Per dag 2-3 kopjes paardenbloemthee drinken. Deze thee is ook een goede voorjaarsreiniger en bevordert de eetlust en een slechte spijsvertering. Magische werking van Paardenbloem Paardenbloem is een echte Orakelplant, wie heeft er als kind nou niet de pluisbollen weggeblazen met een wens erbij…
Behalve dat het diuretische eigenschappen heeft, stimuleert het de afscheiding van gal, reinigt het de lever, en helpt het bij allergieën en vermindert het cholesterol.
Dagelijks twee blaadjes paardenbloem tot een ons paardenbloemblad gebruiken is veilig. Paardenbloem was vroeger een groente en werd verkocht op groentenmarkten als molsla.
De paardenbloem werkt stimulerend op de lever, de gal, de nieren en de blaas. Stimulerend ook op de spijsvertering en de stofwisseling. En is algeheel versterkend en opbouwend. Paardenbloem kan je ook in de winter enorm helpen omdat het je afweer versterkt en omdat hij veel mineraalstoffen en vitaminen bevat.
In de volksgeneeskunde wordt de paardenbloem gebruikt als mild afvoerend middel, bloedreinigend middel en middel tegen spijsverteringsklachten. In het verleden werden jonge blaadjes in het voorjaar gegeten als reinigend tonicum. Uitwendig wordt de plant gebruikt bij huidziektes, waaronder eczeem.
Het zetten van de thee
Laat dit een vijf tot tien minuten trekken op een warmhoudplaatje, zodat het hete water goed de positieve werking van de paardenbloemwortel opneemt. Schenk daarna de thee uit door deze te filteren in kopjes. Zodoende kun je genieten van een heerlijke kop thee en werk je aan je gezondheid.
Paardenbloemen zijn een mooi ontgiftingsmiddel
En hoe beter je lever werkt hoe meer gifstoffen hij verwerken kan. De vele vitaminen, mineralen, vetzuren en antioxidanten, die de paardenbloem bevat ondersteunen de lever nog eens extra om zijn belangrijke ontgiftingswerk voor je lichaam te doen.
Oogst voor 12 uur wat jonge blaadjes en verse bloemen. Gebruik per halve pot thee 2-3 eetlepels verse kruiden, overgiet dit eerst met een beetje koud water en laat de kruiden even wennen, giet er dan vervolgens een ½ liter kokend water overheen. Per dag 2-3 kopjes paardenbloemthee drinken.
In paardenbloemen zitten veel belangrijke voedingsstoffen, met name B-vitamines. Dankzij de combinatie van vitamine C en zink kan de plant ook je weerstand helpen. Verder zitten er allerlei onmisbare mineralen in paardenbloemen zoals calcium, seleen, magnesium, mangaan, ijzer, fosfor en natrium.
Het paardenbloemblad en of de paardenbloem past goed bij knoflook, bieslook en iets zoets zoals honing. De paardenbloemen kun je stomen, wokken, in je thee stoppen of de gele blaadjes over een salade strooien. Rauw paardenbloemblad kun je, goed fijngesneden, ook prima door een zomerse stamppot stampen.
Als je deze thee zelf wilt maken, moet je met een paar zaken rekening houden: Pluk de paardenbloemen in april of begin mei. Dan is het blad nog jong en heeft het een lekkere nootachtige smaak. (Een beetje als rucola)
Paardenbloemen thee:
Was de bloemen, alleen de bloemen, niet de steeltjes, die zijn niet lekker Doe alles in een theepot en overgiet met kokend water. Laat het geheel zeker 7 minuten trekken. En klaar is je lekkere thee! Veel kun je doen met de paardenbloem, echt het onderzoeken waard!
Nee, ook voor mensen is de paardenbloem niet giftig. De plant is op zich héél licht giftig en bij 'veel te veel' kan het problemen veroorzaken, maar dan moet je er wel heel veel van eten.
DE GENEESKRACHTIGE WERKING VAN PAARDENBLOEMEN
De bittere stoffen boosten de spijsvertering en zorgen voor een goede doorbloeding. Paardenbloem zit vaak in detox melanges (dan krijgt het vaak de chique Latijnse naam Taraxacum) vanwege de reinigende werking.
Waarom is het nuttig? Paardenbloemen zorgen in de tuin voor ongelooflijk veel leven. In het voorjaar zorgen ze voor een waar stuifmeel- en nectarfeest voor heel wat insecten. Verschillende dagvlinders waaronder de atalanta, kleine vos, citroenvlinder en dagpauwoog komen smullen van de paardenbloem.
Paardenbloemwortel thee
Gebruik 2 tot 3 theelepels per kop heet water. Laat afgedekt 30 minuten trekken of laat even meekoken. Paardenbloemwortel thee heeft een vrij bittere smaak. Je kan eventueel wat honing toevoegen.
De blaadjes van een paardenbloem zitten boordevol mineralen als magnesium, koper, calcium en ijzer en bevatten het halve alfabet aan vitaminen. De smaak is een beetje bitter, maar dat los je makkelijk op: een paar blaadjes door je salade en je proeft ze amper nog.
De doorsnede van de stengel van de Paardenbloem, herkenbaar aan het witte melksap. Dit sap is licht giftig en vooral bij kinderen kan dit irritatie aan de huid veroorzaken.
Paardenbloemen groeien in vochtige tot natte voedselrijke graslanden, maar ook in bermen en gazons. Ook op betreden paden vind je de Paardenbloem en zelfs op droge zandige voedselarme bodems zoals in de duinen.
Paardenbloem thee is ontzettend verrassend, het is supergezond en helpt bij het detoxen. Ook kan het pijnstillend werken bij aandoeningen als reuma, atrose en fibromyalgie.
Wat zijn de voordelen van Paardenbloemwortel? Paardenbloemwortel heeft veel voordelen voor de gezondheid, waaronder een krachtige antioxidant. Het heeft ook een positief effect op het spijsverteringsstelsel en het ondersteunt de levergezondheid.
dandelion {znw.}
Paardenbloem is één van de beste kruiden voor de gezondheid van de lever.
Het artikel is voor elk soort onkruid geschikt, met name hardnekkig en lastig onkruid verwijderd deze steker gemakkelijk. Hoe werkt het? Je plaatst de onkruidsteker verticaal over de paardenbloem, fluitenkruid, ganzenvoet, perzikkruid of ander onkruid en drukt deze vervolgens in de grond.
Werkingsmechanisme. Wetenschappers hebben aangetoond dat de plant diuretische, laxerende, cholagoge en antireumatische eigenschappen bezit. In het verleden zette men de plant vooral in bij cholecystitis, galstenen, geelzucht, dyspepsie met constipatie, spierreuma en oligurie.