Je moet je magnetron maandelijks schoonmaken zodat hij langer meegaat. Daarnaast is een schone magnetron natuurlijk wel zo fris voor het bereiden van voedsel.
Vul een klein bakje met water en een beetje ammonia en plaats dit in het midden van de magnetron. Laat de magnetron vervolgens 10 minuten draaien op 800 watt. Vervolgens kunt u de magnetron met een doek schoonvegen.
Laat je oven 5 minuten voorverwarmen en zet hem daarna uit. Plaats vervolgens een pannetje met lauw water en een flinke scheut ammoniak in de oven. Doe de oven dicht en laat het pannetje met inhoud een dag staan. Hierdoor weekt al het vuil los, waardoor je het na een dag met een vochtig doekje kunt verwijderen.
Begin met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. Zet hier vervolgens een ovenbestendig schaaltje in met een laagje vanillesuiker en laat dit vijf minuten staan. De vislucht is na een paar minuten weg en er komt een zoete bakkersgeur voor in de plaats. Meer hoef je niet te doen!
Voor de mensen met die net een nieuwe oven hebben gekocht, is dit een veel voorkomend probleem: een chemische lucht vanuit de oven. Vaak wordt deze lucht omschreven als een chemische lucht, een geur van plastic of oude knakworstjes. Deze lucht komt voor bij nieuwe ovens, of ovens die niet vaak zijn gebruikt.
Vul een magnetronbestendige kom met water en een paar scheutjes schoonmaakazijn of citroensap. Plaats de kom in de magnetron en verwarm deze 5 tot 10 minuten op maximaal vermogen. Laat de kom eventjes afkoelen voordat je aan de slag gaat. Terwijl het vuil losweekt, maak je een sopje klaar.
Smeer de binnenkant en de losse onderdelen goed in met groene zeep, en plaats een schaaltje ammonia in de combimagnetron en laat dit een nacht (ongeveer 8 uur in de gesloten magnetron) staan. Dit zal alle hardnekkige vlekken en spetters losweken. Met een sponsje is het vuil nu los te boenen.
Het is belangrijk dat je je oven regelmatig schoonmaakt. Een vieze oven kan immers allerlei smerige luchtjes in je huis brengen. Bovendien kunnen aangekoekte etensresten allerlei ongedierte naar je keuken lokken. En ten slotte kan een vieze oven zelfs van invloed zijn op de smaak van je eten.
Hoe vaak je het reinigingsprogramma moet uitvoeren, hangt af van het gebruik van de oven. Geadviseerd wordt om dit één keer in de drie maanden te doen. Gemiddeld duurt een pyrolyse programma 1 à 2 uur. Helaas hebben niet alle ovens de pyrolysefunctie.
Daarom wordt ook wel aangeraden om de ramen open te zetten terwijl je je oven aan het werk zet om zichzelf schoon te maken. Het proces van het zelfreinigen van een oven kan zo'n 1,5 tot 6 uur duren.
Met een pyrolytische oven in je keuken hoef je zelf de oven niet meer schoon te maken. De oven verwarmt zich tot zeer hoge temperatuur. Je vastgekoekte etensresten en vetvlekken verbranden door de hitte. Afhankelijk van hoe vaak je de oven gebruikt, gebruik je het pyrolyse systeem het beste één keer per half jaar.
En toch is het ovenrooster het gemakkelijkste onderdeel van je oven om te kuisen. Het enige wat je moet doen is een bak met warm water vullen, er wasmiddel aan toevoegen en je rooster zo'n 6 uur laten rusten in het water. Je zal je rooster niet meer herkennen als je het weer bovenhaalt.
Voor het schoonmaken van de ovendeur meng je drie eetlepels baking soda met drie eetlepels water. Maak er een papje van en smeer dit op de vette ovendeur. Laat het goedje ongeveer een uur intrekken en wrijf de ovendeur schoon met een microvezeldoekje of een schone spons.
Oven schoonmaken met ammonia
Zet deze in het midden van de oven, zodra deze op temperatuur is. Doe dan kokend water in een andere vuurvaste bak en zet deze onderin de oven. Deurtje dicht, oven uit en timer aan. Ik laat het altijd zo'n 90 minuten in de afgesloten oven staan.
Vul een ovenschaal met water en voeg hier een kopje met baking soda aan toe. Zet dit in de oven en laat dit minimaal 30 minuten staan (oven niet uitzetten) Laat de oven afkoelen tot een lauwe temperatuur en houd de deur dicht. Haal de schaal uit de oven en veeg de oven schoon met een vochtige doek.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Het is heel normaal dat de oven rook afgeeft tijdens het eerste gebruik, omdat deze materialen dan worden verbrand. Wanneer voedsel in de oven wordt bereid, is het normaal dat er vet op het verwarmingselement druppelt. Vet kan ook uit voedsel verdampen en aan het plafond of de wanden van de oven blijven plakken.
Voordat u uw nieuwe oven voor het eerst gebruikt, raden we aan deze eenvoudige stappen te controleren om vetresten en andere onzuiverheden uit het productieproces te verwijderen. Voor het eerste gebruik. 1. Verwijder alle items uit de verpakking, inclusief de beschermende plastic indien aanwezig.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Hierna plaats je een ovenbestendig bakje met heet water en een scheut schoonmaakazijn in de oven. Doe de ovendeur dicht en laat dit een nachtje staan. De volgende ochtend poets je de aangekoekte resten zonder moeite weg met een vochtige doek of keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vul daarna een ovenbestendig schaaltje met een laagje vanillesuiker en schuif deze vervolgens in de hete oven. Laat het schaaltje er ongeveer vijf minuten instaan. De vislucht is binnen no-time verdwenen en bovendien ruikt je huis heerlijke naar vanillesuiker.