Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Als borstkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter. Daarom kunt u één keer in de twee jaar meedoen aan het onderzoek.
Soms wordt een afwijking tóch niet gevonden bij screening.
De kans bestaat dat in de twee jaar tussen twee screeningsmammografieën een vlug groeiende, agressieve borstkanker ontstaat die er nog niet was op het moment van uw screeningsmammografie. Dat heet een intervalkanker.
Na het maken van een mammogram kunnen je borsten pijnlijk of beurs aanvoelen en kunnen er blauwe plekken ontstaan op of rond je borsten. Deze gevolgen nemen meestal binnen een paar dagen af.
Echoscopie is onder de 50 jaar meestal beter en ook geheel onschadelijk dit in tegenstelling tot de mammografie. Wie jaarlijks een echoscopie ondergaat vermindert aanzienlijk de gevolgen van borstkanker zonder enig bijkomstig nadeel.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode effectief is. Op dit moment is mammografie (röntgenfoto's van de borsten) de beste en snelste manier om te screenen op borstkanker bij een grote groep vrouwen met een gemiddeld risico op borstkanker.
Op een echografie zijn afwijkingen in de borst te zien. Zo kan de arts inschatten of het gaat om een holte gevuld met vocht (cyste), een goedaardige afwijking of een kwaadaardige tumor.
Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar krijgen een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Als borstkanker vroeg wordt ontdekt, is de kans op een succesvolle behandeling groter. Daarom kunt u één keer in de twee jaar meedoen aan het onderzoek.
Ademtest als alternatief voor screening. Ontwikkeling en evaluatie van een ademtest als alternatief of aanvulling op mammografie. Voor een aantal vrouwen is de mammografie heel vervelend en pijnlijk. Daarom is er de Breath Test (ademtest) ontwikkeld.
Echografie. Dit is een onderzoek met behulp van geluidsgolven. Zelf kun je deze golven niet horen, maar de weerkaatsing maakt organen en weefsel zichtbaar op een beeldscherm. Hierdoor kun je zien waar zich tumoren of uitzaaiingen bevinden.
U overlegt met uw arts of u uw borsten zelf gaat onderzoeken elke maand. Door zelfonderzoek leert u uw borsten beter kennen. U kunt veranderingen van uw borsten dan misschien eerder merken. Het is niet zeker of u door zelfonderzoek een kleinere kans heeft om aan borstkanker te overlijden.
Het grootste onderzoek ooit naar het verband tussen leefstijl en borstkanker laat zien dat vrouwen hun risico op borstkanker met maar liefst 40% kunnen verlagen door een gezond gewicht te behouden, weinig of geen alcohol te drinken, voldoende te bewegen en borstvoeding te geven.
De Europese en Belgische overheden raden vrouwen tussen 50 tot 69 jaar met een normaal risico aan om elke twee jaar een borstkankeronderzoek te doen (screeningsmammografie), in het kader van de georganiseerde opsporing.
Een andere belangrijke reden is dat de levensstijl van mensen aan het veranderen is. Veel mensen zijn te zwaar en bewegen te weinig. Mensen met obesitas hebben een verhoogd risico op borstkanker (na de menopauze), darmkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, nierkanker, schildklierkanker en galblaaskanker.”
In het begin geven uitzaaiingen meestal geen of weinig klachten. Groeien de uitzaaiingen, dan drukken zij vaak op het weefsel in de buurt of groeien in die weefsels. Dit kan klachten geven. Welke klachten u krijgt, hangt af van de plaats van de uitzaaiing(en) en de grootte van de uitzaaiing(en).
Een goedaardig gezwel (benigne tumor) drukt het omringende weefsel opzij zonder al te veel schade aan te richten. Een goedaardige gezwel zal niet in het omringende weefsel groeien. Een cyste is een veelvoorkomende goedaardige afwijking in de borst. Dit is een klein, met vocht gevuld blaasje.
Mammografie binnen het bevolkingsonderzoek borstkanker is gratis. De borstfoto's (mammogrammen) die u elke twee jaar via het bevolkingsonderzoek kunt laten maken, zijn gratis.
Doet een mammografie pijn? Het platdrukken van de borst tussen de 2 platen kan pijn doen. De meeste vrouwen hebben geen tot weinig pijn, maar bij sommige vrouwen is het heel pijnlijk. Heb je last van pijnlijke borsten, dan kun je voor het onderzoek 2 paracetamol innemen.
In Nederland krijg je van je 50e tot je 75e eens in de twee jaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek borstkanker met behulp van mammografie. Ook wanneer je zelf een knobbeltje of andere veranderingen in je borst voelt, kan je huisarts je doorverwijzen voor een mammogram.
Hoe vaak wordt borstkanker gevonden in het bevolkingsonderzoek? Van iedere 1000 vrouwen die deelnemen aan het bevolkingsonderzoek wordt bij 6,7 borstkanker gevonden. Van alle borstkankerdiagnoses in Nederland wordt 53 procent gevonden via het bevolkingsonderzoek (Borstkanker in Nederland, IKNL 2020).
Kalkspatjes kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Meer dan 80% van de kalkspatjes blijkt na nader onderzoek goedaardig te zijn. In de meeste gevallen kan je zelf of een arts bij lichamelijk onderzoek de kalkspatjes niet voelen. Een mammografie is in principe de manier om kalkspatjes te ontdekken.
T1c: de tumor is tussen de 1 en 2 centimeter groot. T2: de tumor is tussen de 2 en 5 centimeter groot. T3: de tumor is groter dan 5 cm. T4: de tumor is in de omliggende weefsels gegroeid.
Uitzaaiingen kunnen al bij de eerste diagnose aanwezig zijn, maar ook pas jaren later ontstaan. Als kankercellen losraken van de tumor, worden ze via het bloed of lymfebanen, of via beide, naar andere organen verspreid.
Wanneer je je borsten bevoelt kan het onder de huid hobbelig of bobbelig aanvoelen. Dat is het klierweefsel. Voel je in je borst een knobbeltje, dan kan dat wijzen op een tumor, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn.