Kinkhoest kan op twee manieren worden aangetoond. Via bloedonderzoek of door onderzoek van het slijm uit de neus- of keelholte.
De huisarts kan een test doen om na te gaan of iemand kinkhoest heeft.
Kinkhoest begint met koorts, een hardnekkige verkoudheid en een droge hoest. De hoestbuien worden erger, vooral 's nachts. De zieke hoest slijm op en maakt een gierend geluid bij het inademen. De benauwdheid is zo ernstig dat de patiënt tijdens een hoestbui blauw kan aanlopen en braakneigingen krijgt.
Kinkhoest begint vaak met klachten die lijken op een gewone neusverkoudheid. Daarna begint het hoesten. Dit kan uitlopen op lange hoestbuien, waarbij taai slijm wordt opgehoest. Het lange hoesten kan gevolgd worden door een piepende inademing.
Om kinkhoest te behandelen en verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen kunnen antibiotica worden gebruikt. Om zo effectief mogelijk te zijn, moet de behandeling echter vroeg in het ziektebeloop beginnen, in de eerste één tot twee weken voor de episoden van veelvuldig en snel hoesten.
Besmettingsweg: Druppelinfectie uit neus- en keelholte (hoesten, niezen). Incubatietijd: Meestal 7-10 dagen (spreiding 5-21 dagen). Besmettelijke periode: Van het begin van het catarrale stadium, voordat de typische hoestbuien beginnen, tot 3 weken na het begin van deze hoestbuien; totaal ongeveer 5 weken.
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat baby's, die kinkhoest krijgen, in ongeveer 40% van de gevallen door hun moeder besmet worden en in 10-20% door vader, broers of zussen(2). Als deze mensen zijn ingeënt, is de kans kleiner dat zij anderen, en dus ook baby's, besmetten met een infectieziekte.
De hoestaanvallen zijn zeer heftig en duren 3-4 maanden. Daarom heet kinkhoest ook wel de 100 dagenhoest. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor baby's. Door de hoestbuien kan de baby moeilijk inademen en door de benauwdheid moet de baby vaak overgeven.
pertussis is gevoelig voor behandeling met antibiotica. De ernst en duur van kinkhoest kunnen alleen met antibiotica worden beïnvloed wanneer daarmee al in de incubatieperiode of in het catarrale (en dan meestal dus nog aspecifieke) stadium wordt begonnen. Klassiek wordt erytromycine gedurende 14 dagen voorgeschreven.
Kinkhoest kan behandeld worden met antibiotica, maar vaak is de bacterie al niet meer aanwezig als duidelijk is dat je kinkhoest hebt. Behandeling met antibiotica heeft dan geen zin meer. Daarom is bescherming door vaccinatie belangrijk.
Klachten bij kinkhoest bij kinderen
Kinderen moeten soms overgeven van het heftige hoesten. Ze kunnen het benauwd krijgen en blauw worden. Uw kind kan ook veel slijm ophoesten. Een hoestbui eindigt vaak met een lange inademing met een gierend geluid.
Dit start voor zuigelingen op de leeftijd van 2 maanden. Hierdoor komt kinkhoest vooral voor bij: kinderen jonger dan 3 maanden; niet- of gedeeltelijk gevaccineerde oudere kinderen.
Door te hoesten maakt u uw luchtpijp, keel en longen schoon. Hoesten gaat bijna altijd vanzelf over binnen 2 tot 3 weken. Zorg voor schone lucht in huis.
Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken. Je hoest meer slijm op.
Iedereen kan kinkhoest krijgen. Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan het ook nog krijgen. Door de inentingen wordt iemand minder ziek.
Bij katten kan de bacterie niesziekte veroorzaken, een infectieziekte die de slijmvliezen aantast. Ook mensen kunnen in zeldzame gevallen last krijgen van de bacterie. Het gaat dan vooral om mensen met een slechte weerstand of met chronische luchtwegproblemen.
Als je ziek wordt na de vaccinatie
Als je koorts hebt (38,5 graad of meer), kan de vaccinatieafspraak niet doorgaan. Als je te ziek bent, zeg je afspraak af. Wanneer de klachten over zijn, maak dan een nieuwe afspraak voor de vaccinatie.
De eerste fase is de catarrale fase die 1-2 weken duurt en wordt gekenmerkt door verschijnselen van een virale luchtweginfectie met een loopneus, niezen, traanogen en een milde hoest. Deze hoest wordt later ernstiger en gaat over in de paroxysmale fase die 1-6 weken duurt.
10. Beschermingsduur en revaccinatie. Uit onderzoek blijkt dat vaccinatie met het acellulaire kinkhoestvaccin ongeveer 4-6 jaar bescherming biedt (Gezondheidsraad 2015, Wendelboe 2015).
Dit vaccin is gratis als u het via Vaccinnet bestelt. De patiënt betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen.
Na maternale kinkhoestvaccinatie is de overdracht van antistoffen van moeder naar kind zo goed, dat het kind gedurende de eerste 3 maanden na de geboorte goed beschermd is tegen kinkhoest. De kinkhoestvaccinatie voorkomt ook kinkhoest bij de moeder, zodat zij haar kind na de geboorte niet kan besmetten.
Kinkhoest is een zeer besmettelijke infectieziekte, veroorzaakt door een bacterie. Het is vooral gevaarlijk voor jonge baby's. Kinkhoest kan ernstige hoestbuien en daardoor benauwdheid veroorzaken. De hoest kan 2 maanden of langer duren.
Hoesten komt meestal door een verkoudheid. Het gaat meestal binnen 2 tot 3 weken over. Bel uw huisarts als uw kind jonger is dan 3 maanden en hoest.
Rodehond is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het rubellavirus. Het virus verspreidt zich via hoesten en niezen. Je wordt er meestal niet erg ziek van.