De MMSE (Mini-mental state examination) is een vragenlijst die wordt gebruikt als er een vermoeden is dat iemand geheugenproblemen of dementie heeft. Uit de vragen komt een MMSE score die duidelijk maakt hoe het gaat met iemands geheugen, taalvermogen en concentratie (cognitieve vaardigheden).
Een voorspellend DNA-onderzoek bij een centrum medische genetica van een universitair ziekenhuis kan laten zien of erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van dementie in de familie. Artsen voeren dit onderzoek alleen uit als meerdere mensen in een familie op jonge leeftijd dementie hebben gekregen.
De Geheugentest geeft direct inzicht in de mate van vergeetachtigheid. Mét persoonlijke score met toelichting. Wil je na deze test een uitgebreide alzheimer test of dementie test doen, dan kun je hiervoor bij je huisarts terecht.
Als de huisarts het vermoeden heeft dat er sprake is van dementie, kan hij of zij een MMSE test afnemen. Deze dementie test geeft geen diagnose, maar geeft een algemeen beeld van iemands geheugen en zijn of haar vaardigheden. Deze dementie test geeft de huisarts een indicatie of het nodig is om nader onderzoek te doen.
Kloktekentest. De kloktekentest meet veel cognitieve vaardigheden, waaronder het visueel semantisch geheugen, het werkgeheugen, visuospatiële vaardigheden, aandacht en enkele uitvoerende functies. De kloktekentest wordt als aanvulling bij de MMSE afgenomen als onderdeel van de diagnostiek van dementie.
De bloedtest toont een eiwit aan dat exclusief voorkomt bij de ziekte van Alzheimer. De test kan dus niet uitsluiten dat iemand aan een andere vorm van dementie lijdt.
De specialist doet neurologisch en neuropsychologisch onderzoek om de diagnose dementie te bevestigen. Eventueel wordt aanvullend onderzoek gedaan, bijvoorbeeld met een MRI-scan. Ook zal de specialist de ziekte vaststellen die de dementie veroorzaakt, zoals de ziekte van Alzheimer.
Soms is nader onderzoek van de hersenen nodig met een bepaalde 'hersenfoto' (meestal een CT-scan of MRI-scan). Geen van deze onderzoeken is erg belastend of riskant. Overigens geldt voor de ziekte van Alzheimer, een van de ziekten die dementie veroorzaken, dat deze nooit met 100% zekerheid is vast te stellen.
De ziekte van Alzheimer is meestal niet erfelijk. Door toeval kunnen meerdere mensen uit dezelfde familie de ziekte van Alzheimer krijgen. Heb je een vader, moeder, broer of zus die na het 65e levensjaar de ziekte van Alzheimer kreeg?Dan heb je een iets groter risico om zelf alzheimer te krijgen.
De ziekte van Alzheimer kan zich al openbaren op jonge leeftijd, maar komt het meeste voor boven het 70ste levensjaar. De ziekte van Alzheimer begint ongemerkt en verloopt met een geleidelijke achteruitgang.
Onbegrepen problemen
Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen de 40 en 65 jaar.
Alleen in zeldzame gevallen, als het in meerdere generaties voor het 65e levensjaar voorkomt. Toch speelt ons DNA, ofwel ons 'erfelijk materiaal', een belangrijke rol bij alzheimer. Een recent onderzoek in Nature stelt dat 60 tot 80% van het risico op alzheimer is te verklaren door onze genen.
De ziekte van Alzheimer is een vorm van dementie. 70% van de mensen met dementie heeft alzheimer. Daarmee is de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende vorm van dementie. Alzheimer start in de hippocampus, diep in de hersenen.
De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. Iemand met alzheimer krijgt moeite met alledaagse dingen zoals plannen maken, beslissingen nemen en een gesprek volgen.
Dementie is (nog) niet te genezen. De achteruitgang en symptomen zijn bij sommige mensen te remmen of te behandelen met medicijnen. Behandeling van dementie zonder medicatie is vaak ook effectief. Denk bijvoorbeeld aan beweging of logopedie.
Er zijn veel verschillende vormen van dementie, met elk een andere levensverwachting. Gemiddeld is de verwachting tussen de één en de twintig jaar na de diagnose. Voor de ziekte van Alzheimer is de gemiddelde levensverwachting 6,5 jaar.
Een MRI brengt alleen veranderingen in het hersenweefsel in beeld en een FDG-PET afwijkingen in metabolisme, maar deze zijn vaak niet specifiek voor Alzheimer. Deze onderzoeken tonen niet of er sprake is van Amyloid-afzetting.
Is deze ziekte erfelijk? De ziekte van Alzheimer is meestal niet erfelijk. Bij ongeveer 1 op de 5 mensen (20%) bij wie de ziekte van Alzheimer op jonge leeftijd begint, is de oorzaak wel erfelijk. Je kunt dan Alzheimer erven als een van je ouders de afwijking in de genen heeft.
De hersenen bestaan naast zenuwcellen ook uit gliacellen. Deze ondersteunende cellen spelen onder andere een rol in de afbraak van amyloid eiwitten. Uit onderzoek blijkt dat deze cellen hierbij soms overactief en agressief te werk gaan. Dit kan het ziekteproces versnellen.
'Het gaat om de totale hoeveelheid ernstige stress die iemand tijdens het leven meemaakt. Die wordt in verband gebracht met een versnelde achteruitgang van leer- en geheugenfuncties.Ook leidt dit tot een verhoogde kans op MCI en dementie. Vooral vroege stress draagt hier waarschijnlijk sterk aan bij, denken we.
Dementie ontstaat door hersenziekten die de hersencellen beschadigen. Ouderdom is de grootste risicofactor van dementie. Zeven andere belangrijke risicofactoren zijn: lage mentale activiteit, roken, weinig bewegen, depressie, sterk overgewicht, hoge bloeddruk en suikerziekte.
De weg niet meer vinden en verdwalen. Geen herkenning tonen als hij familieleden en vrienden ziet. Gewone dagdagelijkse dingen niet herkennen. Het moeilijk hebben om te begrijpen wat er gezegd wordt en zelf onverstaanbaar spreken.
Problemen met het zien
Zo herken je visuele problemen bij dementie: De hersenen krijgen moeite om te verwerken wat je ziet. Je kan bijvoorbeeld minder goed afstanden inschatten en diepte zien. Het kost moeite om verschillende tinten van een kleur te onderscheiden of bepaalde afbeeldingen of kleuren te herkennen.
Teken eens een klok met de wijzers op 10 over 11. Mensen die niets mankeren, hebben daarmee wel eens moeite, maar die moeite kan ook wijzen op beginnende dementie. Wanneer het helemaal niet meer lukt zo'n klok te tekenen is er vaak wat aan de hand. De kloktest geeft op twee niveaus aan hoe iemand functioneert.