel onderwol moeten 2 tot 4 keer per jaar getrimd worden (bijvoorbeeld de Golden Retriever of Berner Sennen).
Rond de 5 maanden is een prima leeftijd om uw hond voor het eerst een hele behandeling te laten ondergaan. Het kan zijn dat het model er nu wel nog wat anders uit ziet als wanneer ze volwassen zijn, dit omdat de hond nog een zachte puppyvacht heeft.
Twee keer per jaar een bezoek aan de salon is wenselijk. De losse ondervacht wordt verwijderd, de nagels geknipt, de zooltje geschoren en de oren gereinigd. Hierna is het tijd voor een overheerlijk bad en wordt de vacht gedroogd, als laatste wordt de hond nagewerkt. Advies trimbeurt: twee keer per jaar.
HOE VAAK NAAR DE TRIMSALON ? Dit komt voor veel Doodle-eigenaren als verrassing; Vanaf 6 maanden is het een must iedere 8-10 weken de vacht in de trimsalon te laten behandelen. Om de vacht klitvrij en op praktische, maar toch zeer aaibare lengte te houden is het echt raadzaam uw Doodle op tijd te laten trimmen.
Een fleecevacht heeft haren met een kleine slag erin, bij een curly fleece zijn de krullen duidelijker zichtbaar. Alle vachten zijn geschikt voor mensen met een allergie, maar bij bepaalde vormen van astma of bij allergie voor huisstofmijt is de fleece vacht nog meer aan te raden.
Uw pup wordt geborsteld, de nageltjes worden geknipt en oogjes vrij geknipt. We laten ze wennen aan aanraking door de trimster en geluiden van het bad, water, de föhn, scharen en het scheerapparaat. De puppy-trim duurt meestal een uurtje. Veel langer kun je de aandacht van een pup niet vasthouden.
De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!
Hij gaat krabben en bijten, waardoor de huid beschadigd raakt, met alle gevolgen van dien. Ook kruisingen en kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen. Met een goede trimbeurt kan al het losse en dode haar echter worden verwijderd.
We raden u aan om de Boomer elke 8-10 weken te laten trimmen; Om de Boomer aan de Trimsalon en de behandeling te laten wennen is het raadzaam om de Boomer als Pup eens te laten wassen en drogen; Borstel uw Boomer regelmatig. Zo heeft u minder last van hondenharen in huis.
Wanneer de hond niet plukrijp is, zal de hond pijn hebben tijdens het plukken. Het plukken werkt volgens het principe van de haargroei volgen. Trek bij jezelf maar eens een enkele haar uit: dit doet pijn. Maar trek nou eens heel zachtjes aan een grote bos haar.
Hoe vaak uw hond een bezoek moet brengen aan de trimsalon is vooral afhankelijk van de vacht van je hond. Het trimmen van een hond duurt gemiddeld tussen de 3 en 4 uur. Dit hangt mede af van de vachtsoort en de grootte van de hond.
Eigenlijk zijn het niet echt messen. Ze hebben een vlak, metalen lemmet met een botte en getande rand. De afstand tussen de tanden kan fijn, middelmatig of grof zijn. Dit helpt je om de haren tussen je duim en het trimmes met gemak vast te pakken en meer grip te hebben om ze vervolgens uit te trekken.
De 'f1′ achter labradoodle f1 staat voor het type kruising. F1 geeft aan dat de labradoodle een raszuivere kruising is tussen een labrador retriever en een poedel. Dit is dus echt de eerste generatie. Een labradoodle is dus enkel f1 als zijn of haar ouders een labrador retriever en poedel zijn.
Voor de eerste 10 maanden is het advies dan ook: -Wandelen - Maximaal 5 minuten wandelen per levensmaand. Dat wil zeggen dat een pup van drie maanden maximaal 15 minuten per wandeling mag lopen. De pup mag dit wel zes keer op een dag doen en dus in totaal anderhalf uur lopen, maar niet in één wandeling anderhalf uur.
Het is aan te raden om je Doodle zo'n 2 tot 4 keer per maand goed door te borstelen met een geschikte borstel. Wij raden hiervoor de Activet borstels (met name de Activet groen enkel) aan en de Bass borstel.
De meeste fokkers gaan erg zorgvuldig te werk, daarom kost een Labradoodle zo'n € 1.700,- tot € 2.500,-. Denk naast de aanschafkosten van de hond ook aan kosten voor voeding, de dierenarts, hondenbelasting en een puppycursus. En houd rekening met het grote risico op erfelijke aandoeningen bij de Labradoodle.
De Australian labradoodle is een prijzige hond en helaas trekt dat fokkers aan die zelf labradors en poedels kruisen en die ook labradoodles noemen. De Australian Labradoodle is namelijk nog geen erkend ras en de naam is derhalve nog door iedereen vrij te gebruiken. Helaas ontstaan hierdoor andersoortige labradoodles.
deze kan duren tot ongeveer de 15e maand. Iedere vacht is anders en iedere vachtwissel verloopt ook anders door verschillende invloeden (denk aan gezondheid, wandelingen, zwemmen, voeding, verzorging etc.)… Vandaar dat meningen zeer verschillend kunnen zijn wat betreft het advies over aantal keren borstelen per week.
Als een hond te lange nagels heeft, kan een hond zijn poot anders gaan neerzetten tijdens het lopen oftewel 'er naar lopen'. Dit kan problemen veroorzaken voor de spieren en de gewrichten. Bovendien blijft een hond met te lange nagels vaker met een nagel ergens achter hangen waardoor de nagel in kan gaan scheuren.
Wat houdt de rui behandeling in? De hond wordt grondig gewassen met een voor zijn vacht geschikte shampoo. De shampoo laten we enige tijd inwerken; de hond wordt ondertussen in een hondenbadjas of badlaken gewikkeld zodat hij warm blijft. Na het uitspoelen van de shampoo wordt crèmespoeling aangebracht.