Snoeiwonden van bomen met een sterke sapstroom zijn ongeschikt om af te dekken. Hoe vochtiger de snoeiwond, hoe moeilijker de wond af te dekken is. Het afdekmiddel hecht bij zo'n wond niet goed. In zo'n geval kun je beter kiezen voor een ontstekingsbestrijdingsmiddel als wondbalsem.
Het bloeden is in feite een afweermechanisme van je boom. Op deze manier kan er niets naar binnen komen (in de wond die je hebt veroorzaakt met het snoeien). Hierbij moet je denken aan schimmels en ziektes. Ook houdt het vocht de insecten tegen.
Het bloeden van een boom of struik is eigenlijk een normaal verschijnsel. Het gebeurt meestal in het vroege voorjaar als er een tak wordt af geknipt 'stroomt' er ineens vocht naar buiten. De boom is verwond ... vandaar ook het bloeden.
Zaag de afgebroken takken steeds zo dicht mogelijk bij de stam af, dus laat geen kapstok over. Zorg dat de wond gaaf is, gebruik dus zoals steeds degelijk en scherp materiaal. Maak een schuine snede zodat er geen vocht blijft op staan. Indien nodig kan je met een mesje de oneffenheden nog wegsnijden.
Zo stek je een boom
Snij of knip deze tak vlak onder een blad af. Haal de onderste bladeren eraf maar laat minimaal twee 'bladparen' zitten. Zet je stek in een glazen pot met water. Dan kan je goed zien of je stekje wortels krijgt!
Hoewel het moeilijk is om grote takken te rooten, kan het worden gedaan. Het is echter mogelijk dat u kleinere takken en twijgen kunt rooten. Zelfs in het geval van twijgstekken, kun je niet verwachten dat ze altijd zullen wortelen als ze direct in de grond worden geplant.
Wind 'huilt' wanneer het wordt opgebroken door objecten, zoals bomen. De windvlaag splitst door de boom en komt dan snel weer terug aan de kant. Door factoren als het oppervlak van de boom en de luchtsnelheid zal de ene kant van de wind sterker zijn dan de andere wanneer de stroming weer samenkomt.
4) De wortels van planten nemen water op uit de bodem. Meestal is de verdamping en wateropname in evenwicht. Soms is de worteldruk echter hoger dan de verdamping via de bladeren. Dan perst de plant via waterporiën op het uiteinde van de bladnerven, het overtollige water naar buiten.
ABC-bomen is de verzamelnaam van een aantal boomsoorten die hetzelfde verschijnsel vertonen als ze te vroeg gesnoeid worden. De Acer (esdoorn), de Betula (berk), de Carpinus (haagbeuk), de Juglans (notenboom) en de Vitis (druif) vallen deze categorie. Wij vertellen je graag wat meer over deze bijzondere bomen.
Het beste is dus gewoon niets doen. Het bloeden zal vanzelf stoppen en de plant zal zich herstellen. Let wel op dat je hem bij droogte wat extra water geeft.
Vooral houtzwammen hebben er last van: ze zweten bij actieve groei en een hoge luchtvochtigheid druppels uit. Deze druppels, ook wel guttatiedruppels genoemd, hebben soms opvallende kleuren. Kaaszwam (foto: Menno Boomsluiter)Na een flinke regenbui is de natuur nat en hangen er overal druppels.
Bomen moeten minimaal een diameter van 25 centimeter hebben en ten minste 40 jaar oud zijn voordat er sap uit getapt wordt. Het afgetapte sap wordt door koken ingedikt, waarbij het water erin verdampt en enkel het geconcentreerde sap overblijft.
Het afsterven van de boom kun je eenvoudig voorkomen met een wondafdekmiddel voor bomen: verzorgingsfolie ArboTape. Deze wondverzorgingsfolie is een effectief bewezen middel om boomwonden sneller te genezen.
Takken afzagen
Let erop dat je de snede altijd vlak boven een bladknop (oog) en met een licht schuin verloop maakt, zodat het water later gemakkelijk van het snijvlak af kan lopen. De takkraag, de verdikking aan de basis van iedere tak, moet je in alle gevallen laten staan, omdat deze de wond helpt sluiten.
Schors is geen levende laag en wordt ook wel kurk genoemd. Het beschermt de boom tegen beschadiging, uitdroging en infecties van buitenaf. De wanden van de cellen zijn namelijk ondoorlaadbaar waardoor de boom minder vatbaar is voor invloeden van buitenaf. Soms zie je uit de stam van een boom een kleverig goedje lopen.
In de nacht zijn de poriën van het blad dicht en verdampt een plant geen water. Maar de wortels nemen nog wel water op, waardoor er een overdruk van vocht in de plant ontstaat. Om dat overtollige vocht te verliezen, zijn er speciale waterklieren in de punt van het blad, waar je de waterdruppels ziet ontstaan.
Van tijd tot tijd druppelt er water uit de Alocasia-bladeren, alsof de bladeren huilen. Dit proces, beter bekend als 'guttatie', vindt plaats doordat er overdruk ontstaat 's nachts wanneer de poriën van de plant zijn gesloten en de wortels water blijven opnemen.
Het druppelen van het blad heeft te maken met de waterbalans in de plant. De plant neemt water op via de wortels en verdampt dit via de poriën in de bladeren. Op deze manier verbeteren ze ook de luchtvochtigheid in de ruimte waar ze in staan.
Bomen. Waarom gaat een boom nooit naar school? Antwoord: Hij snapt er geen hout van.
De stam van de boom
Onder schors zit de bast, daar lopen de bastvaten. Dit zijn een soort buisjes waarmee het voedsel uit bladeren over de hele boom wordt verdeeld. Onder de bast zit laagje dat cambium wordt genoemd, vanuit dat laagje groeit de boom elk jaar stukje dikker en zo ontstaan de jaarringen.
Het uiterlijk en de verscheidenheid van bomen op aarde zijn het resultaat van een lange evolutie. Meer dan een miljard jaar geleden waren de eerste planten aantoonbaar kleine groene algen die in de oceaan leefden.
Water geven
De grond waarin je stekken staan, dient goed vochtig te zijn. Geef ze alleen niet te veel water, dan verdrinken ze. Drie keer per week is voldoende.
Het stekken van planten met stekpoeder is niet echt nodig
De ervaring leert dat het weinig uitmaakt of er met of zonder stekpoeder gewerkt wordt. Sommige mensen zweren bij stekpoeder.
Om je stekje op water te zetten, vul je een vaasje met lauwwarm water. Zorg ervoor dat de luchtwortel in het water zit en ververs het water als het troebel wordt. Na een paar weken tot een maand zie je worteltjes ontwikkelen. Wanneer de wortels minstens vijf centimeter lang zijn, kun je de stek overzetten in aarde.