Van de lente tot de herfst bemesten, met voeding voor citrussen of een andere meststof met veel stikstof; het zijn erg gulzige planten. Bemest een eerste keer in april en geef je boom daarna elke 6 weken vloeibare organische voeding voor terrasplanten of mediterrane planten, tot eind augustus.
Zorg dat de pot niet ineens té groot is, anders blijft de potgrond na een flinke regenbui of in het najaar te lang nat. * Bemest eind maart-april 1-2 x met mest met hoog fosfaatgehalte (NPK 10-52-10), wat de wortelgroei bevordert (Ben gebruikt 'Peters meststoffen', red.).
Citrusbomen hebben vooral veel stikstof nodig en veel minder van andere voedingsstoffen, zoals fosfor en kalium. Het is daarom aan te raden om een plantenvoeding te kiezen die meer dan 5% stikstof (N) bevat, die minder dan 2% fosfor (P) bevat en die minder dan 4% kalium (K) bevat.
Tijdens de groeiperiode heeft de citroenboom veel energie nodig en is het verstandig om de plant wekelijks bij te voeden met Ecostyle Citrus- en Olijfvoeding. Bekijk de verpakking van het product voor de juiste dosering. In de winter staat de groei op rust en heeft de plant geen extra voeding nodig.
De citroenboom vraag in de groeiperiode (april-september) veel water: 2 à 3 keer per week een scheut water. Maar let op: de kluit moet eerst droog aanvoelen, vóórdat de volgende scheut water wordt gegeven. In de wintermaanden is 1 keer per maand een scheut water voldoende, zodat de kluit niet geheel uitdroogt.
Waarschijnlijk zijn de wortels aangetast door een teveel aan water in de grond of door een ziekteverwekker. Hierdoor kan de citrusboom minder water en stikstof uit de grond opnemen, waardoor de bladeren geel worden, slap gaan hangen, verdorren en uiteindelijk van de citrusboom af vallen.
In een terracottapot kan de boom 2 tot 3 meter hoog worden. In een Mediterraans klimaat kunnen ze in de vaste grond tot 6 meter hoog worden. Ze zijn langlevend, er zijn namelijk exemplaren van vele honderden jaren oud.
Het snoeien van een Citrusboom kan je het beste doen in het voorjaar voordat er nieuwe scheuten verschijnen. Hierdoor zal de citrusplant, wanneer het groeiseizoen begint, zijn energie stoppen in de takken die niet gesnoeid zijn. Als je de plant later snoeit, kan de plant zich lastiger herstellen.
Citroenen laten verkleuren van groen naar geel
Voor de verkleuring en rijping heeft de Citroen een rijpingssignaal dat ontstaat onder invloed van het vruchteigen plantenhormoon Ethyleen. Dat zorgt ervoor dat de vrucht verkleurd van groen naar geel.
Nu vraag je je wellicht af of de vruchten van de citrus die in Nederlandse tuinen groeien eetbaar zijn? Ja, deze kan je zeker consumeren, tenminste als je van zuur en bitter houdt. Door de geringe zonkracht in Nederland is de vrucht niet voldoende gerijpt zodat de smaak altijd bitter zal blijven.
De Citroenboom bloeit het hele jaar, de hoofdbloei vindt plaats in het voorjaar. Dan groeien er gelijktijdig bloemen en vruchten in diverse stadia aan dezelfde plant. De bloesem van de Citroenboom is wit en geeft een intens zoete geur af.
Wanneer de bodem veel zout of klei bevat, dan wordt de groei van de wortels van een citrusboom aanzienlijk geremd. Fijn zand, zoals zilverzand, is een goede keuze voor je eigen gemaakte citruspotgrond. Dit zand is grof genoeg om water door te laten, maar fijn genoeg om de wortels van voldoende stevigheid te voorzien.
Zoals gezegd nemen hydrokorrels vocht op, om het daarna weer los te laten. Dit gebeurt wanneer de grond om de korrels heen droger wordt. Door hydrokorrels door de potgrond heen te mengen, zorg je ervoor dat je plant gelijkmatiger het vocht op kan nemen.
Citroenen hebben ongeveer twee jaar nodig om door te groeien en dan veranderen ze vanzelf van groen naar geel.
Zodra de nachtvorst verdwenen is, kan een citroenboompje buiten staan, liefst op een zonnig plekje zonder tocht en wind en met zijn voetjes in een voedselrijke en vochtige grond.
Zomer. Tijdens de zomer is het heel belangrijk dat deze plant, wanneer hij buiten staat, goed vochtig gehouden wordt. Vooral tijdens de warme dagen moet er elke dag water gegeven worden, dat de kluit goed vochtig is. Met de wat minder warme dagen mag dit wel eens een aantal dagen overgeslagen worden.
Bewater je citroenboom elke 10 tot 14 dagen.
Als het klimaat bijzonder droog is, houd dan de aarde en de bladeren van de boom in de gaten. Als de grond droog aanvoelt of als de bladeren slap hangen, geef de boom dan water. In de warmste maanden moet je de boom mogelijk één of twee keer per week water geven.
Hoe lang duurt het voordat een Citroen geel wordt? Plan om citroenen tenminste vier maanden na het bloeien van de bloemen te plukken Sommige citroenen doen er negen maanden over om te rijpen. Maar als een citroen eenmaal rijp is, kan hij nog enkele weken aan de boom blijven.
Als volgroeide plant: de plant kan tot 350 cm hoog worden. Stamomvang: 18-20 cm.
Je kunt een citroenplant ook stekken door een takje schuin af te knippen. Deze zet je dan ook weer in de grond. Het is belangrijk om het blad ongeveer te halveren, zodat de plant niet te veel water verdampt. Het is wel goed om het stekje in een kasje te plaatsen.
Veel citrusplanten, waaronder citroenen natuurlijk, hebben stekels. Strikt genomen zijn het doornen, omdat deze uitgroeisels uit de opperhuid van de plant groeien - in tegenstelling tot stekels, die alleen op de buitenste schil zitten en daarom gemakkelijk af te breken zijn.
Met een Citroenboom in je tuin creër je direct een echt zomers sfeertje. De Citroenboom moet je in het Nederlandse klimaat wel in een pot of plantenbak plaatsen. Citroenbomen zijn namelijk erg gevoelig voor vorst en overwinteren graag in een beschutte en warmere omgeving.
Trek tuinhandschoenen aan als je citroenen van een boom plukt; citroenbomen hebben vaak doornen die je kunnen krabben als je niet oppast. Zoek een rijp fruit uit, pak het in je hand en draai het voorzichtig. De citroen zou gemakkelijk los moeten komen.
Een citroenplant is een bikkel, maar niet winterhard! Je kan deze buiten houden, maar let op: zodra de temperatuur begint te dalen en er vorst op de grond begint te verschijnen, breng je je plant naar binnen. Kies het liefst een serre, een terras of een kas.