Ter bevestiging kan de allergoloog een huidpriktest doen en/of een IgE-test (bloedtest). In het ziekenhuis kan de dokter ook kiezen voor een provocatietest.
Symptomen van tarwe-intolerantie kunnen variëren van vermoeidheid en hoofdpijn tot een opgeblazen gevoel, wisselende ontlasting, prikkelbaar darm syndroom, moeilijkheden met afvallen, en eczeem. Deze symptomen zijn vaak het resultaat van een te frequent tarwegebruik.
Skin Prick Test
Er kan op veel soorten allergenen (stoffen waarvoor je mogelijk allergisch bent) getest worden. Bij deze huidpriktest wordt een druppel vloeistof op de huid van je onderarm gelegd die een allergeen bevat, bijvoorbeeld graspollen of huisstofmijt of van bepaalde voedingsmiddelen.
In het geval van coeliakie is dit het eiwit 'gluten'. Gluten zit in tarwe, maar ook in andere graansoorten. Bij een tarweallergie reageert het lichaam op een ander eiwit, één die alleen aanwezig is in de tarwekorrel. Mensen met een tarweallergie reageren dus alleen op tarwe en op producten waarin tarwe is verwerkt.
Coeliakie (spreek uit 'seu-lia-kie') is een auto-immuunziekte waarbij iemand overgevoelig reageert op gluten. Gluten is een eiwit dat zit in tarwe (inclusief spelt en khorasantarwe), rogge en gerst. Gluten maakt het mogelijk een luchtig brood te bakken.
Speltbrood niet glutenvrij!
Speltbrood wordt gebakken van het oergraan spelt (Triticum Spelta), welke nauw verwant is aan het huidige broodtarwe (Triticum Aestivum). De eiwitten van deze twee graanrassen lijken dus erg op elkaar. Om die reden kunnen veel mensen met een allergie voor tarwe ook geen spelt verdragen.
Als je gevoelig bent voor gluten, kun je last hebben van darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie.
Haver bevat van nature geen gluten, maar is vrijwel altijd besmet met gluten. Vooral wanneer haver is verwerkt tot bijvoorbeeld meel of vlokken. Haverproducten zijn daarom ook niet geschikt voor mensen met coeliakie, behalve wanneer het officiële 'Crossed grain'-keurmerk op de verpakking staat.
Huisarts. De huisarts is het eerste aanspreekpunt bij allergische klachten van niet-spoedeisende aard. Hier begint het onderzoek naar je allergieën. Met de arts bespreek je waar je precies last van hebt, bijvoorbeeld hoesten, uitslag, jeuk of hoofdpijn.
Er bestaat geen test om na te gaan of iemand overgevoelig reageert op bepaald voedsel. Het komt er op neer te merken welke voedingsingrediënten of –middelen bepaalde klachten uitlokken. Als dat herhaaldelijk gebeurt, kan dit wijzen op overgevoeligheid.
De specialist of huisarts kan een allergie vaststellen aan de hand van het klachtenpatroon in combinatie met een huidpriktest of bloedonderzoek (RAST).
Tarweproducten en derivaten daarvan zijn te vinden in veel voedingsmiddelen, waaronder bier, gebakken producten (cakes, koekjes en muffins), bakmixen (pannenkoeken, wafels, cakes, etc.), in beslag gefrituurde en gepaneerde voedingsmiddelen, ontbijtgranen, crackers, energierepen, pasta, pizzabodem, bewerkt vlees, saladedressing, sauzen, soep, etc.
De weg naar een juiste diagnose begint bij een bezoek aan de huisarts. Die kan met een simpele bloedtest vaststellen of antistoffen tegen gluten in het bloed zitten.
Coeliakie is een aandoening die zich op iedere leeftijd kan manifesteren.
Hoe het werkt
De test werkt ongeveer hetzelfde als een zwangerschapstest of een corona-zelftest en laat geen, een of twee streepjes zien. Door het aflezen van de streepjes weet je of de test gelukt is en of er wel of geen antistoffen gevonden zijn. De zelftesten zeggen een betrouwbaarheid van 95-98% te hebben.
Gemaakt met roggemeel, is zuurdesembrood een ander fantastisch alternatief. Omdat het brood meestal wordt gemaakt met gefermenteerde granen, heeft het ook een heleboel andere voordelen, waaronder een gemakkelijkere vertering, meer biologisch beschikbare voedingsstoffen en de aanwezigheid van probiotica. Het is gemakkelijk te bakken en kan thuis worden gemaakt.
Brood, granen en afgeleiden
Niet toegelaten: tarwe(bloem) afgeleiden (zetmeel, griesmeel, vlokken, paneermeel), brood, beschuiten, gebak, koekjes (zoet of zout).
Heb je een glutenallergie (coeliakie) of wil je glutenvrij eten, dan is speltbrood helaas geen optie.
Vaak is een allergie of een intolerantie hiervan de oorzaak. Wij bieden je de mogelijkheid om jezelf door een bloedonderzoek te laten testen op allergie voor stoffen in de lucht (inhalatie-allergie). Zo weet je of het nodig is om bepaalde stoffen te vermijden of kunnen aanhoudende klachten verklaard worden.
Je kunt hiervoor contact opnemen met je huisarts. Deze zal een allergietest bij je afnemen. Dit consult bij de huisarts is altijd gratis.
Wat is een provocatietest? Een voedsel- of geneesmiddelprovocatietest is een test waarbij een bepaald voedingsmiddel of medicijn in toenemende hoeveelheid wordt toegediend. Het doel hiervan is te achterhalen of iemand allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel of medicijn.