Zet je de baan strak tegen de muur en houd iets extra lengte over aan plafondzijde. Druk het vliesbehang vervolgens vanaf het midden van de rol naar buiten met een behangspatel of een rubberen roller tegen de wand. Zo druk je luchtbellen weg.
Het inweken is een belangrijke voorwaarde om naden in het behang te voorkomen. Dit doe je door eerst de bovenste helft van de binnenkant van de behangbaan goed in te smeren met de lijm. Deze bovenste heft vouw je naar binnen toe (zonder aan te drukken, anders ontstaat er een vouw) tot aan de niet ingesmeerde helft.
De hoek die je meteen ziet als je de kamer binnenkomt is de beste hoek om het behangen te starten. Als je behangt met een uitgesproken motief, dan begin je het best in het midden van de wand die het meest in het oog springt. Begin je bij hoek? Zet dan op 50 centimeter (breedte van de rol) van hoek een streep.
Maak een loodlijn door een gewicht aan een stuk touw vast te maken en laat het hangen aan een spijker in de wand. Zet naast de loodlijn van boven naar beneden merktekens op de wand. Gebruik deze merktekens dan als referentiepunten om je eerste strook behangpapier loodrecht te hangen.
Breng de behanglijm aan
Breng de lijm op de muur aan met een roller. Smeer de behanglijm iets breder dan de breedte van de behangstrook.
Wanneer er toch grotere luchtbellen ontstaan dan kunt u deze het beste even doorprikken met een Stanleymes om de lucht weg te laten lopen. Dit doet u met een scherp Stanleymes. Daarna drukt u het behang weer aan met een behangborstel.
Het behang laat los, behang herstellen en repareren
Vaak bij de naden. Dat gebeurt nog al eens doordat er onvoldoende lijm is gebruikt, of de lijm te dun is aangemaakt. Een andere mogelijkheid is dat de wand te sterk zuigt, waardoor de lijm onvoldoende hecht. Dus gaan we het behang zelf herstellen.
Iedereen kan behangen. Het belangrijkste is dat je je goed voorbereid. Als je nog nooit hebt behangen, begin dan eerst met het makkelijkste behang. Dus behang waar geen patroon in zit en die niet te dun is.
Vliesbehang heeft geen inweektijd omdat de wand moet worden ingesmeerd met behanglijm. Papier behang moet doorgaans 5 minuten inweken. Vinyl behang moet doorgaans 10 minuten inweken.
Teken vervolgens een loodrechte 'startlijn' op de muur, vanaf hier ga je beginnen met de banen aanbrengen. Zorg dus dat het een rechte lijn is, anders zal je later scheef geplakt behang aan de wand hebben, en dat is zonde!
Hoewel het op het eerste gezicht misschien logisch lijkt om de muur te behangen van links naar rechts of van rechts naar links, is het juist belangrijk dat u dit niet doet, maar begint met de tweede baan vanaf een hoek. Een hoek is namelijk vrijwel nooit volledig recht.
Hoe glad een muur moet zijn om te behangen? Dat hangt deels af van je behang. Bij dik behang hoef je niet al te nauwkeurig te zijn, maar bij wat dunner behang is het wel verstandig de muur goed glad te maken. Of je wand glad genoeg is, kun je makkelijk controleren door er even met een vlakke hand overheen te wrijven.
De eerste baan plakt u strak langs de startlijn. Wrijf de banen tegen de muur met een handborstel. Zo haalt u de lucht achter het behang weg. Voorkom kreuken van het behang en zorg dat de naden goed aansluiten en niet overlappen.
Met grondverf ga je geen naden dekken, je maakt ze wel sneller zichtbaar. Als je eerst plamuurt, dan vul je de structuur van het vliesbehang ook op. En dan blijft dat achteraf ook zichtbaar. Een smalle naad kan je plamuren met polyfilla met verf ipv water.
Dikkere bulten, grote barsten en diepere putten krijg je er evenwel niet mee weg. Anderzijds kan je sommige soorten vliesbehang gewoon op je Tasso-muur kleven zonder dat je eerst moet plamuren. Ook dat is een belangrijk voordeel.
Bij stotend behangen plak je de behangstroken tegen elkaar aan op de muur, precies zo dat het patroon vloeiend overloopt van de ene strook in de andere strook. Als je behang wilt gebruiken zonder patroon dan kun je kiezen om deze overlappend aan te brengen.
Voorstrijk behang zorgt ervoor dat de behanglijm niet te snel in de ondergrond trekt. Wanneer de muur een sterke zuigende werking heeft zal de behanglijm sneller in de ondergrond trekken. Hierdoor kan het behang zich slechter hechten. Zonder voorstrijk kan het behang zich aan de muur vastzuigen.
U zou na deze tijd kunnen beginnen met behang, maar de voorkeur heeft om het voorstrijken een dag voordat u begint met behangen te doen, zodat deze goed zijn werk kan doen.
Behanglijm bewaren
Behanglijm kun je wel een jaar bewaren, het mag alleen niet bevriezen. Als het stinkt weggooien. Poederlijm die niet aangemaakt is is onbeperkt hodubaar als het niet vochtig wordt.
De gemiddelde kosten van een behanger ligt tussen de 25 en 30 euro per uur. Als u er van uitgaat dat de meeste behangers gemiddeld 3,5 uur doen om een kamer van 45 m² opnieuw te behangen dan kunt u dus rekening houden met een bedrag tussen de 87,- en 105,- euro als totaalprijs.
Veel mensen vinden behangen moeilijk, maar met een paar goede adviezen valt het best mee. Een goede voorbereiding, zorgvuldig en netjes werken, dan kan iedereen een kamertje behangen. Welke materialen heeft u nodig? Hoe krijgt u voor het beste resultaat.
Hoe dik moet behanglijm zijn? Meestal staat er op de verpakking wat de juiste verhouding is. Sowieso is het belangrijk dat er geen brokken meer in de lijm zitten want anders krijg je bobbels in het behang aan de muur.
Is het oude papierbehang nog behoorlijk gaaf en egaal? Dan kan behang over behang een goede en gemakkelijke optie zijn. Echter je oude behang met lijm insmeren kan opnieuw voor oneffenheden zorgen in de oude behanglaag. Het scheelt je natuurlijk veel werk, maar toch raden wij het af.
Om wandbekleding te laten plakken op een ondergrond van spaanplaat, gips, beton of (zoals in dit geval) spack, heb je heel wat kleefkracht nodig. Het materiaal dat precies aan die voorwaarde voldoet is de Performance Wall-grip wandbekleding.
Wat betekent 'banen storten'?
Dit betekent dat elke baan omgekeerd ten opzichte van de vorige gekleefd moet worden om een uniform resultaat te bekomen. Bij een vrije aanzet moeten de banen soms gestort gekleefd worden om eventueel lichte kleurverschillen te vermijden.