Met elke extra keizersnede neemt deze kans toe. Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wil krijgen.
Als u twee keer een keizersnede heeft gehad, adviseert de gynaecoloog u om bij een derde zwangerschap ook met een keizersnede (gepland) te bevallen. Na een herhaalde keizersnede is het lastiger om opnieuw een keizersnede uit te voeren.
(Inter)nationale deskundigen zien een vaginale baring na 1 of 2 keizersnedes als een veilige manier van bevallen voor de meeste vrouwen. Als je al drie keer eerder een keizersnede heeft gehad, dan krijg je in een volgende zwangerschap meestal het advies om opnieuw met een keizersnede te bevallen.
Het algemene advies is om 6 tot 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden na een keizersnede. Dan heeft het lichaam genoeg tijd om te herstellen en zo kan het litteken helen. Dus wil je zwanger worden na een keizersnede? Wacht liefst 6 tot 12 maanden.
Bij een keizersnede wordt de baby geboren via een operatie. Wanneer je eerder vaginaal bent bevallen, is de kans dat het opnieuw lukt 90%. Ongeveer 3 op de 4 vrouwen (75%) die eerder een keizersnede hebben gehad, kiest bij een volgende bevalling voor een vaginale bevalling.
Risico op sterfte
Voor de moeder is de kans op sterfte 3x zo hoog bij een keizersnede dan na een geslaagde vaginale bevalling. Echter nog maximaal 0,1 per 1000 vrouwen. Voor de baby is de kans op sterfte 3x zo hoog bij een vaginale bevalling dan bij een geplande keizersnede. Echter nog maximaal 1 per 1000 vrouwen.
Bevalling met een keizersnede kan leiden tot scheuren van de baarmoeder, heftige inwendige bloedingen of sterk vaginaal bloedverlies. Dertig procent van de vrouwen die vanwege deze complicaties worden geopereerd, raakt de baarmoeder kwijt.
Het belangrijkste nadeel is dat het litteken in de baarmoeder van de eerdere keizersnede zwakker wordt en zou kunnen scheuren. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor jou en de baby. De kans hierop bij een spontaan begonnen bevalling is 0.5%-1.0% (50 tot 100 op de 10 000 vrouwen).
Een keizersnede is en blijft toch een operatie met een kleine kans op complicaties. Toch is het meestal een grotere aanslag op het lichaam van de vrouw dan een natuurlijke bevalling zonder complicaties, maar vooral het herstel met een keizersnede is vaak zwaarder en heeft langer de tijd nodig.
Het herstel na een keizersnede is pijnlijker en duurt langer. Niet waar. Volgens onderzoek wordt de vaginale pijn na een natuurlijke bevalling als even heftig ervaren als de pijn na een keizersnede.
Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen. Toch is het verstandig om deze toenemende kans mee te wegen in je beslissing als je graag nog meer kinderen wilt krijgen.
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".
Pijn ter hoogte van het litteken. Buikpijn in de onderbuik (verklevingen van de blaas kunnen bijvoorbeeld pijn geven van het schaambeen tot aan de navel) Blaasproblemen: pijn bij urineren, vaak het gevoel van een terugkerende blaasontsteking zonder dat er ontstekingsfactoren aanwezig zijn in de urine.
Wanneer is een keizersnede nodig tijdens een vaginale bevalling? Zo'n 10 tot 15 van de 100 vrouwen die voor de eerste keer vaginaal gaan bevallen, krijgen een keizersnede. De gynaecoloog schat in dat er kans is dat de baby zuurstoftekort krijgt. De ontsluiting gaat niet verder.
De eerste zes weken niet sporten, daarna de sportactiviteit rustig opbouwen. Fietsen, wandelen en traplopen mag in principe direct na ontslag uit het ziekenhuis.
Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel. De werkelijke prijs ligt veel hoger. Dit wordt evenwel gedekt door de verplichte ziekteverzekering.
Soms bent u kortdurend wat misselijk als gevolg van een bloeddrukdaling. Bij een ruggenprik maakt u de geboorte van uw baby bewust mee, en al tijdens de operatie kunt u uw baby zien, horen en aanraken. U heeft tijdens de operatie geen pijn; wel voelt u soms dat er getrokken wordt of op de buik geduwd.
Wanneer mag u naar huis? Meestal mag u na 24 tot 48 uur na de keizersnede naar huis. De snelheid van uw herstel en de gezondheid van uw kind spelen natuurlijk een rol. Als uw kind langer in het ziekenhuis blijft mag u altijd samen blijven, dit geldt ook voor de partner.
u mag niet zwaar tillen gedurende de eerste 6 weken na de keizersnede (niet meer dan 5 kilo) en til vanuit de benen; kom de eerste 6 weken via zijligging uit bed om de rechte buikspieren te ontzien; niet fietsen gedurende de eerste 2 weken; daarna naar vermogen; niet autorijden gedurende de eerste 2 weken.
Voor de baby is een keizersnede niet beter of slechter dan een gewone bevalling. Voor de baby zijn er bij een geplande keizersnede wel vaker tijdelijke ademhalingsproblemen. Bij een vaginale bevalling komt wat vaker een moeilijke geboorte van de schouders voor. Deze problemen komen gelukkig weinig voor.
In de eerste dagen ga je vast nog veel last hebben van klachten. Zoals pijn in je buik en pijn aan je wond. Een trekkend gevoel bij je hechtingen is normaal. Het is belangrijk dat je je wond en het litteken goed verzorgt voor minder klachten.
Na de snede in de huid worden het vet onder de huid en een laag verstevigend bindweefsel boven de buikspieren doorgesneden. De lange buikspieren die van de ribbenboog naar beneden lopen worden opzij geschoven en vervolgens opent de gynaecoloog de buikholte.
“Je hoort vaak dat mensen denken 'als ik mag kiezen, doe mij dan maar een keizersnede'. Omdat men denkt dat dat makkelijker is; geen weeën, geen pijn. Maar dat 'geen pijn' is echt uit de lucht gegrepen! Anders dan bij een natuurlijke bevalling heb je bij een keizersnede op het moment zelf inderdaad geen pijn.
Wanneer u het ziekenhuis kunt verlaten, hangt af van een aantal criteria. Na een gewone bevalling blijft de moeder doorgaans twee tot drie dagen in het ziekenhuis. Na een keizersnede moet u rekenen op vier tot vijf dagen.