Geef 2 tot 3 keer per week een ruime watergift, ook als het regent! Als u met de tuinslang water geeft zet hem dan een half uur zachtjes aan per boom. De bodem moet constant ligt vochtig blijven. Maak gebruik van een gietrand om er voor te zorgen dat het water echt door de kluit trekt.
De aangeplante boom heeft net zolang water nodig totdat de nieuwe (haar)wortels zichzelf kunnen voorzien van water. Dit is het geval wanneer de wortels zich ruimschoots bevinden buiten het gegraven plantgat. Het duurt doorgaans minimaal twee groeiseizoen voordat dit het geval is.
In een droog voorjaar heeft de boom meer water nodig dan in het najaar wanneer deze in rust gaat. Aandacht is dus belangrijk, zodat de boom geen vocht te kort komt. Wanneer je het aan de boom gaat zien ben je vaak al te laat. Als je de boom teveel water geeft krijg deze weinig tot geen zuurstof meer bij de wortels.
Geef, afhankelijk van het weer, maximaal 1 maal per week water. Laat de grond weer iets droger worden voor de volgende gift, zodat de wortels worden gestimuleerd zelf op zoek te gaan en ook buiten de kluit gaan groeien. Laat de grond echter nooit helemaal uitdrogen. Houd de kluit vochtig, maar geef niet teveel water!
Meestal is eens per week water geven voldoende. TIP Voel of de potgrond droog of nat is. Steek gerust je vinger in de aarde, soms is alleen de bovenkant droog. Blijft de aarde aan uw vinger plakken dan is de grond vochtig.
Hoe lang het duurt voordat een boom aanslaat, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de soort boom, de locatie, de zorg die het krijgt en de omgevingsomstandigheden. Sommige bomen slaan binnen een jaar aan, terwijl andere bomen twee tot vijf jaar nodig hebben.
Uit de metingen bleek dat het waterverbruik sterk afhangt van de grootte van de boom. Kleine exemplaren dronken gemiddeld 10 liter per dag, terwijl de grote bomen gemiddeld 70 liter verbruikten. Bij deze reuzen werd op warme dagen zelfs een waterverbruik van 150 liter vastgesteld.
Water geven
Dit is nodig totdat de coniferen voldoende zijn doorgeworteld en zichzelf van water kunnen voorzien. Normaal gesproken regent het voldoende, zodat later water geven niet meer nodig is. Bij aanhoudende droogte kunt u wel water geven, bij voorkeur twee tot drie keer in de week 's avonds.
Een beluchtingsbuis of een drainagebuis is ideaal geschikt voor bomen die vochtige, of zware (klei)grond geplant worden. Deze buis zorgt voor meer lucht en zuurstof rondom de wortels, waardoor deze niet verstikken of wegrotten. De kans om aan te slaan is hierdoor vele malen groter.
Bepaal de diepte!
Plaats de boom in de put en wel zo dat de wortels maar net (0-1cm) kunnen bedekt worden met aarde. Als je goed kijkt zie je tot waar de boom in de grond zat op de kwekerij. Plant de boom 5 cm HOGER (NIET dieper!!)want de boom zakt nog na de aanplant.
Bedek de bodem rondom de boom om verdamping van water en uitdroging te vermijden; dit kan bijvoorbeeld met houtschors, houtsnippers maar ook met karton. Naast dat het goed voor de boom is, verrijken ze de bodem en houden ze onkruid tegen; Geef geen water in de zon, maar 's ochtends heel vroeg of 's avonds laat.
De perenboom heeft in droge periodes ook meer water nodig. Zeker als de blaadjes van de Pyrus communis slap gaan hangen is het tijd om water te geven. De perenboom heeft zo'n 30 tot 40 liter water per week nodig. Vooral in de zomer is het van belang de fruitboom goed in de gaten te houden.
Bij coniferen wijzen bruine naalden meestal op een magnesiumgebrek. Dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroene naalden, wanneer hier een gebrek aan is, verkleuren de naalden.
Bestrating groot probleem voor beuken
"Zo'n oude beuk heeft per dag minimaal 1.000 liter water nodig, maar komt daar vaak niet aan doordat er sprake is van veel betegeling.
Staan in de top 10: vlinderstruik (Buddleja davidii), gelderse roos (Viburnum opulus), haagbeuk (Carpinus betulus), steeneik (Quercus ilex), wollige sneeuwbal (Viburnum lantana), Japanse bottelroos (Rosa rugosa), meelbes (Sorbus aria), witte paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), douglasspar (Pseudotsuga menziesii) ...
Vooral Salix alba (en cultivars) en S.×sepulcralis 'Chrysocoma' zijn geschikt, maar ook verschillende esdoornsoorten (Acer negundo, A. saccharinum), Alnus incana en Platanus ×hispanica. Ook de al bij de bomen voor vrij natte locaties genoemde Fraxinus pennsylvanica en Gleditsia triacanthos zijn uitstekende wadi-bomen.
Bomen hebben, net als mensen, voldoende water nodig om gezond te blijven. Bomen hebben water nodig in het proces waarin ze zonlicht omzetten in voedsel en energie, ook wel bekend als fotosynthese. Een gebrek aan water kan ervoor zorgen dat bomen uitdrogen, hun blad laten vallen en uiteindelijk zelfs zullen afsterven.
Je hoort het goed. Té veel water op korte tijd drinken kan voor watervergiftiging zorgen. Een gezonde volwassen persoon met een normale voedselinname zou tot maximaal 15 liter water per dag (24 uur) kunnen verdragen.
Een appelboom heeft voldoende water nodig. Dit is vooral belangrijk tijdens het planten en de eerste periode na het planten. De fruitboom vraagt zo'n dertig tot veertig liter water per week. In de zomerperiode heeft de appelboom qua verzorging meer water nodig (zo'n 3 keer per week) dan in de rest van de seizoenen.
Doe dit zeker bij een jonge haag minstens een keer per week. Later, als uw planten aan uw tuin gewend zijn, kan de frequentie omlaag.