De duiven krijgen meestal twee keer per dag granen en peulvruchten (o.a. maïs, erwten, tarwe, gerst) en minstens één keer per dag schoon drinkwater. Fabrikanten van dierenvoer mengen de granen en peulvruchten, zodat je een kant-en-klare 'mengeling' bij de dierenspeciaalzaak kunt kopen.
In principe kan het, want je mag ze vangen omdat die soort niet beschermd is. De Turkse tortelduif en holenduif zijn dat wel, op die beestjes jagen is verboden. De duivensoort die je in de supermarkt of bij de poelier vindt, is een houtduif.
De duiven mogen niet worden gevoerd, omdat ze hun voedsel - zoals zaden en scheuten van planten - in de natuur vinden. Van verkeerd voedsel, zoals brood, patat en rijst, kunnen de duiven ziek worden. Bovendien: als duiven teveel eten krijgen, hoeven ze minder tijd aan foerageren te besteden.
Begin bij de grote vleugelveren, ga door met de staartkant en pluk ze vandaar af naar de kop toe. Flambeer de duif vervolgens om ze van overtollige haarveertjes te ontdoen en haal ze leeg. Het vlees van een wilde duif is compacter dan van een tamme, maar beide kunnen op dezelfde manier klaargemaakt worden.
De gezonde exemplaren worden geslacht en vind je bij de poelier. Ook de duiven van duivenmelkers komen daar vaak terecht. Dus waarom zouden we die beestjes, na een heel leven te hebben gehad, niet gewoon eten? En duif is ontzettend lekker.
Duiven slapen graag op harde ondergronden zoals gevelranden, dakgoten, vensterbanken en balkons. Duiven kunnen alleen poepen als ze zitten. Hun zitplekken raken dan ook snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert ongeveer 14 kg poep per jaar.
Over het algemeen wordt gevogelte geclassificeerd als wit vlees, alhoewel het vlees van eenden, duiven, struisvogels, emoes en ganzen soms ook wel als rood vlees wordt gezien. Vogels die worden gehouden voor de consumptie van vlees en eieren of voor de productie van veren, worden pluimvee genoemd.
Het wordt niet heel veel gegeten, maar duif is een echte delicatesse. Het heeft een hele andere smaak dan ander gevogelte; het kan omschreven worden als een verfijnde wildsmaak. De Anjou duif wordt op de meest diervriendelijke en duurzame manier gefokt. De duiven worden echt verwend en hebben een zeer goed leven.
Een pieper Als een duivin een ei gelegd heeft, broedt zij het in drie weken tijd uit. Een jonge duif heet een pieper.
De stadsduif is geslachtsrijp vanaf ongeveer 5 maanden uit. Gemiddeld worden ze 7 jaar oud, met een vermoedelijke maximale leeftijd van 20 jaar. Een duivenpaar blijft bij elkaar 'tot de dood hen scheidt'.
Buiten de vraag of het wettelijk gezien mag, is brood of ander 'menseneten' niet goed voor vogels. Dit geldt niet alleen voor duiven, maar ook voor de eendjes en ganzen in het park. Brood is eenzijdig voedsel én er zit teveel zout in. De Vogelbescherming geeft aan dat broodkruimels geen kwaad kunnen, maar met mate.
Duiven en andere vogels staan er om bekend dat ze een hekel hebben aan sterke kruiden en pittige specerijen. Strooi dus cayennepeper, knoflook, peper of kaneel op je balkon als je wilt dat de duiven weggaan.
Een duif kan geen twee dagen zonder water maar wel zeven dagen zonder eten.
In de Islam bestaat een legende die vertelt hoe een duif ooit Mohammed op zijn vlucht wist te beschermen. In China en Japan staat de duif voor een lang leven en voor het geven van eerbewijzen. In Egypte staat hij voor onschuld. Bij de Grieken (en Romeinen) stelt de duif de liefde voor en de vernieuwing des levens.
Geitenvlees heeft in ons land geen goed imago. Veel mensen vinden dat het stinkt en eten het daarom niet. Bokken ontwikkelen inderdaad een sterke geur, maar dat is pas als ze 'in de puberteit' raken, na ongeveer negen maanden. Daarom worden de meeste voor die tijd geslacht.
Op het menu staat voornamelijk plantaardig materiaal, zoals zaden, knoppen en bladeren. Net als oogstresten (granen) zijn deze te vinden op akkers, maar ook in de bebouwde omgeving is voldoende voedsel te vinden. Zoals in tuinen, maar ook rondslingerende etensresten zijn in trek.
Er zijn verschillende geuren waar duiven niet van houden. Sterke kruidengeuren als van peper, knoflook of mottenballen staan ze niet aan en kun je dus in je tuin verspreiden.
Een duif heeft water nodig voor de geleiding en vertering van het voedsel. Per dag drinkt een duif ongeveer 50 ml water. Als er jongen te voeren zijn, is dit het dubbele. Het beste is om duiven elke dag vers kraanwater te geven.
Duiven worden blind en doof geboren. Ze kunnen dus helemaal niks. Ze worden eerst gevoerd met een soort melk vol met eiwitten. Leuk weetje: zowel moeder als vader heeft die melk en voert de kleintjes.
Waar haal je een duif? Je kan duiven kopen bij kwekers of in dierenwinkels die gespecialiseerd zijn in vogels. Wees kritisch en durf vragen te stellen. Als koper ben je verantwoordelijk voor een goede keuze.
De Anjouduif heeft een verfijnde wilde smaak die met geen enkel ander gevogelte te vergelijken is. De sappige borstjes van de duif hebben een zeer zachte delicate structuur. De Anjouduif is oorspronkelijk een Franse delicatesse waar de Fransen trots op zijn.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf. Het advies is om een keer per week vis te eten en een of meerdere dagen per week vegetarisch te eten.
Omdat duiven niet kunnen poepen als ze vliegen, poepen ze alleen als zitten. Daar door raken dergelijke zitplekken al snel ernstig bevuild met uitwerpselen. Een duif produceert veertien kilo poep per jaar!