Als je baby een aantal dagen van 24.00 tot 07.00 uur zonder voeding doorslaapt, kun je van 24.00 uur naar 22.00 uur af gaan bouwen. Als je merkt dat het 's avonds erg veel moeite kost om hem wakker te maken en je baby steeds minder van de fles drinkt, dan kan de avondfles eruit.
Het afbouwen van flesvoeding (avondfles)
Als je merkt dat je kindje oud genoeg is (vanaf 7 a 8 maanden) dan kun je beginnen aan het afbouwen. Dit moet je niet abrupt doen, maar in stapjes.
Dit doe je op het moment dat je kindje hier zelf om vraagt. Let op: deze voeding geef je minimaal 4 uur na de laatste voeding. Wordt je kindje eerder wakker, probeer hem/haar dan op een andere manier tot rust te brengen. Na de nachtvoeding geef je de volgende fles of borst pas na 6.00 uur 's ochtends.
Als je het gevoel hebt dat de nachtvoeding er voor je kleintje eigenlijk wel af kan, kun je proberen de laatste voeding 's avonds wat later te geven. Ook slapen baby's vaak langer als ze 's avonds lekker moe en slaperig zijn na bijvoorbeeld een badje.
Tips voor de nachtvoeding:
Probeer de laatste avondvoeding voor 22.00 uur te geven. Voedt de baby wanneer hij 's nachts komt, maar maak er geen feestje van, je baby moet leren dat het nacht is en daar kun je hem bij helpen door echt alleen te voeden en niet erna nog te knuffelen, kletsen enzovoort.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Geleidelijk afwennen
Geef hem zijn melk, sap of water uit een beker en zet hem bij etenstijd vast voedsel voor. Zorg dat het drinken uit een fles steeds minder aantrekkelijk wordt. Laat je peuter alleen uit de fles drinken als hij bij je zit of in een bepaalde stoel. Zodra hij weg wil, is het 'flessenmoment' voorbij.
Dit gebeurt vaak weer als je baby ongeveer 6 maanden oud is. De meeste baby's slapen dan acht uur per nacht achter elkaar, bijvoorbeeld van 23.00 uur tot 7.00 uur. Over het algemeen zijn nachtvoedingen dan niet meer nodig. Vanaf ongeveer 9 maanden kan je baby van 19.00 uur tot 7.00 uur doorslapen.
Leer je baby het verschil tussen dag en nacht
Overdag mag er naar hartenlust gespeeld worden, mag je tijdens het voeden tegen je kindje praten of zingen en mag de radio of tv op de achtergrond spelen. Tijdens de nacht kan je beter erg kalm en stil blijven tijdens het voeden en hou je de kamer liefst zo donker mogelijk.
Ik vertelde haar van de gebroken nachten die hun rentree hadden gemaakt. En toen kwam zij met de gouden tip – zo simpel en toch heb ik er geen moment aan gedacht: Geef elke avond de laatste fles een paar minuten eerder dan de dag ervoor. En hoe dichter je qua tijd bij de fles ervoor komt, hoe minder je geeft.
Baby wakker maken voor laatste voeding
Wij adviseren om een jonge baby wakker te maken voor de laatste voeding rond 22:30. Veel ouders kiezen ervoor om deze voeding niet te geven en te wachten tot hun baby zelf komt.
Hoe lang vragen baby's nachtvoeding? De meeste baby's hebben vanaf een maand of zes geen nachtvoeding meer nodig. Vanaf negen maanden kunnen ze van zeven uur 's avonds tot zeven uur 's ochtends doorslapen.
Borstvoeding afbouwen gaat ook in dit geval geleidelijk: u kiest één voeding die u niet meer wilt geven en u geeft uw kind op dat tijdstip een fles met kunstvoeding van 100 of 150 ml. In dit geval is het wel belangrijk om de avond en ochtend voeding het laatste af te bouwen.
Geleidelijk geef je steeds meer gewone melk en bouw je de opvolgmelk af. Een kind van 1 tot 4 jaar heeft per dag ongeveer 300 milliliter = 2 bekertjes melk(producten) nodig.
Tussen 15 en 18 maanden is de beste leeftijd om ook de melkvoeding geleidelijk aan in een open beker te geven. Zodra je peuter zittend één of meer deciliter(s) melk(voeding) uit een kopje kan drinken, kan je de fles geleidelijk aan stopzetten.
Slaap! Voor dreumes en peuter is het vervolg op het succesvolle debuut en de bestseller van Susanne Willekes, de eerste gecertificeerde kinderslaapcoach van Nederland. Waar haar eerste boek zich richtte op hoe je je baby kan laten doorslapen, komen nu de kinderen van 1 tot 4 jaar aan bod.
Oververmoeid, doorbreek het patroon
Door oververmoeidheid slapen kinderen onrustiger en kom je al snel in een vicieuze cirkel van slecht slapen terecht. Als een kind nog een middagslaapje nodig heeft, werkt het over het algemeen averechts om het kind expres op te houden, in de hoop dat het 's avonds beter zal slapen.
Bijna alle kinderen maken fases door waarin ze minder goed slapen. Ze hebben last van nachtmerries, worden 'zomaar' wakker 's nachts of willen 's avonds niet gaan slapen. Dat is heel normaal en meestal niets om je zorgen over te maken.
Sporten en bewegen overdag of vroeg in de avond helpt. Dan is bij het slapengaan niet alleen uw geest moe, maar ook uw lichaam. Neem 2 tot 3 uur voor het slapen geen vast voedsel meer. Gebruik 's avonds geen koffie of middelen met cafeïne, geen sterke thee, nicotine of drugs.
Rechtop zitten en tijgeren
Een slaapregressie zoals die rond 7 maanden ontstaat als je baby belangrijke ontwikkelingen door maakt. De kans is groot dat je kleintje oefent met rechtop zitten. En misschien zelfs al met wat tijgeren of zelfs het kruipen.
Slaaptekort. Gemiddeld kregen de respondenten slechts 5,1 uur slaap per nacht in het eerste levensjaar van hun kind. Met de aanbevolen hoeveelheid van acht uur slaap per nacht, verliezen nieuwe ouders iedere nacht 2,9 uur slaap. Dit staat gelijk aan 1.055,6 uur per jaar, ruim zes weken.
Je kunt dus stoppen met de fles voor slapen geven, als je kindje 1 jaar is. Dit is volgens het advies van het consultatiebureau. Wanneer laatste fles eraf gaat, zal dus gemiddeld rond de leeftijd van 1 jaar zijn. Dit om zo het gebit van je baby te beschermen.
Sommige kindjes drinken de eerste keer probleemloos hun fles leeg, maar weigeren een paar weken later alsnog. Je kan daarom het beste elke dag even oefenen. Hoe eerder je kindje aan een fles went, hoe beter.
Baby's hebben naarmate ze ouder worden de voedingsstoffen uit de melk minder nodig. Vanaf 10 maanden kunnen ze in principe over naar 2 flessen. De hoeveelheid fles niet meer op kunnen of er héél lang over doen (>25 minuten).