Ongeveer de helft van de Belgen eet minstens één keer per week frieten, veel mensen zelfs vaker.
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
1. Kernboodschappen. Het Belgisch voedingspatroon wordt gekenmerkt door een excessieve consumptie van rood vlees, bereid vlees en gesuikerde dranken, en door een onvoldoende consumptie van fruit, groenten, noten en zaden, melk, eieren en vis. Het voedingspatroon is slechts weinig veranderd in de tijd.
Hierdoor kwamen we in 2021 uit op een thuisverbruik van verse aardappelen van 20,6 kg per capita, wat nog wel steeds hoger is dan het niveau van 2019. Het thuisverbruik van verse aardappelen ligt hoger in Vlaanderen (22 kg per capita) dan in Wallonië (20 kg) en Brussel (16 kg).
Voedingsspecialisten raden aan dagelijks 3 tot 5 stuks gekookte aardappelen (150-250 gram) te eten. Ter variatie kunnen aardappelen worden vervangen door rijst, deegwaren of couscous. Weet wel dat een portie deegwaren of rijst bijna tweemaal zoveel calorieën bevat als een portie gekookte aardappelen.
Hoe vaak? Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis. Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week.
Voorbeeld: een grote aardappel of twee kleine. Opmerkingen: Er is geen wetenschappelijk bewijs om een inname-aanbeveling voor aardappelen af te leiden. Ze kunnen worden geconsumeerd voor zover deze consumptie het bereiken van andere consumptiebenchmarks niet belemmert. 1-2 porties per week .
Als voorbeeld: voor een kilo aardappelen krijgt de boer tussen de 3 en 20 cent. De kostprijs ligt tussen 12 en 18 cent per kilo. In de supermarkt betaalt de consument grif tussen de €0,50 en €2,00 voor een kilo aardappelen, ook als die niet geschild en voorgekookt maar onbewerkt zijn.
Belgen zijn de grootste frietconsumenten ter wereld
En raad eens welk land de meeste frietjes per persoon verorbert? Juist ja, België! ð
Gemiddeld eten we per persoon maar liefst 86 kg friet per jaar. Dat zijn zo'n 240 bakjes friet.
Zowel de bodem als het klimaat van Noordwest-Europa, waar België ligt, zijn ideaal voor de aardappelteelt . Daarom levert de regio een van de hoogste opbrengsten ter wereld op.
Ook voor kaas noteerden we een gelijkaardige evolutie in het thuisverbruik: +12% in 2020 en -3% in 2021, goed voor een thuisverbruik in 2021 van 12,4 kg per capita. Hiermee blijft het thuisverbruik van kaas een stuk hoger uitkomen dan in 2019, toen dit 11,5 kg per capita bedroeg.
Ingrediënten die typisch zijn voor Belgische gerechten zijn onder andere aardappelen, prei, grijze garnalen, witte asperges, witlof, paardenvlees en lokaal bier, naast de gebruikelijke Europese basisproducten zoals vlees, kaas en boter . Belgen eten doorgaans vier maaltijden per dag, met een licht ontbijt, een middelgrote lunch, een snack en een groot diner.
Belgen dronken in 2019 gemiddeld 9,2 liter pure alcohol per hoofd van de totale bevolking.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Volgens een onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, hebben mensen die meer dan twee keer per week friet eten een hoger risico op hartziekten dan mensen die ze een keer per week of minder eten . Dagelijks friet eten kan ook het risico op diabetes type 2 vergroten.
Het RIVM becijferde dat Nederlanders per dag gemiddeld 72 gram aardappelen eten (26 kilo per jaar). “We eten per persoon gemiddeld zo'n 40 tot 50 porties friet (van ongeveer 180 gram) per jaar,” schreef de NOS op de website in 2019, toen gevierd werd dat Nederland 150 jaar friet eet.
In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is deze laatste niet afkomstig uit ons land en zelfs niet uit ons continent! Pas in de 16e eeuw werd dit knolgewas meegebracht door de Spanjaarden tijdens hun expedities naar Latijns-Amerika en verscheen daarmee in onze streken.
Net als Nederland claimt België de beste friet ter wereld te maken. En na ons recente bezoek daar, ben ik geneigd te denken dat ze gelijk hebben. Ook al hebben ze de friet niet uitgevonden, Belgen maken waarschijnlijk wel de beste ter wereld. Overigens hebben frieten in dit land ook twee namen.
Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
Gemiddeld ligt het bruto maandloon tussen 2.000 euro en 2.500 euro. Arbeiders met een specifieke specialisatie, zoals in de biologische landbouw of in de mechanisatie, kunnen vaak een hoger salaris verwachten, variërend van bruto 2.500 euro tot 3.500 euro per maand.
Het verkopen van aardappelen in bulk is winstgevend voor boeren als ze de juiste marketing- en verkoopstrategieën gebruiken .
Aardappelteelt kost al meer dan 10.000 euro per hectare. Voor komend teeltseizoen berekent Producentenorganisatie Consumptieaardappelen (POC) de kosten voor de teelt van een hectare aardappelen op meer dan 10.000 euro. Ten opzichte van teeltjaar 2022 stijgen de kosten voor de aardappelteelt opnieuw 10 procent.
Als u een dieet volgt om af te vallen, kunt u nog steeds elke dag aardappelen eten, op voorwaarde dat u niet te veel eet, de portiegroottes controleert, een calorietekort aanhoudt en de aardappelen niet op een manier kookt waardoor ze veel calorieën bevatten, zoals gebakken of belegd met kaas.
Op aardappelprodukten uit de koeling staat een Te Gebruiken Tot-datum (TGT): mits gekoeld kun je ze tot dan veilig eten, daarna niet meer. Tenzij je ze meteen invriest. Op verpakkingen ongeschilde aardappelen hoeft geen houdbaarheidsdatum te staan.
Dat heeft het Bureau voor de Statistiek uit Estland deze week bekendgemaakt. Bewoners uit Letland (274 gram per dag) consumeren de meeste piepers, gevolgd door Polen (248 gram), Litouwen (234 gram) en Estland (188 gram). Italianen eten van alle EU-landen de minste aardappelen, gemiddeld 76 gram per dag.