Naast het maandelijks reinigen van het lenzenbakje door het bakje uit te koken of uit te wassen, moet het bakje ook iedere dag schoongemaakt worden om de oude lenzenvloeistof met bacteriën uit het bakje te halen.
Een schoon lenzendoosje is bijna net zo belangrijk als schone lenzen. Maak het doosje daarom elke dag schoon met lenzenvloeistof en droog 'm af met een schone tissue of laat 'm ondersteboven op een tissue aan de lucht drogen.
Je bewaardoosje niet vervangen
Volgens de American Optometric Association moet je je lenzendoosje eigenlijk elke dag schoonspoelen en minstens elke 3 maanden vervangen. Als je een oud doosje gebruikt, kunnen er bacteriën in het doosje zitten en dus ook op je lens komen.
Het maakt niet uit welk type lens je draagt, een dutje van bijvoorbeeld een uur is geen enkel probleem. Het enige dat zeer waarschijnlijk zal gebeuren is dat je ogen droger aanvoelen dan normaal wanneer je zonder lenzen wakker wordt. Dit is slechts tijdelijk. Een paar keer goed knipperen zal wonderen doen.
Nee. Je moet niet in je ogen wrijven, of je nu lenzen draagt of niet. Als je lenzen draagt moet je helemaal extra voorzichtig zijn. Als je in je ogen wrijft, kan dat namelijk je hoornvlies beschadigen.
De beste manier om het lenzenbakje van uw lenzen regelmatig helemaal schoon te maken, is door het lenzenbakje in ieder geval één keer per maand uit te koken. Zet een pannetje met heet water op het vuur, wacht tot het water helemaal kookt en leg het lenzenbakje inclusief dekseltjes in het water.
Douchen met contactlenzen.
Het is beter om niet te douchen terwijl u uw contactlenzen draagt. Kraanwater, inclusief douchewater, kan vol zitten met niet zo vriendelijke organismen. Uw lenzen zijn in principe kleine sponsjes en kunnen water absorberen die bacteriën en schimmels bevatten.
Lenzenvloeistof houdbaarheid
Over het algemeen is lenzenvloeistof maximaal 3 maanden goed te gebruiken. Dit betekent dat de contactlenzenvloeistof 3 maanden lang een ontsmettende werking heeft. TIP! Om de lenzenvloeistof tijdig te vervangen kan je een herinnering in je agenda te zetten.
Helaas kun je je contactlenzen niet in water bewaren. Kraanwater bevat micro-organismen die de lens én je oog kunnen beschadigen. Daarnaast is het pijnlijk om je lens te dragen nadat deze is gereinigd met water. Hetzelfde advies geldt voor speeksel.
De regel van 100ml geldt alleen voor handbagage. In je ingecheckte ruimbagage kun je gewoon een grotere fles stoppen. Eenmaal op vakantie is het slim om je lenzenvloeistof zo koel mogelijk te bewaren. Het best op een plek tussen de 5 en 25 graden.
Als je je lenzenbakje vergeten bent, heb je natuurlijk een extra probleem. Gebruik twee shotglaasjes om je lenzen in te bewaren. Leg onder het rechter glas een stukje papier, zodat je zeker weet welke lens in welk glas zit. Probeer inventief te zijn als je geen glazen in de buurt hebt.
Nee, dit mag absoluut niet! Helaas kom je op Internet wel eens tegen dat mensen dit toch doen of dat het zelfs geadviseerd wordt. Doe dit niet! Als je 2 lenzen over elkaar draagt verminderd dit sterk het zuurstof doorlaatbaarheidsgehalte waardoor je blijvende schade aan je ogen kunt oplopen.
Draag je ze toch te lang dan kunnen je ogen lijden aan een van deze klassieke symptomen: troebel zicht, lensverkleuring, allerlei afzettingen en andere irritaties. Op langere termijn kunnen er zelfs allergieën of andere complicaties optreden.
2. Kunnen contactlenzen uit je ogen vallen? Draag je de juiste pasvorm voor jouw contactlenzen en heb je een goede routine voor onderhoud en hygiëne, dan zullen jouw lenzen nooit uitvallen. In zeldzame gevallen kan de lens verschuiven, maar deze zal wel op de oogbal blijven.
Slapen met lenzen wordt niet aangeraden en is slecht voor de gezondheid van jouw ogen. Gemiddeld slapen we 6 tot 8 uur per nacht. Tijdens de nachtrust wordt het hoornvlies in de ogen onvoldoende voorzien van zuurstof, omdat er haast geen traanvocht tussen het hoornvlies en de ogen komt.
In het algemeen is het verstandig om uw contactlenzen niet langer dan 12 uur per dag te dragen. Als u de lenzen langer draagt, kunnen uw ogen onprettig aan gaan voelen, rood worden en gevoelig raken voor ontsteking.
Je kan daglenzen maar één dag dragen, je kan ze niet meer dan één keer gebruiken. Zelfs al draag je jouw lenzen een dag maar een paar uur, moet je ze na dat gebruik nog steeds weggooien en de volgende dag een nieuw paar openen.
Gebruik geen kraanwater.
Gedestilleerd water is wel vrij van mineralen en micro-organismen en kan voorkomen dat de lenzen uitdrogen. Het reinigt de lenzen echter niet. Het is dus een manier om de lenzen in te 'bewaren' en daarna zodra mogelijk te reinigen met lenzenvloeistof. Gebruik dit nimmer meer dan één nacht.
Je mag tijdens het zwemmen contactlenzen dragen. Alleen kun je de lenzen onder water verliezen en dan vind je ze meestal niet terug. Vooral zachte contactlenzen lopen het risico om in zwemwater besmet te raken met virussen, bacteriën of amoeben. Vooral besmetting door amoeben komt vaak voor.
Wat kosten maandlenzen? De prijs van maandlenzen hangt af van het merk en het type lens. Bij Pearle vind je al maandlenzen vanaf €7,50 per maand. Dan betaal je dus slechts €45 per jaar, omdat je maar twaalf setjes nodig hebt.
U kan sneller last krijgen van branderige, rode en droge ogen doordat er minder zuurstof door de lenzen heen komt. Hierdoor kan ook uw hoornvlies opzwellen en kunnen er ernstige complicaties ontstaan. Er ontstaan te veel afzettingen op de lens, die schadelijk kunnen zijn voor uw oog.
Laat de lenzen ten minste 6 uur in de vloeistof zitten om het neutralisatieproces te kunnen voltooien. Spoel de lenzen nooit af met waterstofperoxide-vloeistof en doe waterstofperoxide-vloeistof nooit direct in de ogen, om elke vorm van schade te voorkomen.
Wat contactlenzen kosten hangt af wat voor soort lenzen je kiest en waar je ze gaat kopen. Factoren die van invloed zijn op de de kosten zijn kortingen bij de opticien, aanbiedingen bij de verschillende online lenzen-shops en uiteraard de prijs van de fabrikant die vaak ook kortingen en gratis proeflenzen aanbiedt.
Controleer of je lens niet binnenstebuiten zit
Eén van de meest voorkomende oorzaken voor je pijn of ongemak is dat je lens binnenstebuiten zit. Als de randjes van de lens naar buiten buigen, zit de lens binnenstebuiten. Stop je ze op die manier in je oog, begint je oog te irriteren.