Handig, of niet? Over het algemeen raden we aan de tuit of bovenkant van de babyfles of drinkbeker elke 3 maanden te vervangen.
Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee. Een glazen drinkfles is een stuk duurzamer, maar een roestvrijstalen drinkfles is de beste keuze voor langdurig gebruik.
Op nummer één in onze lijst van beste antilekbekers van 2022 staat de Munchkin Miracle 360 antilekbeker in het blauw met een wit deksel. Het beste aan deze Munchkin beker is dat deze 100% bestendig is tegen lekkages en 100% waterdicht is, eender langs welke kant eruit gedronken wordt.
Uiterlijk rond hun tweede verjaardag hebben alle peuters het wel onder de knie. Een rietjesbeker is dan – naast een gewone open beker – een goede drinkbeker voor je peuter. In tegenstelling tot een tuitbeker, is een drinkbeker met een rietje wel goed voor de ontwikkeling van de mondspieren.
Om de beker schoon te maken hoef je alleen maar het rietje uit de beker te halen en de twee delen uit elkaar te trekken. Maak het deksel schoon zoals bij de tuitbeker hierboven, en maak vooral het rietje goed schoon. Gebruik de lange, dunne rietjesborstel en warm zeepsop.
Gewoon simpel keukenazijn met koud water. Vul de waterfles voor ongeveer 1/3 deel met azijn en vul hem dan verder met koud water. Laat de drinkfles zo een nacht doorbrengen en spoel hem dan goed om. Wanneer je niet vaak genoeg spoelt, zal je water een beetje naar azijn smaken.
Vanaf 6 maanden kun je een tuitbeker of gewone drinkbeker geven. De lipbewegingen lijken op die van het afhappen van een lepel, maar zijn veel preciezer, ook zijn er verschillende soorten bekers te koop die we hieronder uitleggen.
Een rietjesbeker is beter dan een tuitbeker, omdat het drinken uit een rietje goed is voor de ontwikkeling van de mondspieren. Een ander voordeel van de rietjesbeker is dat je kindje deze zo horizontaal mogelijk moet houden om te kunnen drinken. Hierdoor wordt het nekje van je kindje niet belast tijdens het drinken.
Tal van babymerken hebben oefenbekers in het aanbod, denk maar aan de Difrax oefenbekers, die trouwens ook beschikbaar zijn bij Kruidvat. Andere goede opties zijn de Miracle 360 beker, de Munchkin beker voor kindjes van 6 maanden en de oefenbekers van merken als Dr. Brown en Nûby hierboven.
Mepal schoolbeker - gegarandeerd lekvrij!
De beker is namelijk gegarandeerd lekvrij, is makkelijk door kinderhandjes te openen en kan tegen een stootje. De beker, voorzien van schroefdeksel, is ideaal voor zuivelproducten, zoals melk en yoghurt.
Ook zijn mond. De spieren in de tong, de lippen en de wangen bereiden zich voor op nieuwe vaardigheden, zoals onder meer praten. Wanneer je kindje goed zelfstandig rechtop kan zitten, kan je al starten met het drinken uit een gewone beker. Meestal is dit tussen de 6 à 9 maanden.
Herhaald gebruik: pas op voor bacteriën
Elke keer als je een flesje aan je mond zet komen er bacteriën in en op het flesje terecht. Deze gaan zich nestelen in de kleine scheurtjes en gaatjes die ontstaan bij herhaald gebruik. Als je dan nieuw water in een flesje doet, kunnen deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Plastic flesjes hoeft je dus echt niet om het minste of geringste weg te gooien. Hoe lang je ze kunt bewaren, hangt voornamelijk af van hoe je met de verpakking om gaat. Gaat-ie regelmatig in de vaatwasser, dan is het snel gedaan met je fles. Ook kun je hem beter weghouden bij bacteriën die niet van jezelf zijn.
In het verleden werden tuitbekers afgeraden, omdat dit een sterk nadelige invloed zou hebben op de vorming van de kaak en gebit en de motoriek van de tong. Tandbederf kan zeker ontstaan bij kinderen, die langdurig een tuitbeker of fles in hun mond hebben.
Maar de basis is simpel: water is de beste dorstlesser. Sap, diksap, limonade en frisdrank kun je beter niet geven. Melk heeft je dreumes of peuter elke dag nodig, zo'n 2 bekertjes is genoeg. Elke dag heeft je kind ongeveer 5 tot 7 bekertjes drinken nodig (ongeveer 1 liter), dat is inclusief melk.
Wist je dat met een rietje drinken goed voor je tanden is. Ieder zoet, zurig, koolzuurhoudend drankje (bijvoorbeeld limonade, sinaasappelsap of cola) pleegt een aanval op je glazuur. Door een rietje wordt de vloeistof net langs je tanden geleid, dat is dus minder schadelijk.
De oefenbeker zorgt ervoor dat je kindje gemakkelijk leert drinken. Door de neusuitsparing wordt de juiste drinkhouding gestimuleerd zodat het hoofdje recht blijft, in plaats van achterover buigt. Slikken gaat hierdoor gemakkelijker.
Een tuitbeker, rietjesbeker of zuigfles is handig, want het knoeit minder, maar de ontwikkeling kan wel minder snel gaan. Uit een gewone beker leert je kind beter slikken en zuigen, en later ook praten. Tussen de 6 en 8 maanden kun je beginnen met je kind uit een beker te leren drinken.
Krijgt je kleintje ook vaste voeding, hou dan goed in de gaten dat je schat deze aanbevolen hoeveelheden water of melk binnen krijgt: 130 – 150 ml / kg / dag tot 4 maanden. 120 – 130 ml / kg / dag tussen 4 en 8 maanden. 100 – 110 ml / kg / dag tussen 8 en 12 maanden.
Waterfles stinkt: stop hem in de vaatwasser
Het geurtje in je waterfles is te danken aan duizenden bacteriën die zich dagelijks vermenigvuldigen. Niet proper en ook zeker niet gezond. Daarom is het belangrijk om je fles altijd goed schoon te maken.
Bacteriën. Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Een bidon of waterfles van roestvrij staal moet je in principe elke dag wassen, omdat ze een broedplaats voor bacteriën, virussen en schimmels vormen. Een handwasje met afwasmiddel en water of een keer in de vaatwasser is vaak al voldoende.