Bij zowel de half- als (vol)automatische speler zit rechts vooraan een hefboompje, hiermee kan de platenspeler starten en stoppen. Ook kan met het hefboompje het liftmechanisme worden bediend. Wanneer de speler gestart wordt beweegt de arm automatisch naar het begin van de plaat en daalt er vervolgens op neer.
De groef in de plaat kun je vergelijken met een golfachtig pad of een kronkelende weg. Als je de naald op de plaat zet, volgt die de groef. Daardoor gaat de naald trillen en dat wordt omgezet in een elektrisch stroompje. Dit stroompje wordt versterkt en zorgt dat de muziek uit je speakers komt.
Het element van de platenspeler leest de informatie van de plaat (de groeven in het vinyl) en zet de trillingen om in een signaal dat naar een versterker gestuurd wordt, die er samen met de luidsprekers muziek van maakt.
De naald zit aan een pinnetje (cantilever) gemonteerd waarop een klein magneetje zit. Dit magneet beweegt van- en naar de twee spoeltjes die in het element zitten. In de spoeltjes wordt, door de beweging van het magneetje een heel kleine spanning gegenereerd. Vergelijk dit maar met een dynamo op een fiets.
Zo regel je de naalddruk
Hier is de naalddruk 0. Je vindt dit punt door aan het contragewicht op de toonarm te draaien. Als de toonarm in de lucht hangt, pak je het contragewicht en draai je aan de kleine schaalverdeling, totdat de 0 samenvalt met het kleine streepje op de toonarm.
Door aan het contragewicht te draaien, schuift het gewicht naar voren of naar achteren. De werking is even simpel als logisch: hoe dichter het gewicht bij het element en de naald komt, hoe meer de naalddruk toeneemt. Anderzijds: hoe verder het contragewicht naar achteren draait, hoe minder de naalddruk wordt.
Een langspeelplaat of vinylplaat, vaak afgekort tot lp of elpee, is een grammofoonplaat met een microgroef, gemaakt van vinyl en met een diameter van 30 cm (12 inch) die ruimte biedt voor maximaal 30 minuten muziek.
Een LP kan maar zo'n 40 tot 50 minuten aan muziek afspelen, dus reden genoeg voor een artiest om een album precies zolang te laten duren. Zelfs toen de CD's kwamen, die 60 tot 70 minuten aan muziek kunnen afspelen, bleef dit de standaard.
De meeste platenspelers moet je eerst met een versterker of actieve speakers verbinden voordat je geluid zal hebben. Er zijn echter ook platenspelers waar al een versterker is ingebouwd.
In de jaren '70 loopt de prijs van een LP uiteen van ƒ5,- tot ƒ25,- en heden ten dage zien we vergelijkbare verschillen in prijs tussen de CD's van 'Het Kruidvat' en die van de reguliere platenindustrie.
Met de komst van de elektromotor in de jaren 30 schakelt men over op 78 toeren (of eigenlijk 77 79), omdat dit zowel bij 50 hertz als 60 hertz is te reproduceren, en deze snelheid bovendien stabiel is bij het gebruik van de oude veerwerkmotoren.
We kunnen tegenwoordig haast niet meer een platenzaak in lopen, of een online platenshop bezoeken, zonder dat we over de kreten “180gr. Heavyweight Vinyl” of “Audiophile pressing” (waarmee in de meeste gevallen ook een 180 grams persing wordt bedoeld) struikelen.
De echte reden dat er aarding nodig is, is omdat het signaal door de tulpkabel een semi gebalanceerde aansluiting is. chassis van de ontvanger zit dus NIET aan het chassis van de draaitafel verbonden door de afscherming van de tulpkabel, dit gebeurt dus doormiddel van een extra aarde draad.
Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Het betekent dat de draaitafel een ingebouwde phono-versterker heeft. Deze zorgt ervoor dat het phono-signaal wordt geconverteerd naar een line-signaal, en laat dat nou precies het signaal zijn dat voor het aansluiten op een versterker of actieve speakers nodig is.
Je hebt een platenspeler gekocht en nu ga je hem thuis neerzetten. Dan is er meteen al een aantal zaken om op te letten. Zet hem bij voorkeur niet op andere apparatuur maar op een eigen plank. Zorg dat-ie waterpas staat (of in ieder geval recht op het oog) en niet in de zon.
Waarom klinken 45 toeren platen beter? Wanneer je platenspeler op 45 toeren staat ingesteld draait hij sneller rond dan bij 33-1/3 RPM. Dit betekent dat in dezelfde tijd dat een 33-1/3 RPM plaat één ronde heeft gemaakt, de 45 toeren plaat al 1,35 keer rond is geweest.
Wij leveren altijd goede service omtrent lp's kopen en verkopen. The Stocklot Company komt bovendien snel uw oude elpees bij u halen. Wij zijn altijd te bereiken om vinyl platen te kopen én te verkopen. We komen graag bij u langs voor de lp inkoop van uw platencollectie en muziekverzameling.
De afkorting EP staat voor Extended Play. Dat betekent dat zo'n release meer tracks bevat dan een single (waar vaak 2 à 3 nummers op staan), maar te weinig om een album (of LP) genoemd te worden. Frank Bloemen: "De maximale speelduur van een EP varieert van 25 tot 30 minuten, vergelijkbaar met 4 tot 5 tracks."
77,922 en 78,261 toeren. 33 toeren: Platen met een lager toerental werden in eerste instantie ontwikkeld voor de filmindustrie. Een standaard 78 toerenplaat kon per kant tussen 4 en 5 minuten geluid 'dragen'. In de jaren 20 van de vorige eeuw zat er zo'n 11 minuten film op een spoel.
De meest voorkomende snelheid is 33 1/3 toeren. Alle standaard 12 inch vinyl-platen moeten worden afgespeeld op 33 1/3 rotaties per minuut. Wanneer vinyl wordt gefabriceerd, worden de groeven in de plaat gesneden op een bepaalde draaisnelheid.
Een diamantnaald werkt ongeveer 1000 uur zonder merkbare verslechtering, als je de naald en je plaat tenminste schoon en stofvrij houdt, en als de toonarm goed is afgesteld. Dit betekent dat, als je één plaat per dag luistert, je de naald na ongeveer 3 jaar moet vervangen.
In de meeste gevallen is juist de platenspeler de boosdoener. Bij veel goedkopere platenspelers is de motor niet sterk genoeg en bij zwaarder vinyl zou de plaat daardoor kunnen overslaan. Ook een beperkte afstel mogelijkheid zou ervoor kunnen zorgen dat de naald niet recht in de groef blijft zitten.