T-shirts hang je dubbel over de lijn en zet je aan de zijkanten vast met een wasknijper. Dus niet aan de schouders vastknijpen. Om kreuken te voorkomen hang je korte broeken en rokjes op aan de tailleband. Een jurkje hang je met wasknijpers aan de schouders op of beter nog aan een kleerhangertje.
Heeft u door minder kracht in de handen of vingers en daardoor moeite met de was ophangen? Wasknijpers zonder knijpfunctie schuift u op het wasgoed aan de waslijn. Deze wasknijper wordt ook wel reumaknijper genoemd.
Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Wanneer je broeken en jurken wil ophangen reken je best op 130 cm. Voor het hangen van extra lange jassen en avondjurken hou je rekening met een hoogte van ± 150 cm.
Gebreide, tricot en jersey kledingstukken kun je beter opvouwen dan ophangen, omdat ze anders gaan uitrekken. Linnen en katoenen kleding kun je juist weer beter ophangen omdat je dan voorkomt dat het gaat kreuken.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten. Er gaat dan natuurlijk wel wat warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer het raam de hele dag open staat. Bovendien is dat minder erg als je kleren al droog zijn.
Als je kleinbehuisd bent, dan zijn kun je de was drogen in huis met behulp van droogrekjes. Je hebt staande droogrekjes, maar ook droogrekjes die je in een trappengat kunt hangen. Een wanddroogrek heet dat. Je kunt ook je was drogen op zolder, als je een zolder hebt.
Soms moet je de was dus binnen of buiten ophangen. Maar wist je dat je de was beter niet in huis kunt ophangen? Uit een onderzoek van The Asthma Society of Ireland blijkt dat de was drogen ín huis niet zo goed is voor je gezondheid. In de zomer en lente is het ideaal om je was buiten op te hangen.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Gebruik vloeibaar wasmiddel voor bonte of delicate was en poeder voor witte was. Was bonte was op 30 a 40 graden en witte was op 60 graden. Je kan de wasmachine ontkalken met azijn: giet 1 liter natuurazijn in de lege wasmachine en laat op 90 graden draaien.
Probeer de was niet op plaatsen te laten drogen waar je veel tijd doorbrengt, zoals de woon- en slaapkamer. Zet je droogrek dus neer op een plek waar je weinig tijd doorbrengt, zoals de badkamer, keuken, gang, eetkamer of logeerkamer.
Wasknijpers: dit zijn je opties
De meeste knijpers doen hun naam eer aan: ze knijpen de was aan de waslijn. Je drukt er op, en dan opent de wasknijper zich, en kun je de was ophangen. Behalve dit model heb je ook houten knijpers met een soort van inkeping. Daarmee druk je de was als het ware vast op de lijn.
Nog een paar tips om was te drogen:
Hang grote kledingstukken goed uit, bijvoorbeeld aan meerdere hangers. Hang kleding nooit over elkaar. Een overvol wasrek zorgt er alleen maar voor dat was minder snel droogt. Beter is het om op het rek om en om een lijntje over te slaan.
Je kleding buiten laten drogen is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook een stuk beter voor het milieu. Zo verbruik je namelijk minder stroom en laat je de natuur zijn werk doen. Ook is het beter voor je kleding om het buiten te laten drogen.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm. Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk.
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
Gebruik een föhn.
Als je een föhn hebt, dan kun je die gebruiken om je kleding snel en intensief te drogen. Wring het natte kledingstuk eerst uit en leg het neer op een schoon en droog oppervlak. Stel de föhn in op een warme of hoge stand. De luchtstroom is belangrijker dan de warmte.
Hoeden met een brede rand stof je af en berg je vervolgens ondersteboven op in een hoedendoos. Als je ze opvult met tissuepapier behouden ze hun vorm. Als leuk extraatje kan je van de stapel hoedendozen een supereenvoudig nachttafeltje maken, zo spaar je ook wat plaats uit.
Doordat ze gewatteerd zijn voorkom je dat er kreukels komen op de plekken waar je kleding de hanger raakt. Bovendien voorkomt het zachte oppervlak van dit type kledinghanger dat kleding er weer van afglijdt. Ze worden aangeraden voor 'delicate kleding'.
Een kledinghanger wordt gebruikt om kleding op te hangen in een kast of in schappen in een winkel. Bij standaard kledinghangers moet je eerst de halsopening uitrekken, hierdoor kost het veel moeite om de kleren er af en op te doen.