Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken. Heeft u één tijdelijk contract van 3 jaar of langer, dan mag uw werkgever dit eenmalig verlengen met een contract van 3 maanden.
Een uitzendovereenkomst in fase A kan maximaal 78 gewerkte weken doorlopen. Daarna stopt het óf krijg je een nieuw contract. Je komt dan in fase B (ABU) of fase 3 (NBBU). Ook als je er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt ingezet via hetzelfde uitzendbureau.
Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Of als een werknemer langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad. Tenzij er in de cao andere regels staan.
U heeft mogelijk eerder recht op een vast contract. Na een halfjaar mag het uitzendbureau maximaal 3 contracten geven. De tijd tussen de verschillende contracten mag niet meer dan 6 maanden zijn.
De werkgever en de werknemer kunnen maximum vier opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor een bepaalde tijd sluiten, voor zover de duur van elk van deze overeenkomsten niet minder dan drie maanden bedraagt en de totale duur van deze overeenkomsten twee jaar niet overschrijdt.
Je werkgever heeft het recht om maximaal 3 opeenvolgende tijdelijke contracten aan te bieden. Als er meer dan 6 maanden tussen de tijdelijke contracten zit, begint de telling opnieuw.
Kabinet verandert wet: na drie tijdelijke contracten in vaste dienst of anders pas na 5 jaar weer flexcontract. Met videoWerknemers die voor de derde keer een tijdelijk contract hebben gekregen, moeten daarna in vaste dienst worden genomen.
Een uitzendovereenkomst in fase A kan maximaal 78 gewerkte weken doorlopen. Daarna stopt het óf krijg je een nieuw contract. Je komt dan in fase B (ABU) of fase 3 (NBBU). Ook als je er even tussenuit gaat, maar binnen 26 weken weer wordt ingezet via hetzelfde uitzendbureau.
Sinds 17 maart 2023 is het uitzendbureau verplicht om de ziektewetuitkering van een uitzendkracht die in fase A of 1-2 zat, aan te vullen. De uitzendkracht ontvangt van het UWV een ziektewetuitkering van 70%. Het uitzendbureau moet dit de eerste 52 weken aanvullen tot 90% en in de daaropvolgende 52 weken tot 80%.
Wanneer ga ik van uitzendkracht naar vast contract? Als uitzendkracht mag je maximaal 4 jaar achter elkaar in tijdelijke dienst werken of maximaal 6 tijdelijke contracten krijgen.Daarna krijg je een vast contract.
Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken. Heeft u één tijdelijk contract van 3 jaar of langer, dan mag uw werkgever dit eenmalig verlengen met een contract van 3 maanden.
Contract niet verlengd en uitkering
Wort uw tijdelijke contract niet verlengd en heeft u na de einddatum nog geen nieuw werk gevonden dan heeft u mogelijk recht op ene uitkering. Of u recht heeft op een uitkering en hoelang u dan recht heeft op deze uitkering is mede afhankelijk van de duur van uw arbeidsverleden.
Met videoWerknemers die voor de derde keer een tijdelijk contract hebben gekregen, moeten daarna in vaste dienst worden genomen. Gebeurt dat niet, dan mag het bedrijf hun pas vijf jaar later weer een nieuw tijdelijk contract aanbieden.
Met het in werking treden van de CAO voor Uitzendkrachten van 17 november 2021 zijn er een aantal wijzigingen doorgevoerd in het fasensysteem. In de periode van 3 januari 2022 tot 2 januari 2023 gold een overgangsregeling. Dit betekent dat per 2 januari 2023: fase A maximaal 52 weken is (dit was 78 weken)
Als grootste nadeel van uitzenden horen wij toch vaak de kosten. Veelal denken werkgevers, onterecht, dat de omrekenfactor de winstmarge is voor het uitzendbureau. Wat vaak vergeten wordt is dat als je zelf personeel in dienst neemt, je ook te maken krijgt met werkgeverslasten en verzekeringen.
Hij mag de uitzendovereenkomst op elk moment opzeggen. Wel is hij verplicht om het uitzendbureau gedurende de termijn van 52 weken uiterlijk één werkdag van tevoren te waarschuwen, zodat het uitzendbureau voor vervanging kan zorgen. Als de inlener de uitzending stopzet, eindigt de uitzendovereenkomst automatisch.
De uitzendkracht heeft recht op dezelfde eindejaarsuitkering (conform de cao) waar de vaste medewerkers ook recht op hebben.
Heb ik recht op een eindejaarspremie? Om de eindejaarspremie te krijgen moet u minstens 65 dagen tewerkgesteld zijn geweest als uitzendkracht tussen 1 juli 2021 en 30 juni 2022. Ofwel 494 uren in die periode onderworpen zijn bij de sociale zekerheid als uitzendkracht.
Het is het Sociaal Fonds voor de Uitzendkrachten dat jouw eindejaarspremie toekent. Dat fonds wordt beheerd door werkgevers en vakbonden uit de uitzendsector.
Aanzegtermijn. Als u een tijdelijk contract heeft van 6 maanden of langer, heeft uw werkgever een aanzegplicht. Dit betekent dat uw werkgever minimaal een maand voordat het tijdelijke contract afloopt schriftelijk aan u moet melden of het tijdelijke contract verlengd wordt of niet.
Je rechten als uitzendkracht
Ook heb je recht op dezelfde loonsverhogingen als vaste werknemers. Wel blijft je loon afhankelijk van je ervaringsjaren. Daarnaast heb je recht op dezelfde secundaire arbeidsvoorwaarden. Bijvoorbeeld pauzes, reiskostenvergoeding, vakantiedagen en toeslagen voor overwerk.
Misschien ben je wel zo enthousiast geworden van je tijdelijke werkomgeving dat je er het liefst in dienst zou treden. Het goede nieuws is dat dat zeker mogelijk is. Een flink deel van de uitzendkrachten maakt na een bepaalde periode de overstap naar een dienstverband bij de werkgever.
Uw werkgever mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt uw werkgever dus 3 tijdelijke contracten met u afspreken.
U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever (dit heet ook wel: tussentijds opzeggen).
Na hoeveel tijdelijke contracten moet je een vast contract aanbieden? Je mag als werkgever maximaal drie aansluitende contracten aanbieden over een periode van maximaal drie jaar. Het vierde contract geldt dan als contract voor onbepaalde tijd.