Deze kinderen hebben vooral baat bij: - trainen van het werkgeheugen: auditieve geheugen spelletjes, breinspelletjes, sudoku , bordspelletjes, jungle memory (hier zijn veel successen mee) e.a. - vragen aan de leerling wat hij/ zij als eerste gaat doen, niet vragen of de leerling weet wat hij/zij moet doen.
Kinderen hebben vooral baat bij het trainen van het werkgeheugen, bijvoorbeeld door auditieve geheugen spelletjes, breinspelletjes, sudoku of memory . Vraag aan een kind niet wat hij allemaal gaat doen, maar wat hij als eerst gaat doen. Biedt kinderen hulp gericht op verwerken in plaats van onthouden.
De kinderen moeten informatie onthouden, en tegelijk een mentale uitdaging aangaan (iets opschrijven/spellen, iets bedenken, een verband leggen, …). Kinderen met een zwakker werkgeheugen zijn informatie sneller kwijt en kunnen de les dan niet meer goed volgen.
Het mooie is dat meerdere onderzoeken laten zien dat je je werkgeheugen kunt trainen. Er zijn bewijzen dat het trainen van je werkgeheugen voor veranderingen in de frontale en pariëtale hersenschors en de basale ganglia zorgt en dat er ook veranderingen optreden in de gevoeligheid voor dopamine in de hersenen.
Heeft je kind bijvoorbeeld moeite met zich concentreren? Is hij vaak aan het dagdromen of snel afgeleid? Heeft je kind moeite met het oplossen van rekensommen waarbij veel informatie onthouden moet worden in de 'tussenstapjes'? Dit kan allemaal te maken hebben met problemen in het zogenaamde werkgeheugen.
Probeer dan dagelijks te schaken, te dammen of leer een nieuw muziekinstrument te bespelen. Sudoku's en puzzels zijn ook een goede manier om je hersens uit te dagen. Of speel eens een (strategie)spel op de computer, bijvoorbeeld samen met je (klein)kinderen!
Het korte termijngeheugen, ook wel werkgeheugen genoemd, zorgt ervoor dat als je een telefoonnummer hoort, je net een paar seconden de tijd hebt om het nummer op te schrijven. Daarna vervliegt het en ben je het nummer weer vergeten. Het korte termijngeheugen bevindt zich in de hippocampus.
Er zijn aanwijzingen dat er twee vormen van werkgeheugen bestaan, een verbaal werkgeheugen (oproepen en onthouden van woorden, cijfers en letters) en een visueel-spatieel werkgeheugen (oproepen en onthouden van figuren).
De basis van verbeteren van verwerkingssnelheid is metacognitieve strategieën ontwikkelen. De sleutel tot verbetering van verwerkingssnelheid bestaat uit het steviger maken van verbindingen in de hersenen, waardoor de signalen sneller naar elkaar reizen.
Zwak auditief geheugen.
Kinderen met een zwak auditief geheugen vinden het moeilijk om informatie die ze te horen krijgen, te onthouden en/of te reproduceren. Zulke informatie kan bijvoorbeeld een cijferreeks zijn, een ingewikkelde instructie, de spelling van een woord of een zin in een dictee.
Trage 'verwerkingssnelheid' wordt veelal gedefinieerd als een langzamere tijd die het een kind kost om informatie waar te nemen, te verwerken en op te reageren. Het wordt als een basale maat beschouwd die onderliggend is aan complexere cognitieve processen.
Cogmed is een online training voor kinderen met werkgeheugenproblemen, gericht op het verbeteren van concentratie en aandacht.
Speel een spelletje
Strategische spellen zijn ideaal om op een leuke manier het brein te stimuleren. Gezelschapspellen zoals Memory, Rummikub en Scrabble zijn goed voor het kortetermijngeheugen en de concentratie. Individuele denkspellen als sudoku's en kruiswoordraadsels bevorderen het logische inzicht.
Regelmatig bewegen verbetert namelijk de cognitieve functies in je brein. Niet alleen wordt het motorische gedeelte in de hersenen geprikkeld, maar ook de gebieden die te maken hebben met geheugenprocessen. Hierdoor krijgen je geheugen, leervermogen en concentratie een boost!
In het kort
Dat is bij veel mensen zo. Bij spanningen en heftige gebeurtenissen kan het erger worden. Ook bij een depressie, sommige medicijnen of ziekten werkt het geheugen soms minder goed. U kunt ook andere klachten hebben, zoals problemen met aandacht of dingen begrijpen.
Impact van geheugenproblemen. Geheugenproblemen na een hersenaandoening hebben soms een grote impact op je leven. Met ernstige geheugenproblemen kun je nieuwe informatie soms moeilijker bewaren. Vaak hangen problemen met je geheugen samen met andere problemen zoals minder snel begrijpen en sneller afgeleid zijn.
Het opslaggeheugen bepaalt dus hoeveel Word documenten, foto's en vakantiefilmpjes je op je laptop kunt bewaren. Werkgeheugen wordt ook wel het interne geheugen of RAM genoemd en is het geheugen waar de processor tijdelijk zijn informatie op kan slaan om er snel mee te kunnen werken.
Het expliciet geheugen: bewuste herinneringen. Het emotioneel geheugen: emoties en gevoelens. Het impliciet geheugen: onbewuste herinneringen en de rest van het geheugen, bijvoorbeeld gewoonten en vaardigheden.
Werkgeheugen is een essentieel onderdeel in een computer. Het is een tijdelijk geheugen wat de processor gebruikt om informatie dicht en op een snelle manier bij zich te houden. Hoe meer werkgeheugen een computer heeft hoe langer de computer lekker snel kan blijven werken.
De executieve functie werkgeheugen is van belang voor het verwerken van informatie. Het werkgeheugen helpt bij het uitvoeren van taken, het onthouden van informatie en het bedenken van oplossingen van problemen.
Duur van korte-termijngeheugen: De periode dat je de volgorde van de cijfers kunt onthouden, is eindig. Ons korte-termijngeheugen kan informatie tot aan 30 seconden vasthouden. Echter, het is mogelijk om deze periode te vergroten door de reeks te herhalen of de elementen een betekenis te geven.
Het verbeteren van uw geheugen met behulp van spellen is een strategie die al bij kinderen wordt toegepast. Het indelen van vormen, het stapelen van bouwblokken en het herkennen van kleuren zijn zulke activiteiten die de cognitieve ontwikkeling bevorderen en mensen in staat stellen om een gezond leven te leiden.
Symptomen van geheugenverlies
Naast het verlies van je geheugen, kun je geheugenverlies ook herkennen aan andere symptomen: Desoriëntatie/verwarring. Ongecoördineerde bewegingen (bijvoorbeeld meerdere malen tegen een tafel aanstoten). Valse herinneringen.
Tot op heden bestaat er geen behandeling die geheugenstoornissen kan verhelpen. Er zijn wel middelen die de progressie van de ziekte kunnen vertragen en een invloed hebben op de gedragsproblemen. Deze worden door een neuroloog voorgeschreven na grondig onderzoek.