Bamboe staat immers zelden in bloei. Bepaalde soorten bloeien eens in de zeventig of tachtig jaar, maar er zijn ook soorten die eens in de dertig jaar in bloei staan. Bamboe kent zo'n 1500 soorten met allemaal een eigen bloeicyclus.
Nu de vorst weer uit de grond is kan je de bamboe eventueel wat water geven. Het oude blad kan je er eventueel van af schudden of met de tuinslang eraf spuiten voordat er nieuw blad aan komt. Wacht ook even een aantal weken af, door het watergeven of door regen kan het blad soms toch weer bijtrekken en groen worden.
Water is het eerste half jaar heel erg belangrijk voor bamboe. Geef dus vooral in droge tijden voldoende water en houdt de grond altijd licht vochtig. Pas met klei- en leemgrond op dat je niet te veel water geeft waardoor de bamboewortels kunnen gaan rotten. Bamboe is verzot op compost en andere organische mest.
Te vochtige grond of teveel water:
Bamboe houd van water, veel water. Drassige grond en stilstaand water, vindt een bamboe plant niet fijn. Geef regelmatig water en zorg dus dat het water goed weg kan lopen.
Bamboe hoeft niet per se gesnoeid te worden. Kies altijd de juiste maat voor uw tuin, want sommige bamboes worden erg hoog. Door snoeien houdt u deze struiken niet klein, in ieder geval niet op een fraaie manier. Snoeien kan wel gewenst zijn om de struik te verjongen of om een haag te vormen.
De natuurlijke duurzaamheid van niet geimpregneerde bamboestammen is daarom voor de meeste soorten minder dan 2 jaar, en onder ideale omstandigheden 4-7 jaar (zonder blootstelling aan regen of zon). Het verduurzamen (impregneren) van bamboestokken is dus essentieel om de levensduur drastisch te verlengen.
Hoe moet je bamboe reinigen? Om de mooie warme kleur en uitstraling te behouden adviseren wij om minimaal 1x per jaar (liefst 2x; tijdens het najaar en voor het voorjaar), met name de liggende delen, te reinigen. In de betere tuincentra is voldoende aanbod van terrasreinigers, ook op biologisch verantwoorde basis.
Bamboe gedijt goed zowel in de zon als de schaduw. Sommige bamboe planten kunnen wel net iets beter tegen de volle zon zoals bijvoorbeeld de Semiarundinaria fastuosa 'Viridis'.
Gematigde klimmers, zoals Fargesia, zijn gemiddeld ongeveer 1 meter hoog per jaar. Grotere lopende types, zoals Phyllostachys, groeien gewoonlijk 90-150 cm in hoogte per jaar. Oudere, meer gevestigde planten, meestal ten minste 3 jaar in de grond, zullen sneller groeien dan nieuw aangeplante planten.
Geel blad of verkleurde stengels geven vaak aan dat of de grond te alkalisch is of de plant te weinig water krijgt. Is dit niet het geval dan wordt het tijd uw bamboe te trakteren op wat bemesting.
Bamboe is een grassoort dat wintergroen blijft. Hij geeft het vakantiegevoel terug en met het ruisende blad in de wind komt u weer helemaal tot rust in de tuin of op een dakterras. Dit grassoort is toepasbaar voor vele toepassingen in de tuin, zoals bijvoorbeeld als haagplant, of als mooie solitair.
Van alle grassoorten, is bamboe de grootste en de enige die kan uitgroeien tot een bos. Hoewel bamboe een gras is, hebben veel van de grote houtachtige bamboesoorten een boom-achtig uiterlijk en worden ze in de volksmond vaak "bamboe bomen" genoemd.
Zo houdt bamboe niet van schrale wind en een standplaats op het noorden. En heeft bamboe bijvoorbeeld geen speciale grond nodig. Sporadisch kom je in een tuincentrum wel eens zakken met bamboe-aarde tegen maar dit is meer een verkooptruc dan dat de plant er echt baat bij heeft.
Na aanplant geeft u de bamboe overvloedig water. In de eerste week minimaal elke dag! Vanaf de tweede week om de 2/3 dagen. De frequentie van het water geven is afhankelijk van de standplaats (volle zon of schaduw), windomstandigheden en de buitentemperatuur.
Ze worden tussen 1 en 4 meter+ hoog. (Foto boven links) Bemesten: Bamboes houden van humusrijke grond. Voor het planten moet de grond goed voorbereid worden met compost, oude paardenmest of gekochte tuincompost .
Onbehandelde bamboe kunt u enkel met een droge doek afnemen, gebruik geen vocht. De met Woca Exterior Oil behandelde bamboe is vochtbestendig, maar het advies blijft om de bamboe bij vlekken met een licht vochtige doek af te nemen.
De natuurlijke vezels kunnen dan mechanisch worden uitgekamd en tot garen worden gesponnen. Nadeel is dat dit proces heel arbeidsintensief, en dus kostbaar is. De meeste bedrijven richten zich daarom op de chemische verwerking van bamboe tot zogeheten bamboeviscose.
De bamboe geeft jouw tuin een luxueuze, sfeervolle en exotische uitstraling. De Fargesia soorten groeien vaasvormig zijn volledig wintergroen en winterhard. De bamboe wordt uiteindelijk zo'n 80 tot 100 centimeter breed en ongeveer 3 meter hoog. Schrik daar niet van.
Plant-dier-relatie
Beroemde bamboe-etende dieren zijn de grote en de kleine panda, en ook een aantal soorten bamboemaki's uit Madagaskar dragen hun naam helemaal terecht. Ook gorilla's lusten bamboe, maar dan de jonge scheutjes en niet het oude blad.
Een bamboe heeft in de regel geen bemesting nodig, met uitzondering van een locatie op arme zandgronden of in de pot. Het voorjaar is het belangrijkste groeiseizoen. De planten verwerken de voedingsstoffen optimaal en bevorderen de groei.
In principe groeit een bamboe in diverse soorten grond. Het is verstandig bij het bamboe plaatsen stikstofrijke compost te gebruiken, aangezien de wortels zich dan het best zetten. Te natte grond wordt afgeraden, anders gaan de wortels rotten.
Knip elk voorjaar de zwakke en dode takken weg zodat de nieuwe scheuten kans krijgen om te groeien. Is de grond in de pot wat ingezakt, vul deze dan vroeg in het voorjaar aan met compost of bemeste tuinaarde en sla de osmocote gift in maart over.
In deze foto's wordt de verkleuring getoond van Bamboo X-treme terrasplanken, geïnstalleerd in Nederland, direct na installatie, ongeveer 3 maanden na installatie in het voorjaar en na ongeveer anderhalf jaar. De vergrijzing is in Nederland na circa anderhalf jaar volledig.
De vraag naar hardhout is groot, terwijl bamboe juist als onkruid uit de grond schiet. De dikke bamboestengels zijn sterk, mooi én duurzaam, en daarom kan bamboe heel goed worden toegepast in de tuin.
Graaf de plant uit.
Je moet de kluiten kappen, maar ook de rhizomen uitgraven, anders blijft het beest doorgroeien. Rhizomen groeien 30 cm onder de grond, dus je moet diep graven totdat je ze vindt. Snijd de rhizomen af, met name als je wat wilt bewaren van de bamboeplant.