Staaroperaties zijn zeer veilig en complicaties komen weinig voor. In 2% van de gevallen kunnen complicaties tijdens of klachten na de staaroperatie voorkomen. Bij sommige complicaties is een nieuwe operatie nodig.
Na een staaroperatie kan na een tijdje nastaar in uw oog ontstaan. Dit is het troebel worden van het lenszakje, waardoor u weer wazig gaat zien. Nastaar kunnen we met een laserbehandeling verwijderen.
Nog jaren na een staaroperatie bestaat de kans op het krijgen van een netvliesloslating. Dit gebeurt bij ongeveer 0,4% tot 3,6% van de patiënten. Wanneer u flitsen gaat zien of plotseling een stuk in het gezichtsveld mist, adviseren we u direct contact op te nemen met uw huis- of oogarts.
Een staaroperatie is één van de meest veilige operaties. Toch kunnen er complicaties optreden. Meestal betekent dit dat het herstel van het zicht goed, maar langzamer verloopt. Heel soms leidt een complicatie tot een verslechtering van het zicht.
Na de staaroperatie is het mogelijk dat u nog een tijdje een soort trilling in het oog ervaart, dat is de beweging van de kunstlens in het lenszakje. Na een tijdje gaat het lenszakje aan de kunstlens vastplakken en verdwijnt deze trilling.
Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat er geen verhoogde risico's zijn als je patiënten aan beide ogen tegelijk opereert. En dat terwijl de voordelen voor de patiënt groot zijn: minder vaak naar het ziekenhuis. minder beperkingen tussen de twee operaties in.
De kunstlens gaat levenslang mee en hoeft dus niet meer vervangen te worden.
Wat moet ik weten over het herstel na een cataractoperatie? De rustperiode na de operatie is bijzonder belangrijk. Gun uzelf en uw ogen de eerste twee weken na de operatie de tijd om uit te rusten. De rustperiode helpt uw nieuwe lens om zich in het oog te nestelen en uw zicht te verbeteren.
Ongeveer de helft van de patiënten die staar hebben gehad, krijgt nastaar. Meestal gebeurt dit één tot tien jaar na de staaroperatie. De klachten van nastaar zijn vergelijkbaar met staar. Uw gezichtsvermogen gaat geleidelijk achteruit.
Gemiddeld neemt bij 95% van de geopereerde patiënten het gezichtsvermogen toe na de staaroperatie. Meestal kunt u na de staaroperatie op afstand redelijk scherp zien. Soms is voor de verte geen bril (meer) nodig. Dit is echter nooit een garantie.
U kan maar 1 keer staar krijgen en maar 1 keer nastaar.
De eerste week na een staaroperatie is uw oog mogelijk wat geïrriteerd en traant het soms. Het kan aanvoelen alsof er een zandkorrel in het oog zit. Dit wordt geleidelijk minder en gaat vanzelf over. Meestal is er geen napijn.
Patiënten zijn ongeveer 2 tot 2,5 uur in het Dagcentrum. Bij een operatie aan beide ogen, zal dit 2,5 tot 3 uur zijn. Kort voor de operatie wordt het oog verdoofd met druppeltjes op het oog of een injectie bij het oog. Een staaroperatie zelf duurt gemiddeld 15 tot 20 minuten.
Let op dat er geen shampoo in uw oog komt en dat u bij het afdrogen niet in het geopereerde oog wrijft of erop drukt. Wacht 4 weken met zwemmen of saunabezoek in verband met infectiegevaar. Gebruik in de eerste 2 weken na de staaroperatie geen make-up. Een week na de operatie kunt u weer een vliegreis maken.
U kunt het beste een bril dragen overdag (een zonnebril mag ook). Het plastic oogkapje moet u gedurende 1 á 2 weken nog op doen voor de nacht. U kunt uw normale dagelijkse bezigheden gewoon uitvoeren. Vermijd echter de eerste maand zwaar werken, sporten (zwemmen) en de sauna.
Vanwege de hersteltijd van 14 dagen is het aan te raden om in elk geval 2 weken te wachten voordat je weer op de fiets stapt. Zware lichamelijke inspanning wordt ook afgeraden in de eerste 14 dagen; ook daarom is het beter om ruim twee weken te wachten om weer op de fiets te stappen.
Als de lens troebel wordt, noemen we dit staar of cataract. Bij een staaroperatie wordt uw eigen troebele lens vervangen door een kunstlens. Enkele maanden of jaren na de staaroperatie kan het lenszakje waar de kunstlens in zit, troebel worden.
De dag na de staaroperatie kan het zicht nog wazig of verminderd zijn. Dit kan komen door een tijdelijke zwelling van het oog. Dit herstelt zich meestal vanzelf de eerste week na de operatie. Het kan ook veroorzaakt worden door de brilsterkte die veranderd is.
Het advies is om na het druppelen uw traanbuis tenminste 1 minuut dicht te drukken. Dit vermindert de kans op bijwerkingen en een vieze smaak in de mond. minuten tussen de verschillende druppels. Als u zowel druppels als oogzalf gebruikt doe dan eerst de oogdruppels in het oog en na ongeveer 5 minuten de oogzalf.
Staaroperatie en autorijden
Dat verschilt per persoon. In principe mag u 24 uur na een staaroperatie weer autorijden, maar alleen als de gezichtsscherpte dan voldoende is.
Nee. Het materiaal waar de kunstlens van is gemaakt, wordt door het lichaam niet gezien als vreemd. De implantlens zal dus absoluut niet worden afgestoten door het lichaam.
Cataract, beter bekend als staar, is een oogziekte waarbij het zicht steeds waziger wordt. Cataract (Staar) komt veel voor in Nederland. Vooral bij vrouwen, maar ook veel mannen hebben deze oogaandoening. Meestal komt staar alleen voor aan een van beide ogen, maar het kan ook bij beide ogen ontstaan.