Geef aan: ga lekker zitten, maak het jezelf gemakkelijk, ik haal een watertje voor je. Doen: meelopen naar de gespreksruimte, wijs de toiletruimte aan, stel jezelf voor. Het belangrijkste is: kijk de sollicitant aan en glimlach. Dat geeft een welkom gevoel en is een goede start van het gesprek.
Op je lichaamstaal letten. Glimlach veel. Met een warme, uitnodigende glimlach kun je ervoor zorgen dat iedereen zich bij jou op zijn of haar gemak voelt. Bovendien geef je door te glimlachen automatisch de indruk dat je het naar je zin hebt.
Wanneer je je niet gewenst voelt, kan dit komen doordat je gelooft dat jij niet oké bent en de ander wel oké is. Met andere woorden; jij bent niet belangrijk maar de ander wel. De ander kan iets heel goed, maar jij niet. Daarbij benader je situaties vanuit ongelijkwaardigheid.
Een ongemakkelijke situatie ontstaat vaak, omdat al je zelfvertrouwen je in de schoenen in zinkt op dat moment. “Zou dit leuk genoeg zijn om te zeggen? Hoe zou hij/zij nu over me denken?” raast er ergens door de achterkant van je hoofd.
Je ongemakkelijk voelen en onzekerheid
Onzekerheid en je ongemakkelijk voelen hebben heel veel gemeen. Als jij jezelf onzeker voelt, voel je jezelf nu eenmaal sneller ongemakkelijk. Je voelt jezelf vaak minder dan andere personen en daarom zijn ongemakkelijke situaties bijna niet onvermijdelijk.
Sociaal onhandige mensen voelen niet aan wanneer iets wel of niet gelegen komt. Nog erger: Ze zijn vaak te eerlijk. Zaken die je beter voor je kunt houden omwille van de sfeer flappen zij er zo uit.
Ga op de spreker af. Hij heeft net alle spanning van het spreken van zich afgeschud en doet nu niets liever dan verder praten over het onderwerp. Veel mensen herkennen dat ze zich ongemakkelijk voelen bij het aanknopen van een gesprek. Daarom doen ze het vaak niet.
Wat is verlegenheid
Iemand die verlegen is ervaart een gevoel van angst in het gezelschap van andere mensen: sociale angst. Een angst die voortkomt uit het idee niet goed genoeg te zijn of het niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen. Je bent bang dat iedereen negatief over je denkt.
Ieder mens heeft zichzelf wel eens gekwetst of afgewezen gevoeld. De ene mens is echter gevoeliger voor kwetsing en afwijzing dan de ander. Het is bekend dat mensen met een gebrek aan zelfvertrouwen of eigenwaarde zich sneller gekwetst of afgewezen voelen dan mensen die wel voldoende zelfvertrouwen hebben.
Een sociale fobie is een intense angst voor sociale situaties. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als zij een praatje met een vreemde aanknopen, of voelen zich verlegen als ze in een groep ineens in het middelpunt van de belangstelling staan.
Jezelf accepteren en van jezelf houden, geeft je veel kracht. Liefde geeft je een boost van energie, blijdschap, kracht en vertrouwen. Als je van jezelf houdt, sta je met meer vertrouwen en moed in de wereld. Je kunt meer aan en inspireert anderen met jouw krachtige houding.
Veel mensen zijn wel eens verlegen, bijvoorbeeld als ze een grote groep moeten toespreken. Maar verlegenheid kan ook ernstiger vormen aannemen, bijvoorbeeld zo verlegen zijn dat je niet meer naar een feest durft. Verlegenheid is een uiting van onzekerheid.
Kenmerken van verlegenheid: Je geblokkeerd voelen of geremd voelen zodra er meerdere mensen bij elkaar zijn. Je niet mengen in gesprekken of je buiten de groep plaatsen. Het gevoel hebben dat je wordt beoordeeld door andere mensen.
Verlegenheid ontstaat door een combinatie van je persoonlijkheid en ervaringen. Sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen. Mensen die bijvoorbeeld een wat ontwijkende persoonlijkheid hebben, hebben hier meer last van. Deze mensen lopen meer kans verlegen te worden.
Benoem de awkwardness
Hou het luchtig. Als er een stilte valt kan je daar een grapje over maken, en dan zal de spanning al heel wat minder zijn. Ook als je iets raars doet of zegt kan je gewoon zeggen: 'Dat was awkward, ik ben normaal niet zo onhandig.
Met stiltes creëer je rust in een gesprek en bied je de ander ruimte om na te kunnen denken. Als je te snel de stiltes invult, stoor je de ander in zijn of haar denkproces. En kun je de ander het gevoel geven dat je ook niet echt geïnteresseerd bent in het antwoord van de ander.
Zorg dat je van tevoren weet wat jouw date leuk vindt en dagelijks doet. Verdiep je een beetje in de basics: werk, opleiding, dingen die hij leuk vindt. Als je daar allemaal (een beetje) van op de hoogte bent, praat je een stuk makkelijker.