Hoe vaak komt het voor? Er zijn momenteel ruim 90.000 mensen in Nederland met een chronische darmontsteking. Dit is ongeveer 1 op de 200 mensen. Hiervan heeft iets meer dan de helft colitis ulcerosa.
Colitis ulcerosa begint vaak met een ontsteking van de endeldarm, maar kan ook vanaf het begin de hele dikke darm ontsteken. In Nederland zijn er ongeveer 40.000 mensen met colitis ulcerosa. De diagnose wordt vooral gesteld bij jong volwassenen en mensen van middelbare leeftijd.
Jaarlijks krijgen naar schatting 1.500 mensen de diagnose colitis ulcerosa. De ziekte wordt meestal ontdekt tussen het 15e en 40e levensjaar. Er is ook een piek bij mannen tussen de 60 en 70 jaar. De ziekte komt iets vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Erfelijkheid. Erfelijkheid speelt een rol bij de colitis ulcerosa. Vijf tot tien procent van de familieleden van iemand met een chronische darmontsteking heeft de ziekte ook. Bij familieleden van mensen zonder een chronische darmontsteking is dat percentage lager.
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn chronische ziekten die een aantal duidelijke symptomen hebben. De ziekten kennen allebei rustige en actieve perioden. De gevolgen van de beide ziekten kunnen ernstig en soms zelfs levensgevaarlijk zijn.
Met de moderne diagnostiek, behandeling en controle is de levensverwachting van mensen met Crohn of colitis ulcerosa gelijk aan die van leeftijdsgenoten.
Uit onderzoek uit 2015 onder bijna 300 mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa blijkt dat er wel overeenkomsten zijn tussen voedingsmiddelen die mensen mijden omdat ze er last van krijgen: pittig eten, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, energiedranken.
Colitis ulcerosa is helaas (nog) niet te genezen. Maar hoeveel en hoe vaak het klachten geeft, verschilt per persoon: de een heeft jaren geen klachten en dan opeens wel weer. De ander heeft een periode klachten en daarna nooit meer. De meeste mensen hebben periodes zonder klachten en periodes met klachten.
Eet gezond en gevarieerd. Drink voldoende, 1,5 tot 2 liter per dag. Bij hevige diarree moet u extra drinken om het vochtverlies aan te vullen. Neem voldoende rust.
Adalimumab (subcutaan), golimumab (subcutaan) en infliximab (intraveneus) kunnen bij matig tot ernstig actieve colitis ulcerosa inductie tot remissie bewerkstelligen. Daarnaast zijn TNF-α-blokkers effectief als onderhoudstherapie.
Colitis ulcerosa noemt men, net als de ziekte van Crohn, ook wel een inflammatory bowel disease (IBD). Bij colitis ulcerosa is de darm aaneengesloten ontstoken. Ook kunnen er klachten en ontstekingen buiten de darm voorkomen bij colitis ulcerosa.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Meest voorkomende klachten bij colitis ulcerosa
De klachten en de ernst van de klachten kunnen per patiënt erg verschillen. Onderstaande klachten komen vaak voor bij colitis ulcerosa: Diarree, vaak met bloed en slijm. Buikpijn.
De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn auto-immuunziektes. Bij een auto-immuunziekte gaat er iets mis met de afweer van het lichaam, ons immuunsysteem. Normaal gesproken beschermt onze afweer het lichaam tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën.
Rijnstate heeft bijzondere expertise in de behandeling van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Wij behandelen jaarlijks ruim 2.100 patiënten, ook van ver buiten Arnhem. In het Rijnstate Crohn en Colitis Centrum profiteert u van alle mogelijke diagnostische en therapeutische mogelijkheden.
Ook kunnen er bij colitis ulcerosa klachten en ontstekingen buiten de darm voorkomen. Er zijn veel overeenkomsten tussen de chronische darmontstekingen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn. Zowel de klachten als de behandeling van deze twee aandoeningen komen voor een groot deel overeen.
Verloop van de ziekte
Het verloop is onvoorspelbaar, de klachten gaan op en af. Iemand kan zich maanden of soms zelfs jaren goed voelen (remissie) om dan plots weer geconfronteerd te worden met een 'opstoot'.
Een kind met colitis ulcerosa voelt zich niet altijd ziek. Het is moeilijk te voorspellen wanneer hij klachten krijgt: soms heeft hij vaak achter elkaar last van ontstekingen, zogenoemde opvlammingen van de ziekte, en soms heeft hij maanden of zelfs jaren geen klachten.
De meeste patiënten hebben periodes met klachten en periodes zonder klachten. Colitis ulcerosa behandeling gebeurt met L-Glutamine, vitamine B12, foliumzuur en vitamine D3.
Colitis ulcerosa-patiënten kunnen bijvoorbeeld een 'toxisch megacolon' ontwikkelen, waarbij de dikke darm zodanig ontstoken is dat hij fel uitzet. Aangezien er dan een reëel risico is op een levensbedreigende perforatie, moet de dikke darm meteen worden verwijderd.
Spijsverteringsklachten kunnen optreden bij een infectie met het coronavirus. De meest voorkomende spijsverteringsklachten zijn diarree, misselijkheid, overgeven en verminderde eetlust.
Colitis ulcerosa verloopt in opstoten van terugkerende en aanhoudende diarree, al dan niet vermengd met slijm of bloed, en die soms gepaard gaat met buikpijn. Aanhoudend licht bloedverlies kan op termijn leiden tot bloedarmoede, waardoor je bleek ziet, snel vermoeid bent en gewicht verliest.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Om een opvlamming te voorkomen is het belangrijk dat je zo gezond en regelmatig mogelijk leeft, eet en drinkt. Voldoende nachtrust, vermijden van stress, regelmatig bewegen, niet roken en een gezond en gevarieerd voedingspatroon spelen hierbij een belangrijke rol.
Duizeligheid, koorts, vermoeidheid.
Raadpleeg uw arts als u hier last van blijft houden. Stemmingsveranderingen, zoals neerslachtigheid, irritatie en nervositeit kunnen ontstaan of verergeren. Neem bij deze bijwerkingen contact op met uw arts of apotheker. Beschadiging van de nieren.