Laat iemand anders recht tegenover je staan. Vervolgens pakt hij/zij een tennisbal en laat deze op onverwachte momenten naar beneden vallen. Jij moet de bal opvangen, voordat deze de grond raakt. Dit is een heel simpele variant om je reactiesnelheid te verbeteren, maar je zal merken dat je er steeds beter in wordt.
Een goede reactiesnelheid is heel belangrijk voor vele soorten sporten, echter trainen niet veel mensen hier bewust voor. Zonde, want een deel van je reactiesnelheid is aangeboren, maar zeker tien tot twintig procent kun je verbeteren met het juiste trainingsschema en oefeningen.
De tijd die een mens nodig heeft om te reageren op wat hij/zij ziet. Je kunt de gemiddelde reactietijd van een mens uit het hoofd noemen. De gemiddelde reactietijd van een mens is ongeveer 0,2 seconde.
De gemiddelde reactiesnelheid
De gemiddelde reactiesnelheid wordt gedefinieerd als het vermindering van het aantal mol van de uitgangsstoffen of het toename van het aantal mol reactieproducten per tijdseenheid.
Elke reactie heeft even tijd nodig op plaats te vinden, deze tijd heet de reactiesnelheid. Elke reactie heeft een eigen reactiesnelheid. De reactiesnelheid staat niet van tevoren vast maar is afhankelijk van verschillende factoren. De reactie vindt plaats als de deeltjes van de verschillende stoffen op elkaar botsen.
De snelheid waarmee een chemische reactie verloopt is van een aantal factoren afhankelijk. Deze factoren zijn: de soort stof, de temperatuur, de concentratie, de verdelingsgraad en de aanwezigheid van een katalysator.
Botsingsmodel Het botsingsmodel is gebaseerd op 3 voorwaarden waaraan de reagentia moeten voldoen, opdat een chemische reactie zou optreden (= effectieve botsing): 1 Ze moeten botsen. 2 Ze moeten voldoende kinetische energie bezitten om bestaande bindingen te breken en nieuwe bindingen te vormen.
De reactiesnelheid hangt af van een aantal factoren, zoals: de soort stof, de temperatuur, de concentratie van de stoffen, de verdelingsgraad van de stof, de katalysator.
De reactietijd, uitgedrukt in milliseconden, geeft aan hoe snel pixels van kleur veranderen wanneer je beweegt. Bij een hoge reactietijd, bijvoorbeeld 5ms, creëert dit een wazig beeld. Kies daarom voor een zo laag mogelijke reactietijd, bijvoorbeeld van 0,5ms of 1ms.
Voorkom een ongeluk en wees voorbereid op de remweg van jouw auto. De remweg is de afstand die een auto nog aflegt, na het maken van een noodstop. Deze afstand is langer dan je verwacht. Een alerte en fitte bestuurder heeft gemiddeld een reactietijd van één seconde.
Een reactietijd van 5 milliseconden is erg snel, maar het liefste zit je onder de 2 milliseconden. De snelste tijden vind je meestal bij TN-monitoren (een bepaalde schermtechnologie), maar deze hebben een iets minder mooie kleurweergave dan bijvoorbeeld IPS-monitoren.
Via je ogen (180-200ms) gaat dit langzamer dan via gevoel (150-160ms), maar het snelst zet je informatie om in actie als het via je gehoor binnenkomt (140-160ms). Hoe harder de prikkel is, hoe sneller de verwerking gaat, net als bij meer dreiging, als je anticipeert op wat komen gaat en bij goede focus.
Een katalysator verhoogt de reactiesnelheid door de activeringsenergie van een chemische reactie te verlagen. In het geval van een evenwichtsreactie verhoogt de katalysator de snelheid van de heengaande en de teruggaande reactie gelijkmatig.
Een positieve katalysator beïnvloed een verbranding positief zonder er zelf aan deel te nemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Lont in een kaars; Sigarenas op een suikerklontje.
Een katalysator is een stof die de snelheid van een bepaalde chemische reactie beïnvloedt zonder zelf verbruikt te worden. Een katalysator verhoogt de reactiesnelheid door de activeringsenergie van een chemische reactie te verlagen.
Elastische en inelastische botsing
(Het minteken betekent dat de richting van de relatieve snelheid omgekeerd is). In een inertiaalstelsel waarbij het massamiddelpunt niet beweegt veranderen de snelheden alleen van richting en wordt er dus geen kinetische energie overgedragen (zie ook onder).
Een katalysator: een katalysator verlaagt de activeringsenergie van een reactie, maar wordt tijdens de reactie zelf niet verbruikt. Een katalysator heeft geen enkele invloed op de ligging van het chemisch evenwicht.
De verdelingsgraad van een stof zegt ons hoe fijn een stof verdeelt is. Hoe fijner de stof, hoe groter de chemische reactie. Zo zal ijzerpoeder een grotere reactie geven tov ijzerdraad.
Om een goede afstand te hebben, moet je de 2 seconden regel respecteren. Dit houdt in dat je bij 50 km/u ongeveer 28 meter afstand moet hebben op je voorligger. Om je auto tot stilstand te brengen, heb je 2 seconden om te reageren en ben je alweer bijna 28 meter verder!
De remvertraging geeft aan hoe snel er wordt afgeremd. Het is dus eigenlijk een negatieve versnelling.
In totaal bedraagt je stopafstand 12,9 m. Je kunt dus nog net op tijd tot stilstand komen. Rijd je op datzelfde moment 50 km/u, dan heb je al 13,9 m afgelegd voor je de rempedaal intrapt. Daarna leg je nog 12,9 m af met je voet op de rempedaal.
Scheikundige betekenis katalysator
Een katalysator dankt zijn naam aan een scheikundig proces. In dit proces is de katalysator een stof die invloed heeft op de snelheid van een chemische reactie, zonder zelf te veranderen. Dit kan gaan om een versnelling of vertraging van de reactiesnelheid.