Dat doe je door de aanmaakblokjes verspreid tussen het houtskool te verdelen en aan te steken. Laat de deksel van de Big Green Egg na het aansteken openstaan. Zo kan meer lucht bij de houtskool, die daardoor sneller gaat gloeien.
Laat de aanmaakblokjes de houtskool aansteken en geef het ongeveer 10 tot 15 minuten de tijd om goed te ontbranden. Je ziet de houtskool gloeien en mogelijk enkele vlammen. Sluit de deksel van de Big Green Egg als de aanmaakblokjes volledig uitgebrand zijn en je een aantal kleine vuurhaarden hebt.
Voor het aansteken van de Big Green Egg heb je houtskool, aanmaakblokjes en een lucifer of aansteker nodig. Gebruik het liefst Premium houtskool dat bestaat uit grote stukken. Er is een ruime keuze aan diverse merken. Gebruik nooit briketten, hout of andere materialen.
Om de EGG veilig te doven hoef je eigenlijk alleen de zuurstoftoevoer af te sluiten: het houtskool in de EGG dooft dan langzaam.
Of het nu regent, sneeuwt of stomt, de BGE kan het hebben. Het leuke is dat je hem ook in alle weersomstandigheden kunt gebruiken. Zelfs als het hartje winter is. Een Big Green Egg is een must voor iedere echte barbecueliefhebber.
Als je echt hoog wilt stoken zorg dat je groene ei helemaal schoon is gemaakt voordat je hem aansteekt. Wanneer je de grote BGE gebruikt, moet je de vuurpot tot circa 2,5 à 5 cm boven de luchtgaten vullen.In geval van de middelgrote of kleine BGE vult u deze tot aan de luchtgaten.
Dek je EGG af
Je EGG kan zonder problemen het hele jaar door buiten staan.
Een overlappende keuze in al onze Kamado bbq tafels is het gebruik van hout. In alle tafels is hout verwerkt, tenzij u dat echt niet wilt.
Ondanks dat de meeste mensen het compleet afraden is het mogelijk om binnen te BBQen met een Big Green Egg. Check wel goed of je afzuigkap heel goed trekt. Heb je een afzuigkap met filter zonder uitgang naar buiten dan is het in geen geval een goed idee.
Waarom kan ik beter geen briketten in mijn Big Green Egg gebruiken? Briketten worden vaak geprezen omdat deze, als ze eenmaal gloeien ook goed blijven gloeien. Dit voordeel is in het geval van een kamado als de Big Green Egg juist een nadeel.
Hoeveel houtskool moet ik gebruiken? Wanneer je in bezit bent van een Big Green Egg Large, XL of XXL vul je de vuurkorf tot circa 2,5 cm boven de luchtgaten.In geval van de Medium of kleinere modellen vul je deze tot aan de luchtgaten.
De eerste keer gebruik:
De Grill Guru is een kamado grill van hoogwaardig cordoriet keramiek. Het keramiek moet wennen aan de hoge temperaturen. We raden je aan om de eerste 3x je Grill Guru niet hoger te stoken tot 250 graden Celsius.
Op de Big Green Egg worden gerechten sneller bereid, drogen ze niet uit en behouden ze hun voedings- en smaakstoffen. Het hoogwaardige keramiek in combinatie met goede houtskool zorgt voor een unieke smaakbeleving en een zeer lange brandduur.
Een Big Green Egg biedt veel voordelen
Met behulp van lucht schuiven en de verstelbare gietijzeren ontluchting regeling controleert u de temperatuur moeiteloos en precies van 50°C tot 400 °C. De thermometer maakt het mogelijk om de temperatuur nauwkeurig te regelen.
EGG aansteken
Bij het aansteken komen natuurlijke aanmaakblokjes (bijvoorbeeld onze Charcoal Starters), lange lucifers of een veilige aansteker en natuurlijk houtskool goed van pas. Gebruik het liefst houtskool dat bestaat uit grote stukken, bijvoorbeeld onze 100% natuurlijke houtskool.
Het is raadzaam om een beschermhoes te gebruiken om de kamado te beschermen tegen regen en andere weersomstandigheden. Zorg er wel voor dat de kamado volledig is afgekoeld voordat je de hoes erop plaatst.
Een goede kamado zal haarscheurtjes dus altijd, in meerdere of mindere mate, vertonen. Na het bakproces van het geglazuurde keramiek tijdens de productie van de ketel kan er restvocht achterblijven. Soms zien de haarscheurtjes er opvallend wit uit. Dat is keramiekstof wat door het vocht naar buiten wordt geduwd.
De nieuwe kettle bbq van Weber Summit Charcoal Grill is in principe ook een kamado. In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan.
Als je een Big Green Egg hebt, hoef je je daar geen zorgen om te maken. Die zijn gemaakt van speciaal keramiek en kunnen tot ver onder het vriespunt gebruikt worden.
Wanneer het aankomt op het doven van de Big Green Egg, had Big Green Egg het niet eenvoudiger kunnen maken. Om de houtskool in de Big Green Egg te doven, sluit je simpelweg de deksel en alle ventilatieopeningen. Houtskool heeft zuurstof nodig om te branden. Door de zuurstoftoevoer af te sluiten, doven de kolen vanzelf.
Buiten koken onder een afdak
Rookontwikkeling tijdens het koken ontstaat als er vet op de houtskool druipt, iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden. Bij de techiek roken komt de rook zo geleidelijk uit je EGG dat ook dit geen enkel probleem vormt. Zorg er wel voor dat je overkapping hoog genoeg is.
Wil je echt het beste van het beste, dan heb je de keuze uit de Big Green Egg, Kamado Joe (en dan voornamelijk de classic 3) of de Primo Oval Grill. Ga je voor dé iconische standaard met de allerbeste afwerking, dan kies je het beste voor de Big Green Egg.
Leg het gietijzeren rooster op de Big Green Egg en leg de sateetjes naast elkaar op het rooster. Prik de Digitale Oven Thermometer in een van de sateetjes en zet het alarm op ongeveer 60-64 graden als je van medium houdt.Liever medium-rare dan rond de 55 graden. Haal de biefstuk van de EGG en serveer gelijk.