Heeft je hond toch de hik, bijvoorbeeld door te enthousiast spelen, dan is er eigenlijk weinig wat je kunt doen om dit te stoppen. Meestal gaat de hik vanzelf weer over. Wat je wel kunt doen is je hond afleiden, een klopje op de rug geven of iets kleins te eten geven.
Een hond met de hik is niet gevaarlijk en is te vergelijken met een mens die de hik heeft. Het is een onschuldige kwaal die bij vrijwel alle honden vanzelf overgaat. Vaak wordt de hik veroorzaakt door te gulzig eten of te enthousiast spelen.
Honden hebben ook een middenrif
Zonder dat je het wil en onder controle hebt, kan deze spier samentrekken. Dat geeft samen met het sluiten van het strottenklepje in de keel de hik. Bij honden kan je de hik herkennen aan het kort samentrekken van de buik en een piepend hik geluidje.
Bijna alle puppy's krijgen weleens de hik, dit is in bijna alle gevallen onschuldig. De hik is een gevolg van de groei. Bij de hik trekt het middenrif krampachtig samen en beweegt vervolgens naar beneden. Het middenrif staat bij een snelgroeiende pup bloot aan rek, prikkeling is het gevolg en hierdoor ontstaat de hik.
Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik.
Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst, is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn.
Daarnaast is het bij honden die elkaar kennen een teken van genegenheid. Zo likken bijvoorbeeld vooral honden die elkaar goed kennen en het samen goed kunnen vinden elkaars oren. Ook zijn er honden die je tijdens een knuffel-beurt terug likken en soms zelfs voorzichtig nippen (met hun tandjes je velletje pakken).
Je puppy bijten afleren begint met het goed aangeven van je grenzen. Als je pup jou of iemand anders gaat bijten, loop dan weg en geef hem verder geen aandacht. Mocht hij je hard bijten, dan kan je hoog “Au!” roepen, het doet nou eenmaal pijn, en loop vervolgens weg.
Een hond hijgt veel bij warm weer
Wanneer de lichaamstemperatuur van mensen oploopt gaan we zweten om af te koelen. In tegenstelling tot mensen kan een hond niet zweten. Door te hijgen kan een hond zijn lichaamstemperatuur reguleren.
Reverse sneezing wordt veroorzaakt door irritatie van de keelholte en het neusslijmvlies, maar kan ook veroorzaakt worden indien de hond een relatief lang zacht verhemelte heeft. Bij reverse sneezing ontstaat een spasme van de keelspieren waardoor de keelholte gedeeltelijk afgesloten wordt.
Als de droge neus gepaard gaat met merkbare veranderingen in het eetgedrag, energieniveau of algemeen gedrag van de hond, ga dan langs bij de dierenarts. Het kan nooit kwaad om de neus van je hond wat extra te verzorgen met een balsem, zalf of huidboter, zeker in de gure wintermaanden!
Pups zijn, net als kleine kinderen, gevoeliger voor infecties. Dat een pup iets makkelijker diarree krijgt dan een volwassen hond, is niet erg. Zolang uw pup blij en vrolijk is en blijft eten en drinken (en niet braakt) is dit geen reden om u zorgen te maken. Diarree gaat meestal binnen twee weken vanzelf weg.
Als een hond op het spreekuur komt met braken als klacht, is het eerste waar de dierenarts naar vraagt of er echt braken in het spel is of dat het gaat om het opgeven van voedsel uit vooral de slokdarm. Dit laatste noemen we regurgiteren of reflux bij de hond.
Grasaren vindt u vooral in de zomermaanden, van juni tot en met augustus over het algemeen. Ze staan vooral in in bermen en grasvelden die niet (vaak) gemaaid worden. Maar u ziet ze ook gewoon in woonwijken tussen de stoeptegels of langs muren groeien. De grasaren kunnen dus eigenlijk overal verschijnen.
De hik bij je baby kan meestal ontstaan vlak na het voeden of eten. Bij baby's die al vast voedsel krijgen, kan het ook door temperatuurverschil in de maag komen. Als je baby eerst iets warms eet, en daarna iets kouds drinkt, kan de hik ontstaan. Ook baby's met een reflux hebben meer kans op de hik.
Zet s' avonds het water weg
Het weghalen van het waterbakje als je naar bed gaat, is namelijk erg effectief als je jouw puppy zindelijk wilt maken. Als je het water voor het slapen gaan weghaalt, verminder je de kans dat je pup 's nachts in huis plast.
Wanneer slaapt een pup 's nachts door? Een pup slaapt 's nachts door als hij moe is, hij een volle maag heeft en zich thuis veilig voelt. De meeste pups zijn echter nog niet een hele nacht zindelijk, het kan dus zijn dat je er 's nachts even uit moet om hem zijn plasje te laten doen.
HOE LANG MOET JE EEN PUP BIJ JE LATEN SLAPEN? Hoe lang je een pup bij je laat slapen is afhankelijk van de pup en zijn gedrag, maar meestal is een paar nachten voldoende. Belangrijk is dat je pup rustiger is en doorslaapt. Dit zal per nacht steeds beter gaan.
Houding: De houding van je pup spreekt boekdelen. Zelfverzekerde honden en honden die dominantie uit willen stralen lopen rechtop en maken zichzelf groot. Andere dominante gedragingen zijn: over andere honden of mensen heen gaan staan of hangen, of duwen.
Laat het beestje elke drie tot vier uur uit. Het liefst na het eten, na een middagslaapje of na het spelen. Ook 's nachts moeten puppy's hun behoefte doen. Kleine hondjes hebben nu eenmaal een kleine blaas.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Veel honden laten hun buik juist zien, omdat ze het heerlijk vinden om daar geaaid en gekriebeld te worden. Maar het kan ook zijn dat de hond jeuk op de rug heeft en op deze manier zichzelf wil 'krabben'.