Je kunt een Toscaanse jasmijn dus niet gewoon tegen een muur aan plaatsen; hij heeft hulp nodig bij het klimmen in de vorm van een rek of gaas. Als je een nieuwe plant geplaatst hebt, verdeel de ranken dan goed over het rek.
Haal de plant los van de stok, waaraan hij gekweekt is. Bindt de ranken in een waaiervorm aan de schutting of tegen een stuk gaas. Plant hem in voedzame grond en geef hem voldoende water. Toscaanse jasmijn groeit ook goed in een pot, geef hem een ruime pot.
Als je de plant wil laten klimmen dan hebben de stengels wel steun nodig van bijvoorbeeld een rek of trellis. Verpot de Toscaanse jasmijn om de 2 á 3 jaar in het voorjaar en geef in het voorjaar en de zomer mest voor klimplanten.
De Toscaanse Jasmijn heeft als voordeel, dat de plant niet zelfhechtend is. De plant hecht zich niet vast aan het oppervlak, maar wikkelt zich om bijvoorbeeld een raster, een schutting of een boom.
Voor de toscaanse jasmijn plant u 3 planten per strekkende meter aan.
In het najaar kan de Toscaanse Jasmijn gemakkelijk gesnoeid of in vorm geknipt worden. De Toscaanse Jasmijnis een snelgroeiende klimplant die van veel zonuren houdt, halfschaduw is ook voldoende, maar dan zal ze minder snel groeien.
In het voorjaar en de herfst kan om de 2 dagen water worden gegeven, in de zomer eenmaal per dag en in de winter eenmaal per maand. Door voldoende luchtvochtigheid kan toscaanse jasmijn zich snel verspreiden en bladeren en bloemen gezonder maken. Het kan zich aanpassen aan een enigszins droge omgeving.
Hij krult met zijn ranken om bijvoorbeeld hekwerk heen. Je kunt een Toscaanse jasmijn dus niet gewoon tegen een muur aan plaatsen; hij heeft hulp nodig bij het klimmen in de vorm van een rek of gaas. Als je een nieuwe plant geplaatst hebt, verdeel de ranken dan goed over het rek.
In de winter terughoudend zijn met water geven. De toscaanse jasmijn groeit traag maar kan toch een hoogte van ongeveer vijf meter bereiken. In het eerste jaar groeit de jasmijn vrij langzaam maar na enkele jaren kan hij tot wel 100 cm per jaar groeien.
De Star of Toscane staat het liefste op een zonnige plaats of gedeeltelijke schaduw, in neutral, goed waterdoorlatende grond. Daarnaast kan de Gele Toscaanse Jasmijn goed tegen droogte en heft maar weinig water nodig (zeker niet te nat).
Wil je een klimplant tegen de schutting of berging laten groeien, dan kan een trellisscherm heel handig zijn. Omdat niet iedere plant uit zichzelf omhoog klimt (via de steun) kun je deze helpen en leiden door hem aan de trellis vast te zetten met ringetjes of klemmen.
Het opbinden
Knip een klein stukje touw af en bind deze samen met de stengel van de plant vast op de plekken waar jij hem vast wil zetten. Zodra de klimplant groeit kunnen er weer nieuwe ranken ontstaan die je kunt snoeien of opbinden. Vooral op een zonnig plekje bloeien ze erg snel.
Er zijn speciale klimrekken te koop voor klimplanten. Eigenlijk kunnen alle soorten hier wel tegenaan klimmen. Rankende klimplanten hebben specifiek iets nodig om zich omheen te draaien, want die slingeren rond. Houd altijd wat afstand tussen de muur en het rek, dan kunnen de ranken zich er goed omheen draaien.
Er zijn vele opties voor het opbinden en ondersteunen van planten. Zo zijn er onder andere halfronde steunen van metaal, trellis en kunststof of metalen ringen met grondpin koop. Maar u kunt ook u zelf iets maken. Daarvoor zijn bijvoorbeeld stokken van bamboe of snoeihout geschikt.
Dan is de Toscaanse Jasmijn zeker een optie. Je hebt zo'n 3 planten per meter nodig om een mooi resultaat te krijgen. De plant heeft dan voldoende ruimte om zich te ontwikkelen. Als je de plant geen gelegenheid geeft om te klimmen, zal de plant een weg langs de grond zoeken en zich in de bodem wortelen.
De klimplant zelf plant je best in de volle grond, op zo'n 30 cm van de muur. Indien nodig zet je de plant wat schuin in de grond zodat de stengel naar de muur is gericht.
Ja, de jasmijn als kamerplant vraagt om een andere verzorging. De plant vraagt om een lichte standplaats, maar niet in de volle zon. In de bloeitijd groeit de plant het beste in een vochtige bodem. Wij adviseren om één keer in de twee weken extra bloemvoeding te geven.
De Jasmijn heeft niet veel onderhoud nodig. Het is alleen belangrijk om de Jasmijn wel voldoende water te geven en niet te laten uitdrogen. Een Toscaanse Jasmijn heeft een gemiddelde waterbehoefte. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft en dat hij niet uitdroogt.
De jasmijn groeit het best op een zonnige plek maar kan ook in de halfschaduw worden geplant ꟷ zolang de bodem maar voldoende voedsel bevat.
De Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides) wordt ook wel sterjasmijn genoemd. Eigenlijk is het helemaal geen jasmijn, maar een groenblijvend, klimmend lid van de maagdenpalmfamilie.
De bloemen zijn zeer geliefd bij insecten en nachtvlinders. Zorg ervoor dat deze plant niet in de volle wind staat. Voor het volledig bedekken van een schutting heb je ongeveer drie planten per strekkende meter nodig. Onze Toscaanse jasmijn is biologisch gekweekt door Kwekerij Verhoeven in Brabant.
De Toscaanse jasmijn heeft mooie witte bloemen die heerlijk geuren. Je kunt deze kant en klaar haag planten in de halfschaduw/zon (op een zonnige plek groeit deze haag het mooiste). De haag staat niet graag in de schaduw.
De Toscaanse Jasmijn (Trachelospermum jasminoides) is veelzijdig in toepassingsmogelijkheden, zo kunt u de plant in de volle grond planten, maar het is ook erg geschikt om in een kuip te houden voor bijvoorbeeld op uw balkon.
De Clematis, Passiebloem, Kamperfoelie én Toscaanse Jasmijn zijn samen met de Hedera allemaal geschikte opties. Wanneer je deze planten combineert geeft het je tuin niet alleen het hele jaar door privacy, het zorgt ook nog voor een groene oase in de tuin.
De toscaanse jasmijn heeft een goede alkalische mest nodig, een mest met een hoog kaliumgehalte dus. Dit wordt op de verpakking aangegeven in de combinatie: n f k, Hoe hoger de K des te beter voor de Toscaanse jasmijn. Goede mest met alle voedingstoffen zijn oa koemest korrels, kippemest enz.