Auping adviseert om je matras, en zeker je topmatras, na 8 tot 10 jaar te vervangen. Omdat die uiteindelijk zijn vorm verliest, kan ze je lichaam niet langer optimaal ondersteunen.
Je kunt dit op een eenvoudige manier checken: ga op je rug liggen en kijk of je rug plus onderrug contact houdt met het matras. Als dit zo is, dan is je matras nog goed.
Je Auping spiraalbodem heeft een iets langere levensduur, namelijk 35 jaar. Dat komt door de stevigheid van het materiaal en de structuur. Auping adviseert wel om je matras, en zeker je topper, sneller te vervangen. Je matras vervang je best al na 8 tot 10 jaar, omdat die uiteindelijk zijn vorm verliest.
Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.
Wij raden je aan om te gaan proefliggen bij een van onze Auping winkels, voor een zo goed mogelijk advies. Alle Auping matrassen kunnen op zowel een spiraalbodem als boxspring worden gebruikt. Houd er wel rekening mee dat er verschil is in ligcomfort.
Jouw slaapcomfort staat centraal
Daarom staan drie essentiële zaken centraal in hun aanpak: ventilatie, ondersteuning en drukverlaging. Auping matrassen hebben bijvoorbeeld speciale schouderzones om de druk op jouw schouders 's nachts te minimaliseren.
Er wordt wel eens gezegd dat mensen met rugpijn het best op een harde matras slapen. Ook een waterbed wordt soms nog voorgesteld als een goede keuze. Niettemin krijgen meer en meer ruglijders te horen dat ze beter een (dure) matras kopen die is vervaardigd met geheugenschuim.
Hoe lang gaat een matras mee? Auping adviseert om je matras, en zeker je topmatras, na 8 tot 10 jaar te vervangen. Omdat die uiteindelijk zijn vorm verliest, kan ze je lichaam niet langer optimaal ondersteunen.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
De uitslag van onze kleine praktijkproef is tekenend: 6 testslapers gaven de voorkeur aan de goedkope matras en 6 aan de dure. Waar de ene testslaper een matras als hard en stug beoordeelde, vond de andere testpersoon dezelfde matras zacht en soepel. Kortom: de prijs zegt niets over het ligcomfort van een matras.
De beste matrassen voor op een een spiraalbodem zijn pocketvering matrassen, latex matrassen, koudschuim matrassen of traagschuim matrassen. Deze matrassen zijn erg flexibel en zijn daarom ook goed te gebruiken op verstelbare spiraalbodems.
Alle bedbodems van Auping zijn spiraalbodems. Een spiraalbodem bestaat uit gevlochten staal, waardoor de bedbodem een fijne open structuur heeft. Hierdoor ventileert 'ie extra goed. De Auping bedbodems zijn verkrijgbaar in alle gangbare afmetingen en geschikt voor alle bedden en boxsprings.
De gemiddelde levensduur van een lattenbodem is 15 tot 20 jaar. Als deze leeftijd bereikt is, kan het tijd zijn om je bedbodem te vervangen. Maar dit is slechts een indicatie. De snelheid waarmee je bed verslijt, heeft natuurlijk te maken met je lichaamsbouw, gewicht, transpiratie …
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Matras draaien
Voor een goed matrasonderhoud, is het belangrijk je matras vier maal per jaar in de lengte te draaien. Zo komt het voeteneinde aan het hoofdeinde te liggen. En omgekeerd. Door je matras te draaien, wordt het gewicht van de slaper over de matras verdeeld en voorkom je kuilvorming.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
Kies daarom een matras dat het lichaam ondersteunt, maar geen tegendruk geeft. Een pocketveermatras geeft voor de meeste senioren teveel tegendruk en een traagschuim matras maakt omdraaien moeilijker, omdat je 'in' het schuim zakt. Voor ouderen zijn latex en koudschuim ideaal.
Het is belangrijk dat een matras goed de warmte vasthoudt. Ga daarom voor latex, polyether of traagschuim. Een traagschuim matras is zachter en past zich aan het lichaam. Latex matrassen hebben een hoog comfort door de veerkracht en ondersteuning.
En dit is wat de consumentenbond erover zegt: De geteste Auping matrassen zijn op aantal vlakken flink verbeterd. De meest spectaculaire verbetering is de ventilatie van de Inizio. Deze scoort nu een 9,2 op het gebied van ventilatie, ten opzichte van een 4,3 in 2016.
In 2 tot 3 jaar na factuurdatum ontvangt u 75% korting op een nieuw matras bij Auping, in 3 tot 4 jaar 50% korting en in 4 tot 5 jaar 25% korting.
Nadelen Tempur Matras:
Zakt door aan het bekken in elke slaaphouding. Volledig synthetisch. Temperatuurgevoelig. Minder goede vocht- en warmteregulatie.
Gebaseerd op de resultaten van het onderzoek verzorgde een medium-hard matras patiënten een betere balans tussen ondersteuning van de rug en comfort voor de lage rugpijn dan een hard matras. Slapen op een te hard matras geeft een additionele druk op de rug, dat voor sommige patiënten tot meer rugpijn resulteerd.
Doorgaans verkiezen de meeste slapers een zachte matras. Maar een té zachte matras is minder goed voor je gezondheid. In tegendeel, je krijgt te kampen met fysieke klachten. Een te zachte matras geeft je lichaam namelijk weinig of geen steun.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.