Blauweregen moet je twee keer per jaar snoeien: een keer in de winter en een keer in de zomer. De zomersnoei voer je ongeveer zes weken na de bloei (de bloeitijd valt meestal in mei) uit. Dan verwijder je alle lange uitlopers die in het voorjaar en de vroege zomer zijn gegroeid. Zo maak je ruimte voor licht en lucht.
Dat betekent dat deze klimplant bloemen maakt op oude takken en niet op de takken die dat jaar gaan groeien. Snoei je het oude hout, dan knip je dus je bloemen weg. Een blauwe regen kun je dus nooit rigoureus terugsnoeien, tenzij je voor lief neemt dat je een jaar geen bloemen zal hebben.
De Wisteria houdt van humusrijke grond. Vertroetel hem daarom met extra voeding. Zorg er ook voor dat de blauweregen niet te droog staat. In de volle grond kan hij wel tegen een stootje (lees: weer en wind), maar staat de blauweregen in een pot, dan moet je in een strenge winter de kluit beschermen.
Een blauwe regen kan tientallen tot zelfs honderden jaren oud worden. Met het verouderen krijgt de hoofdstam een grillige structuur. Alleen blauweregen die via enten is vermeerderd, bloeit rijk.
In het vroege voorjaar, rond de maanden januari en februari, snoei je de zijtwijgen terug tot ongeveer 10 à 15 centimeter. Snoei hem altijd bij vorstvrij weer, dan krijgt hij weer de kans om mooi te gaan bloeien.
Blauweregen moet je twee keer per jaar snoeien: een keer in de winter en een keer in de zomer. De zomersnoei voer je ongeveer zes weken na de bloei (de bloeitijd valt meestal in mei) uit. Dan verwijder je alle lange uitlopers die in het voorjaar en de vroege zomer zijn gegroeid. Zo maak je ruimte voor licht en lucht.
Standplaats. Blauwe regen groeit graag met zijn takken in volle zon. In de schaduw kan ook, maar toch moet je rekenen op minstens zes uur zonneschijn per dag.
vaker en beter snoeien
Je kunt groei van bloemen stimuleren door de plant steeds heel goed te snoeien. Als je wilt dat de blauwe regen uitbundig bloeit, dan moet je de klimplant twee keer per jaar snoeien. Doe je dit niet, dan wordt je plant een rotzooitje met veel dunne takken zonder bloemen.
Blauwe regen water geven
Geef de Blauwe regen regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Hij houdt van een relatief natte grond. Zorg er wel voor dat het water goed weg kan lopen. Geef liever 2 à 3 keer per week veel water dan elke dag een beetje (bij droge periodes).
Het kan 2-3 jaar duren voor een cultivar van de Wisteria gaat bloeien, maar soms komt die bloei nooit. In dat geval is er meestal sprake van een zaailing, vaak van Wisteria floribunda. Daarom is het belangrijk om een goed benaamde plant aan te schaffen, dan ben je zeker van een rijke bloei.
Doe dit tijdens de rustperiode van de plant (november tot en met maart). Zaag de oude takken tot ongeveer 50 cm boven de grond af. Dit doe je het beste met een takkenzaag. Na het snoeien loopt de sering altijd weer uit.
De grote trossen met paarsblauwe bloemen verschijnen al in april en mei voordat er blad ontstaat, waardoor de bloemenextra opvallen. De bloemen geuren lekker zacht. Een tweede bloei in september komt voor. Chinese blauwe regen bloeit voor het eerst na drie tot vier jaar na het planten.
Alle Witte blauweregen soorten kunnen tot wel 2 tot 3 meter per jaar groeien. Het is dus belangrijk om haar goed te snoeien. Doe dit twee keer per jaar. In het voorjaar (maart / april) en in het najaar (augustus / september).
Bevriezing komt over het algemeen niet voor omdat de Wisteria pas in de loop van April gaat uitlopen. Bij bevriezing zou de plant vanuit de basis wel weer gaan uitgroeien. Misschien kunt u een (digitale) foto sturen hoe de plant er nu uitziet?
Is de Blauweregen zelfhechtend? De Blauweregen is niet zelfhechtend wat inhoudt dat de klimmer geen zelf hechtende worteltjes heeft aan nieuwe ranken waardoor de plant zelf de weg naar boven vindt. De Klimop heeft dit bijvoorbeeld wel, de Blauweregen dus niet.
Blauweregen groeit pas echt goed als je hem regelmatig een snoeibeurt geeft. Dat snoeien zorgt er namelijk voor dat er in het voorjaar extra bloemen verschijnen. Ook helpt het om de plant onder controle te houden, zodat hij niet alle kant op groeit. Dit kan namelijk nog wel eens gebeuren bij de blauweregen!
Bij blauweregen zijn het de peulen en erwtjes die giftig zijn voor honden. Krijgt jouw huisdier het sap ervan in zijn oog, kan dat zijn hoornvlies ernstig irriteren. En durft hij ervan te proeven, kunnen er ernstige maag- darmproblemen optreden.
Het is natuurlijk wel mogelijk een klimplant in de buurt te zetten, zoals een vroegbloeiende klimroos. Ook zijn er in de tuin prachtige combinaties te maken met andere voorjaarsbloeiers, zoals de sierkers (Prunus), irissen, sieruien, pioenrozen en goudenregen (Laburnum).
Met name de peulen en zaden zijn zeer giftig, ze bevatten de giftige stof glycoproteïne lectineen.Maar ook de wortels en twijgen zijn giftig. Al bij inname van slechts twee peulen kan braken, misselijkheid en maagkrampen optreden en vaak is opname in een ziekenhuis ter observatie aan te raden.
Toxiciteit. In de zaden zit de giftige glycoproteïne lectine. Ook de wortels en twijgen zijn toxisch.
Mocht de hond of kat een van de symptomen van de giftige planten hebben, bel dan zo snel mogelijk de dierenarts. Blauweregen (Wisteria): de peulen en erwtjes zijn giftig. Symptomen: langdurig braken en buikpijn. Goudenregen (Laburnum wateri): de hele plant is giftig.
Een gouden regen hoef je in principe niet te snoeien. Nog beter: niet snoeien. Wil je oude of dode takken snoeien van de gouden regen, dan doe je dat na de bloei. Snoei al helemaal nooit in het najaar en de winter.
De favoriete methode op stenen muren werkt met een stevige stalen draad die aan oogvijzen hangt. Je spant deze aan met spanbouten. De draad moet sterk genoeg zijn om de volwassen best wel zwaarwichtige Wisteria te dragen. Bedenk dat de plant bij volle wasdom zwaarder dan jij zal zijn.
Als de zon hier rechtstreeks op schijnt, kunnen de bladeren verbranden of bruine vlekken krijgen en dat is natuurlijk geen mooi gezicht. Een bewolkte, vochtige, of regenachtige dag is daarom ideaal om te snoeien. Let er wel op dat u niet snoeit op een dag waarop zon en regen elkaar veel afwisselen.