Je kunt een sprei of plaid netjes over het dekbed leggen en aan de bovenzijde omvouwen, zo zijn beide lagen zichtbaar. Een nonchalantere look? Drapeer de bedsprei op het voeteneinde of over een mooie stoel in het slaapvertrek. Ook kun je ervoor kiezen de sprei of plaid netjes opgevouwen bovenop het bed te presenteren.
Het kan zowel gebruikt worden ter decoratie, voor een stijlvolle look van je kamer, maar je kan het ook gebruiken over je dekbed of laken om je warm te houden. Je kan een bedsprei zien als een bed bekleding dat tussen en dekbed en een laken in zit. Het is dikker en geïsoleerder dan een laken maar dunner dan een dekbed.
Benieuwd hoe dat mogelijk is? Zo gaat het in z'n werk: Keer je dekbedovertrek binnenstebuiten en leg hem op je matras met de opening aan het voeteneinde van je bed. Leg je dekbed er bovenop en maak de hoeken van je dekbed vast aan de hoeken van je dekbedovertrek, bijvoorbeeld met wasknijpers of veiligheidsspelden.
Bed opmaken met twee dekbedden
Leg de dekbedden netjes naast elkaar of met een kleine overlap. Vervolgens stop je eerst het dekbed in dat net onder de ander ligt. Daarna volgt degene die er iets bovenop ligt. Zo zorg je ervoor dat alles netjes, strak is ingestopt, maar je toch apart gebruik kan maken van de dekbedden.
Het algemene advies is om uw lakens minstens één keer per week te verschonen. Zorg ervoor dat het wordt gewassen op hoge temperaturen – 60 graden of hoger wordt aanbevolen. Laat tussen we wasbeurten door het dekbed zelf open op bed liggen met de ramen open om het te laten luchten.
Om een bed op te maken heb je nodig: een molton, een hoeslaken, een dekbed + dekbedhoes of een laken en een deken. De molton gaat als eerste om je matras, daarna het hoeslaken.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Hoe lang moet je bed luchten? Het advies is om je bed minstens één uur te laten luchten. Liever zelfs nog langer. Als je je bed meteen keurig opmaakt, kan het vocht dat je 's nachts hebt verloren niet goed verdampen.
En neem een voorbeeld aan de Franse manier van je bed opmaken: plaats een rolkussen tussen je hoofdbord en je kussens. Zo blijven je kussens mooi liggen en krijg je geen nekpijn wanneer je een boek leest of televisie kijkt in bed. Wanneer je gaat slapen, plaats je dit naast je bed.
Het bed is namelijk ook een broeinest voor schimmels, bacteriën en huisstofmijt. Dan hebben we het nog niets eens over alle dode huidcellen die je in bed verliest, het zweten, het huidvet en speeksel wat in je bed achterblijft.
Beddengoed wordt minimaal wekelijks, en maximaal twee-wekelijks, gewassen. Dat is vaak en om het mooi te houden is goede kwaliteit een eerste vereiste. Je kunt er echter ook voor zorgen dat je het minder vaak hoeft te wassen.
· Bescherming Een sprei houdt je 's nachts lekker warm. Maar daarnaast is het een goede bescherming van je dekbed en je kussens. Tegen stof en vuil van bijvoorbeeld huisdieren. Dus als je wilt dat je dekbed en kussen langer mee gaan, is het een goed idee om een bedsprei aan te schaffen.
Vind de goede kant van je dekbed door het label
Ook altijd moeite met het bed opmaken en het dekbed op de juiste manier in de overtrek te krijgen? Vrees niet; ga op zoek naar het label, plaats je dekbed met het label links boven in de hoes. Et voilà, hij zit goed.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Flanel en molton zijn zachte katoenen stoffen die veel gebruikt worden voor isolerende of beschermende doeleinden. Flanel word veel gebruikt voor bijvoorbeeld pyjama's en lakens. Molton is wat zwaarder van kwaliteit en meer geschikt als tafelbescherming en matrasbeschermer.
Tweewekelijks verschonen
Naast dat je het hoeslaken wast, is het minstens zo belangrijk om je molton of molton kussensloop te wassen, omdat ook hier het zweet intrekt. Op tijd in de wasmachine ermee dus en wel eens per twee weken. Het beste is om deze op 60 graden te wassen, zodat alle bacteriën gedood worden.
Een matrasbeschermer voorkomt de verspreiding van huisstofmijt en is dus essentieel voor mensen met een allergie. De huisstofmijt voedt zich immers met dode huidcellen. Zonder matrasbeschermer komt de matras al snel onder de huidcellen te zitten. Een voldoende frequent gewassen matrasbeschermer beperkt dit.
Makkelijker en sneller verschonen
Een laken onder uw dekbed scheelt weer een wasbeurt van uw overtrekset. Minder vaak verschonen en een minder volle wastrommel. En toch dat frisse gevoel.
Wat is het verschil tussen een molton en een matrasbeschermer. Het voornaamste verschil tussen de molton en de matrasbeschermer is dat de molton óver het matras wordt geplaatst en de matrasbeschermer ónder het matras wordt geplaatst. Zowel de molton als de matrasbeschermer verlengen de levensduur van het matras.
Een topmatras kunt u eigenlijk zien als een dunne matras, die bovenop een 'normale matras' kan worden gelegd. Deze matras ligt vervolgens weer op een bodem en daarmee is een topmatras dus het bovenste onderdeel van een slaapsysteem.