Was je borsten alleen met water als je in bad of onder de douche gaat. De kleine bultjes (kliertjes van Montgomery) op je tepelhof produceren een olie die je tepels ingevet houdt en beschermt. Zeep en douchegels kunnen deze natuurlijke olie verwijderen en daardoor droogheid en irritatie veroorzaken.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Je kunt een stekende pijn voelen in je borst tijdens of na een voeding. Je tepels kunnen jeukerig of schilferig zijn of er rood en glanzend uitzien. Controleer altijd eerst of er een andere mogelijke oorzaak is. Het verkeerd aanleggen of afkoppelen of het hebben van erg volle borsten kan ook de pijn veroorzaken.
Schoonmaken en bewaren van tepelhoedjes
Spoel tepelhoedjes na iedere voeding af met koud water. Was ze daarna af met heet water en een beetje afwasmiddel. Kook ze bovendien elke dag drie tot vijf minuten uit. Zo dood je alle bacteriën.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
Deze bobbeltjes zijn de melkklieren. Zij zijn over het algemeen vrij zacht en voelen in beide borsten hetzelfde aan. Samen vormen de melkklieren het borstklierweefsel. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel, ook wel steunweefsel genoemd.
Vervellen of schilferen van de tepel – Als je ziet dat je tepel vervelt of schilfert, maak dan een afspraak met je dokter. Vervellen of schilferen van de tepel kan duiden op een ziekte genaamd Ziekte van Paget van de tepel.
Schoonmaken en bewaren
Ga hygiënisch te werk door na elke voeding het tepelhoedje eerst met koud water af te spoelen, en daarna met heet water af te spoelen en af te drogen. Bewaar het tepelhoedje in een afgesloten bakje en kook het elke 24 uur 3 minuten uit. Vervang het tepelhoedje iedere 6 weken.
Voor het eerste gebruik kunt u de tepelhoedjes uitkoken (maximaal 5 minuten).
Tepelhoedje bij vlakke of ingetrokken tepels
Kies je na overleg met een lactatiekunde toch voor een tepelhoedje, dan is dat meestal maar twee tot vier weken nodig. Ingetrokken tepels gaan door het geven van borstvoeding na een tijdje vaak vanzelf naar buiten staan.
Dan gaat het vaak om een onschuldig kwaaltje. Maar als het blijft doorzetten, dan kan er sprake zijn van eczeem, een schimmelinfectie of een borstontsteking. Als je dus voelt dat het niet helemaal in orde is na de zwangerschap, neem dan contact op met je huisarts.
Heeft je kleine uk witte aanslag of puntjes in de mond die je niet weg kunt vegen? Dan kan dit spruw zijn. De witte aanslag of puntjes zitten op de tong, tegen het gehemelte of aan de binnenkant van de wangen.
Ze zien eruit als streepjes of putjes met wat bloed of een korstje. In deze folder leest u wat u kunt doen om pijnlijke tepels te voorkomen en te genezen. Meestal is goed aanleggen voldoende om pijnlijke tepels te genezen. In de folder 'Borstvoeding' kunt u lezen op welke manieren u uw baby kunt aanleggen.
Bleekroze, baksteenrood of donkerbruin: de kleur van je tepel heeft te maken met je etnische achtergrond en met de tint van de rest van je huid. Net zoals de tepelgrootte kan veranderen als je borstvoeding geeft, kan je tepelpigment ook verkleuren.
Tepelhoven die gedurende het leven in grootte en kleur veranderen, zijn normaal en bijvoorbeeld te wijten aan verschuivende hormoonspiegels in het lichaam (puberteit, menstruatie, zwangerschap en borstvoeding).
Een tepel heeft 15 tot 20 kleine gaatjes.
Een tepelhoedje is gemaakt van zachte siliconen en wordt over de tepel gedragen tijdens de voeding. Een tepelhoedje kan voor sommige baby's een nuttig hulpmiddel zijn om goed aan de borst te leren drinken. Gebruik een tepelhoedje altijd onder begeleiding van een lactatiekundige.
Ieder kind is uniek
Voed je kindje de eerste vier maanden naar behoefte. Je baby geeft aan wanneer hij/zij honger en genoeg gegeten heeft. Een pasgeboren baby kan wel 10 keer per dag om eten 'vragen' en na een week zo'n 7 tot 8 keer.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.
Een regeldag herken je aan: Je baby huilt veel en is onrustig en hangerig omdat je kindje zich niet zo lekker voelt. De ontwikkelingen vragen nou eenmaal veel energie. Je baby wil continu drinken omdat je kindje hongerig is en meer energie nodig heeft voor de groeispurt.
De donkerkleurige huid rond de tepel van de borst.
Symptomen van de ziekte van Paget aan de tepel
Symptomen van de ziekte van Paget zijn een droge, schilferige huid rond de tepel die erg veel op eczeem lijkt. Andere symptomen en klachten die bij de ziekte van Paget voor kunnen komen, zijn: Vochtige huid rondom de tepel. Ingetrokken tepel.
Vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap zullen je borsten de eerste melk (colostrum) gaan maken. Het lijkt een beetje op honing: een dikke kleverige vloeistof. Het is heel geconcentreerde melk. Het kan uit je tepels lekken, of in droge vorm een korstje op je tepels vormen.
Soms kan een andere huidaandoening aangezien worden voor acné op de borst. Folliculitis is een ontsteking van de haarzakjes en verschijnt als kleine rode bultjes. Als je acné op de borst niet reageert op standaard acnébehandelingen, kan het dus folliculitis zijn.