In het algemeen zijn er drie oorzaken aan te wijzen waardoor een levende taal dreigt uit te sterven: Het uitsterven van de etnische groep die de taal spreekt.Gedwongen verschuiving: de sprekers wordt van bovenaf een andere taal opgelegd. Dit was veelal het geval tijdens de Europese kolonisaties.
De hoofdoorzaak van het verdwijnen van de taal is dus de demografische flessenhals van die kleine groep van overlevenden in de jaren veertig van de twintigste eeuw.
Met hun taal verliezen de sprekers ook hun cultuur en identiteit. Daarnaast gaat informatie verloren die ook voor buitenstaanders relevant is, zoals allerlei kennis over de natuur. NEMO Kennislink sprak met twee Nederlandse taalwetenschapper die inheemse talen documenteren, voor de wetenschap en voor de sprekers zelf.
In het dagelijkse leven hebben we steeds minder aan ons eigen dialect, en het dialect van de plekken waar we belanden, beheersen we vaak niet. Dialecten vlakken dus sneller af of verdwijnen zelfs.” Het is een tendens die je in heel Europa ziet, zegt Ooms. “In Vlaanderen komt daar nog bij dat dialect lang verguisd werd.
Nog geen dertig mensen over heel de wereld spreken het Tobiaans. Daarmee is het Tobiaans zowat de minst gesproken taal ter wereld. De taal heeft heel wat gelijkenissen met het Sonsorolees, een taal die gesproken wordt op een kleine eilandengroep even naar het noorden, eveneens in Palau.
Wat is de jongste taal ter wereld? Volgens taalkundigen is de jongste taal ter wereld Afrikaans, gesproken in Zuid-Afrika. De taal komt uit de Germaanse talenfamilie en stamt af van Nederlandse en Duitse protestanten die op de vlucht waren voor vervolging door de rooms-katholieke kerk in de 17e eeuw.
Een gedeelde taal zorgt ervoor dat je met mensen kunt praten en dus meer mensen kunt begrijpen, maar is vaak ook belangrijk voor de identiteit. Veel mensen voelen dat ze iets verliezen als hun taal minder wordt gesproken.
Het is een rijkdom om dialect te kennen, want onderzoek heeft uitgewezen dat het gemakkelijker is om vreemde talen te leren als je naast het algemeen Nederlands ook een dialect kent. Het maakt je 'taalturbo' beter. Je talenknobbel draait hogere toeren als je op jonge leeftijd in contact komt met een dialect.
Over het ontstaan van dialect (ook wel streektaal genoemd) is niet zoveel bekend. Wij weten bijvoorbeeld niet hoe de taal klonk in de tijd dat er nog geen voicerecorders waren. Wel zijn er teksten uit de middeleeuwen (tussen 1200 en 1300 na Chr.) in het Brabants, Limburgs en Vlaams gevonden.
Wereldwijd worden er zo'n 7.000 talen gesproken, en het Nederlands hoort bij de 40 meest gesproken talen ter wereld. 'Dat is best wel indrukwekkend', vinden de onderzoekers. Het vermoeden dat het Engels wel eens het Nederlands zou gaan overnemen, en het uiteindelijk zelfs volledig zal uitroeien, klopt niet.
Wanneer oorspronkelijke talen verloren gaan, verliezen we cultuur, verliezen we geschiedenis, verliezen we ons eigen verleden. Een eeuwenoude cyclus van kennis sluit zich. Een taal verliezen is als een bibliotheek die verloren gaat; eeuwenlang verzamelde kennis bestaat dan simpelweg niet langer.”
Het Amerikaanse continent herbergt honderden inheemse talen, gegroepeerd in grote taalfamilies van zeer uiteenlopende grootte: Nahuatl en de Maya-talen in Midden-Amerika , Quechua , Aymara , Guarani in Latijns-Amerika en, verder naar het zuiden, Mapuche , evenals geïsoleerde talen .
Volgens de dialectoloog bestaat er niet zoiets als een 'oerdialect'. 'De dialecten die het dichtst bij het Oude Nederlands staan, zijn het West-Vlaams en het Limburgs, maar het Antwerps en het Brabants hebben dichter bij de wieg gestaan van het AN.
Een dialect is een streektaal onder een officiële taal. Een dialect noem je ook wel een streektaal. Dialecten zijn technisch gezien talen, maar worden niet als taal erkend. Dialecten worden vaak mondeling overgedragen van ouder op kind, het zijn meestal geen geschreven talen.
Fout: Net als andere taalvormen zijn dialecten intern gevarieerd. Ze verschillen geografisch, sociaal en situationeel en zijn dus heterogeen. Niemand spreekt helemaal hetzelfde dialect. Dialecten veranderen bovendien door de tijd heen, net als de standaardtaal.
Volgens het Guinness Book of Records zijn de moeilijkste talen het Tabassaran in de Kaukasus omdat deze taal maar liefst 48 naamvallen kent; de Noord-Amerikaanse indianentaal Haida, die met 70 de meeste voorvoegsels ter wereld heeft; Amale uit Papoea-Nieuw-Guinea, de taal met de meeste werkwoordsvormen: meer dan 69.000 ...
Naast het Russisch wordt in Rusland nog een honderdtal andere talen gesproken, waaronder Mordwiens, Tsjetsjeens, Tataars, Kirgizisch, Basjkiers. Deze talen zijn noch verwant aan het Russisch, noch aan andere Indo-Europese talen.
De wereldtalen die binnen de Verenigde Naties als zodanig gebruikt worden, zijn Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Russisch en Spaans.
Engels. Het zal je niet verbazen dat Engels over het algemeen gezien wordt als de makkelijkst te leren taal. Dit komt voornamelijk doordat vrijwel alle films, series en muziek die we zien en luisteren, in het Engels zijn. Hierdoor pikken de meeste mensen heel snel deze taal op.
1. Engels (1,132 miljoen sprekers) Net als Latijn of Grieks vroeger, is Engels vandaag de dag de universele taal.
Mamihlapinatapai (ook wel gespeld als mamihlapinatapei) is een woord dat afkomstig is uit het Yaghan, een taal die gesproken werd op Vuurland. Het wordt beschouwd als een van de moeilijkste woorden om te vertalen.
17. Zeiden de indianen 'ugh'? Generaties kinderen zijn opgegroeid met westernfilms waarin indianen vreemden begroetten met 'ugh' of 'how'.
De benaming First Nations/Premières Nations wordt gebruikt in Canada. In Latijns-Amerika worden de indianen officieel indígenas (inheemsen) genoemd. In de wetenschappelijke wereld spreekt men ook wel van Amerindiërs of Amerindianen.
Indianenvolken verschillen van elkaar, maar ze geloven allemaal in animisme. De volken in Noord-Amerika, maar ook bijvoorbeeld de Yanomami die in het Amazonegebied op de grens van Venezuela en Brazilië leven. Dieren zijn heel belangrijk in het leven van indianen. Elk volk heeft een ander dier als symbool.