De meerderheid van de Fransen gaat nog altijd op gezette tijden aan tafel en eet 2 of 3 gangen voor lunch en avondeten. Het voordeel van die vaste dagindeling en uitgebreidere maaltijden is duidelijk: Fransen snoepen echt minder dan wij en kunnen daardoor zonder complexen genieten van al ie lekkere Franse desserts.
De Fransman neemt ruim de tijd om tussen 12.00 uur en 14.00 uur te gaan zitten en uitgebreid te eten, zelfs op werkdagen. Daarbij is het ook een sociaal gebeuren: de Fransen houden ervan vooral op zondag urenlang te tafelen met vrienden of familie. Al dat lekkers wordt traditioneel "weggespoeld" met een goed glas wijn!
Traditioneel eten mensen in Frankrijk ook nog wel eens dier-ingewanden en organen... Populaire gerechten zijn daarbij onder andere kip met spiermaag, pens, chitterling worst, en foie gras (ganzen-of eendenlever pate). Op een kaasplankje vind je allerlei soorten lekkere kaas.
Tip 5: Eet niet op rare tijden
Een vuistregel: De Fransman of -vrouw eet slechts tussen 12.00 en 14.00 uur en tussen 19.00 en 22.00 uur. Alle restaurants die buiten die tijden om een warme maaltijd serveren, kunnen als verdacht worden aangemerkt.
Lunch: 'Vegetarisme is totaal niet doorgedrongen'
"Fransen eten vaak niks meer na het ontbijt, dus ze lunchen stipt om 12.00 uur. Anders worden ze heel ongedurig. De lunch duurt vaak wel tot 14.30 uur."
Maar op zwarte zaterdagen zit heel Parijs vast, dus kan je maar beter op zoek naar een alternatief. Het meest verstandige is Parijs te vermijden tussen 7 en 10 uur 's morgens en tussen 15.30 en 20.30 uur 's avonds. plusartikels en lees er elke maand 3 naar keuze gratis.
En wat altijd weer terug komt : parfois les choses les plus simples sont les meilleures. In Frankrijk zijn er 4 maaltijden op een dag : het ontbijt, het middageten, de gouter (spreek uit koeté met een zachte K) en het avondeten.
Eén van de bekendste Franse recepten is Coq au Vin, een stoofschotel van kip in rode wijn met champignons en spekjes. Andere typische Franse gerechten zijn Boeuf Bourguignon, een stoofpot van rundvlees in rode wijn met groenten, en Ratatouille, een groentestoofschotel van courgette, aubergine, paprika en tomaten.
Het klassieke Franse ontbijt bestaat uit een grote kop koffie. De Fransen drinken dit liever niet zwart, maar met veel melk erbij. Hoe later op de dag, hoe minder melk ze in hun koffie zullen doen. Ze doppen er graag met een stukje stokbrood in.
Voordelen van werken in Frankrijk
De fulltime werkweek in Frankrijk is 35 uur. Je hoeft dus minder te werken voor een volledig salaris. Fransen hebben ontzettend veel vrije dagen. Volgens de wet krijg je minimaal vijf weken bij een fulltime dienstverband, maar de norm bij veel bedrijven is 8 tot 10 weken.
Tijdens de lunch bestaat een typische maaltijd uit een voorgerecht (rauwe groenten of vleeswaren), een warm hoofdgerecht, kaas (camembert, brie de Meaux, geitenkaas...)en/of dessert (meestal een stuk fruit of een klein gebakje).
Uit eten gaan kost gemiddeld € 15,- per persoon. De kosten van boodschappen zijn vergelijkbaar met de Nederlandse prijzen.
In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'.
Koffie prijkt op de derde plaats; 87% van de Fransen drinkt gemiddeld 25 keer per maand koffie, mannen iets meer dan vrouwen, 92% respectievelijk 83%. Op de vierde plaats staat wijn, gedronken door 83% van de Fransen, gemiddeld 9 keer per maand.
Pastis. Het typische Franse drankje met anijssmaak, oorspronkelijk uit de haven van Marseille. De Fransen drinken Pastis als aperitief voor het eten, 's middags én 's avonds!
Pierre Sang: Het moderne Franse ontbijt is veel gezonder dan vroeger: vers fruit, platte kaas met granola, een gepocheerd eitje op een toast met avocado, of meergranenbrood met vers bereide choco en detox thee... Onze eetgewoonten zijn ondertussen erg veranderd en worden steeds internationaler.
Frankrijk staat bekend om zijn grote assortiment aan wijnen en kazen. Diverse exotische kookmethoden, in het bijzonder de Chinese keuken en tradities van vroegere kolonies in noordelijk Afrika (bijvoorbeeld couscous), hebben invloed op de Franse keuken uitgeoefend.
Fransen eten gemiddeld per een kilo mosterd per persoon per jaar. Mosterd wordt in Frankrijk dan ook in veel gerechten gebruikt: in soep, bij vlees maar ook bijvoorbeeld in mayonaise. De mosterd die veel Fransen het lekkerst vinden is Dijonmosterd.
Frankrijk is het duurst, met een prijsniveau van 16 procent boven dat in de EU. Wie van barbecueën houdt, is het duurste uit in Oostenrijk. Vleesprijzen liggen er 45 procent boven het Europees gemiddelde, Frankrijk is 30 procent duurder. Spanje is opnieuw het laagst geprijsd, gevolgd door Duitsland en Italië.
Is Parijs 's avonds veilig? Zeker. Ga 's avonds niet rondlopen in de wijken die wij benoemen onder het kopje 'welke wijken vermijden'. Maar als je naar de toeristische wijken gaat (de arrondissementen die we bovenin dit artikel benoemen) is Parijs 's avonds heel erg veilig.
In de Franse Alpen is het vooral op vrijdagnamiddag en zaterdagochtend tussen 10 en 14 uur vrij druk. Op zondag is het doorgaans vrij druk tussen 16 en 20 uur in de regio's Lyon, Dijon en Parijs.
6. Tijdstippen om Parijs te vermijden. Het doordeweekse spitsuur kan heftig zijn in Parijs en daarom is het slim om de periferie 's morgens tussen 7.00 en 10.00 uur en 's avonds van 15.30 tot 21.00 uur te vermijden.