Typisch vrouwelijke levensgebeurtenissen zoals zwangerschap, bevalling of de overgang (menopauze) kunnen de kracht en elasticiteit van de bekkenbodemspieren verminderen. Wanneer u zich in zo'n fase inspant door bijvoorbeeld te niezen, hoesten, tillen of hard te lachen kan er in deze gevallen urineverlies ontstaan.
Bedplassen kan worden veroorzaakt door lichamelijke afwijkingen, zoals een te kleine blaas.In bed plassen kan zich ook voordoen vanwege het anders functioneren van de nieren. Ons lichaam maakt ADH aan. Dit is een stof die ervoor zorgt dat uw nieren 's nachts meer vocht vasthouden.
Trek dan tijdens de uitademing uw bekkenbodem op vanaf het stuitje, alsof u de rits van een strakke broek dichttrekt. Trek uw stuit niet zo ver op dat hij van de grond komt. Houd uw bekkenbodem aangespannen gedurende de volgende drie ademhalingen, en laat dan de spanning langzaam los. Herhaal deze oefening 10 maal.
U heeft een zwaar gevoel in uw vagina, alsof er iets naar buiten komt. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat er een bal tussen hun benen zit. Of het gevoel dat ze ergens op zitten. U heeft een zeurend gevoel of pijn in uw onderbuik, benen of liezen.
Stressincontinentie of ook wel inspanningsincontinentie is urineverlies bij inspanning, zoals tillen, sporten, hoesten en niezen. Met 'stress' wordt hier bedoeld dat het urineverlies optreedt als de druk op de buikholte plotseling toeneemt door het aanspannen van de buikspieren.
Een zwakke sluitspier is bij druk soms niet sterk genoeg om de plas tegen te houden. Dan komt de plas naar buiten, ook al wilt u dat niet. We noemen dit ook wel urineverlies bij inspanning.
Als de blaas niet leeg aanvoelt of er is sprake van nadruppelen, schommel dan het bekken een aantal keer voor - achterwaarts en zijwaarts. Ga daarna weer rechtop zitten met een gestrekte romp en ontspan de bekkenbodem. Misschien komt er dan nog wat urine. Ter afsluiting spant u de bekkenbodem 1 keer rustig aan.
Hoe vaak komt het voor? Een op 4 vrouwen heeft ooit last van ongewild urineverlies: Het neemt toe met de leeftijd, tot 60% van de vrouwen ouder dan 70 jaar. De meest voorkomende vorm is gemengde incontinentie, vooral bij 70-plussers.
Het optreden van urine-incontinentie neemt toe met de leeftijd. Urine-incontinentie komt voor bij meer dan de helft van de zelfstandig thuiswonende Nederlandse vrouwen van 45 jaar en ouder. Ook mannen kunnen last hebben van urine-incontinentie. Dit komt echter twee keer zo weinig voor als bij vrouwen.
Als je bier, wijn of sterkedrank drinkt, maken je nieren meer urine aan. Daarom moet u vaker naar de wc naarmate u meer alcohol drinkt. Wat ook niet helpt: alcohol vermindert het signaal naar de hersenen dat de blaas vol zit. De kans op ongewild urineverlies wordt zo veel groter.
In bepaalde gevallen is de incontinentie een blijvende kwaal. Ons lichaam bevat spieren die onze urine en stoelgang ophouden. Wanneer deze spieren beschadigd raken tijdens een operatie kan incontinentie het gevolg zijn. Vaak gaat het om tijdelijke stressincontinentie.
Onderzoek om de diagnose blaaskanker te stellen
Om te achterhalen of je blaaskanker hebt, doet de arts onderzoek naar de oorzaak van je klachten. Zo kan de arts de diagnose stellen. In het ziekenhuis krijg je een of meer van de volgende onderzoeken: urineonderzoek – onderzoek van de urine onder de microscoop.
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.
In sommige gevallen moet de vrouw de verzakking terugduwen voor ze kan defeceren. In zeldzame gevallen ontstaat er dyspareunie, vaginale flatus, of decubitus van het meest voorliggende weefsel.
De verzakking van de baarmoeder zelf geeft vaak geen duidelijke klachten. Echter kan de verzakking druk geven op andere organen zoals blaas of darmen, wat wel klachten kan geven. Een baarmoederverzakking is te herkennen aan een zwaar gevoel of druk in het bekken.
Sommige vrouwen met een verzakking maken zich zorgen over seks. U hoeft echter niet bang te zijn dat er tijdens seks iets beschadigd raakt. De wand van de vagina is heel soepel en geeft mee. Misschien is seks wel moeilijker of pijnlijker dan eerst.
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten.
Je kunt voor cardio oefeningen kiezen als fietsen, roeien, zwemmen of stevig door wandelen. 3. Adem altijd door (zet je adem niet vast) en blaas uit wanneer je kracht zet. Hierdoor spant de bekkenbodem zich aan en kan op die manier ondersteuning bieden aan de organen.