Maak afspraken met jezelf. Drink bijvoorbeeld geen frisdrank na acht uur 's avonds, of kies ervoor om niet meer te drinken wanneer je op het werk bent. Als je dit langzaam kunt uitbreiden, is het gemakkelijker om vaarwel te zeggen tegen cola en andere frisdranken.
Uit onderzoek van Diabetes Care blijkt juist dat het dagelijks drinken van deze suikervrije blikjes prik ook voor obesitas, een hogere bloeddruk en dus een verhoogde kans op hart- en vaatzieken kan zorgen. Pas helemaal stoppen met calorierijke frisdrank kan ervoor zorgen dat je die extra kilo's kwijtraakt.
Bouw langzaam af
Drink je bijvoorbeeld vijf of zes glazen frisdrank per dag, ga dan eerst voor één glas per dag, gevolgd door een twee- of drietal glazen per week. Volgens hetzelfde principe, maar je moet er wel voor zijn: leng je frisdrank aan met water.
"De suikers zijn dikmakers, ze worden omgezet in vet. Er ontstaat vetweefsel op je organen en lever. Vooral glucose en fructose zijn heel slecht. Zeker in een hoge frequentie is cola drinken niet goed", zegt Seidell.
Een blikje cola bevat 139 calorieën. Als je dat iedere dag laat staan, scheelt het je 973 calorieën per week.
We kunnen dus stellen dat cafeïne tot zo'n 6 uur na consumptie nog in het lichaam aanwezig is. Dat heeft onder andere met de halfwaardetijd van cafeïne te maken. De halfwaardetijd geeft de tijd aan die nodig is om de hoeveelheid van een bepaalde stof te halveren. Bij cafeïne is gebleken dat dit zeker 5 uur duurt.
AMSTERDAM - Het drinken van grote hoeveelheden cola leidt tot verzwakking van het spiergestel en in extreme gevallen zelfs tot verlamming. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Het drinken van bovenmatig veel cola kan het kaliumgehalte in het bloed drastisch doen dalen, waardoor de kans op spierklachten groot wordt.
In cola, van welk merk dan ook, zit ontzettend veel suiker. Suiker heeft een verslavende werking op mensen doordat het ons een gelukkig gevoel geeft en zelfs een korte energie uitbarsting. Per liter cola zit er vaak 106 gram suiker in. Dat is 26,5 gram suiker per glas, van 250 ml.
Reacties. Fosforzuur Het drinken van twee glazen cola per dag geeft twee keer zoveel kans op nierinsufficiëntie (onvoldoende nierwerking). De gevaren van cola liggen dus niet alleen in het hoge suikergehalte, maar ook in de hoeveelheid fosforzuur die het bevat.
De cafeïneopname is compleet, de pupillen zetten uit, de bloeddruk stijgt, waardoor de lever nog meer suikers in de bloedstroom pompt. Op dat moment blokkeren bepaalde receptoren in het brein om te voorkomen dat u suf wordt. De productie van dopamine stijgt waardoor de genotscentra van de hersenen gestimuleerd worden.
Bouw langzaam af
Drink je meerdere frisdrankjes per dag, begin dan met nog maar eentje per dag te drinken. Na twee weken drink je nog maar drie frisdrankjes per week. Zo ga je door. Door af te bouwen geef je jezelf de tijd om eraan te wennen.
Wie veel koffie of energiedrankjes drinkt en daar opeens mee stopt, kan last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen wel tot een week aanhouden. Je kunt dan last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen.
Het kost je ongeveer 5 dagen echt afkicken! Koffie en thee drinken kan dan ondersteunend werken. Probeer niet tegelijkertijd ook af te vallen, afkicken van dit vergif is heftig genoeg!
Twee glazen cola per dag zouden het risico op nierinsufficiëntie verdubbelen. Zo luidt de conclusie van een studie die waarschuwt voor de nefaste gevolgen van fosforzuur voor de nieren. Cola is een echte suikerbom (één blikje bevat ongeveer zes klontjes suiker, goed voor 150 kcal) en dus allerminst gezond.
Dat ligt aan de hoeveelheid suiker: Pepsi bevat iets meer suiker, calorieën en cafeïne dan Coca Cola, die weer meer natrium bevat.
Mensen die dagelijks producten zoals cola-light drinken, hebben 43 procent meer kans op hart- en vaatziekten. Cola-drinkers die denken dat ze gezonder af zijn door light te drinken hebben het mis. Elke dag een cola light schijnt stukken slechter te zijn voor hart en vaten dan de 'gewone' drankjes.
Het bevat echter geen suikers die bacterien (of je eigen lichaam) kunnen gebruiken. Hierdoor is cola-light wel relatief gezonder voor je gebit dan gewone cola. Fanta en sinas zijn beide iets minder zoet en zuur dan cola. Maar nog steeds redelijk schadelijk voor je tanden en kiezen.
Cola zero bevat amper calorieën. Wanneer je een glas leeg drinkt krijg je minder dan één calorie binnen. Een groot verschil dus met een normale glas cola want dan kom je toch al gauw uit op meer dan honderd calorieën. Je kan dus wel zeggen dat dit vele malen gezonder is.
Cola is beslist niet gezond te noemen. Het is dan ook niet verstandig om het veel en regelmatig te drinken. Dat geldt overigens ook voor andere frisdranken. In vrijwel elke frisdrank zit gewoon te veel suiker.
Wereldwijd drinken we iedere dag meer dan 1.9 miljard consumpties van al onze merken in meer dan 200 verschillende landen. In 2018 verkochten we in Nederland 570 miljoen liter aan dranken.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onderzoek gedaan naar de impact van frisdrank op onze gezondheid en daaruit is gebleken dat 2 glazen per dag al schadelijk zijn voor je gezondheid.
Misschien krijgt u vooral hartkloppingen als u alcohol drinkt. Of als u dranken met cafeïne drinkt (koffie, cola, redbull). Of als u rookt of drugs gebruikt. U kunt de hartkloppingen dan misschien verminderen door hier (tijdelijk) mee te stoppen.
"Fosforzuur kan leiden tot nierstenen en het drinken van twee of meer blikjes per dag verhoogt de kans op chronische nierziektes die veroorzaakt worden door de combinatie van fosforzuur, caféïne en andere additieven." Zelfs één blikje dieetfrisdrank per dag kan de gezondheidsrisico's (voor hart, diabetes en overgewicht ...
In cola zero zijn de suikers vervangen door kunstmatige zoetstoffen. Aspartaam is één van deze zoetstoffen die suiker vervangt. Deze zoetstoffen zijn 200 keer zoeter dan de hoeveelheid suiker die in de klassieke cola zit.