Colostoma. Deze stoma kan worden aangelegd op verschillende delen van de dikke darm. De stoma bevindt zich meestal aan de linkerkant van de buik maar kan ook aan de rechterkant worden geplaatst. Dit is afhankelijk van het gedeelte van de dikke darm waar de stoma wordt aangelegd.
Pancaking kun je voorkomen door het filter af te plakken, zodat de lucht in het stomazakje blijft en het dus niet vacuüm trekt. 'Maar dan ontstaat weer het risico dat het zakje opblaast.
Pancaking is een veel voorkomend probleem bij colo- en ileostomadragers. Bij pancaking is er sprake van het probleem dat de ontlasting niet in het stomazakje zakt en als een prop op de stoma blijft staan zoals u kunt zien op deze afbeelding.
Bij irrigeren spoel je de dikke darm met lauw kraanwater. Spoelen is alleen mogelijk als je een colostoma hebt. Als je wilt irrigeren, moet je dit altijd eerst overleggen met je specialist of stomaverpleegkundige. De darm moet ongeveer 3 maanden wennen aan het spoelen.
Stop een vinger met handschoen en glijmiddel in de endeldarm. Draai rustig rond en haal de ontlasting die meekomt eruit. Wacht enkele minuten om de darm uit zichzelf te laten samentrekken om nog meer ontlasting naar onderen te brengen. Herhaal indien nodig tot het klaar is.
De hoeveelheid ontlasting per 24 uur is verschillend per persoon, gemiddeld verwisselt u het zakje twee à drie keer per dag. Bij dunnere ontlasting moet u het zakje vaker verwisselen of legen. De colostoma kan ook in de nacht ontlasting produceren. Als u nog een endeldarm heeft, kunt u aandrang om te poepen krijgen.
Ervoor zorgen dat uw huidplak correct is aangebracht is de eerste belangrijke stap om lekkage te voorkomen. Hier zijn enkele tips om geen lekkage te krijgen: Hecht veel belang aan een gezonde huid rond uw stoma.
U kunt nog steeds aan uw 2 ons groenten en 2 stuks fruit komen. Bepaalde soorten groenten en fruit hebben wel een stevige schil (vooral aardappels en appels), dus die kunt u beter van tevoren schillen om problemen zoals verstopping te voorkomen.
Stomapijn kan veroorzaakt worden door een ontsteking, verklevingen of een pijnlijk stomarandje. Het stoma produceert meer en vaak geel/groen vocht. Uw huid rondom het stoma kan rood en gevoelig zijn. Behandeling: maak het stoma vaker schoon met veel water.
Colostoma en spoelen
Door 1 keer per 24 uur tot 48 uur de darmen schoon te spoelen kan iemand 24 tot 48 uur geen ontlasting hebben. Spoelen is een kunstmatige manier om de darm te legen. De darm wordt niet alleen gespoeld, maar ook geprikkeld. Hierdoor kan de dikke darm zich helemaal leegmaken.
Reden hiervoor is dat er in de rechte buikspier een opening wordt gemaakt tijdens de operatie om de stoma te vormen; dit maakt de buik zwakker na de operatie.
Een darmstoma wordt zowel op de dunne als dikke darm aangelegd. Krijg je een darmstoma op de dikke darm, dan noemen we dat een colostoma. Ligt de stoma op de dunne darm, dan spreken we over een ileostoma. De darmstoma kan ook nog op verschillende manieren worden aangelegd, namelijk dubbelloops of enkelloops.
Zo kun je bij een uurtje flink actief zijn zeker 1 liter vocht per uur kwijtraken door transpiratie. Wielrenners in de Tour de France drinken soms wel 8 liter op een dag. Ook bij hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid of juist droge lucht moet je meer drinken om de vochtbalans op peil te houden.
Gebruik voldoende vocht (1,5-2 liter).
Bij mensen met een colostoma kan dit in mindere mate zijn, omdat er een deel van de dikke darm ontbreekt. Daardoor kan er een tekort aan vocht ontstaan. Aanbevolen wordt om 1,5 tot 2 liter vocht te gebruiken.
Veel mensen ontwikkelen een soort zesde zintuig voor de verzorging van het stoma. U kunt midden in de nacht wakker worden en voeen dat uw zakje moet worden verwisseld of geleegd. Ondersteun uw lichaam met kussens en probeer eens een kussen tussen uw benen of onder uw rug.
Complicaties bij een stoma
Een breuk rond de stoma (parastomale hernia). Een uitstulping van de stoma (prolaps). Het zwart worden van de stoma door een verminderde doorbloeding (necrose). Stuwing van de stoma.
Seks is niet het eerste waar je aan denkt als je net een stoma hebt gekregen. Door de operatie kan de zin in seks verdwijnen. Toch hoeft een stoma geen belemmering te zijn voor een prettig seksleven.
Hoe de ontlasting eruit ziet, ligt eraan waar de stoma in de dikke darm is aangelegd. Als de stoma in het laatste deel van de dikke darm wordt aangelegd, is de ontlasting over het algemeen 'vast'. Wordt de stoma aan het begin van de dikke darm aangelegd, dan zit er nog veel vocht in de ontlasting en is deze dus dunner.
Hoe ziet een stoma eruit? Een stoma heeft een rode kleur en voelt aan als de binnenkant van een wang. Het heeft weinig tot geen gevoel, doordat de stoma geen zenuwuiteinden bevat. Er zitten wel veel kleine bloedvaatjes in, waardoor het bij verzorging of stoten kan bloeden.
De ontlasting verlaat het lichaam dan via een opening in de buik en wordt opgevangen in speciaal opvangmateriaal. Omdat de stoma geen kringspier heeft, kunt u geen ontlasting en winden tegenhouden.