Wat is lasagne? Lasagne (spreek uit: 'lah-SAN-je') of lasagna in enkelvoud, is een pastavorm en tevens de naam van het gerecht dat wordt gemaakt van deze pastavorm.
Het is allebei goed, maar als je flauw wilt zijn kun je zeggen dat lasagna een erg karig gerecht maakt. Lasagna is immers het Italiaanse enkelvoud van het dunne deegblad en lasagne is de meervoudsvorm.
Gnocchi - [Njok-kie] Dit Italiaanse gerecht met zachte aardappelballetjes blijkt vrij ingewikkeld om uit te spreken, want er komen vele verschillende versies voorbij. Njok-kie is de enige juiste uitspraak.
Tagliatelle
Met een hollandse 'g'. En die 'e' op het einde wordt dan niet uitgesproken. Maar het is eigenlijk 'taljatelle'.
Volgende keer bestel jij gewoon een latte macchiato, dat je uitspreekt als 'makkiato' en niet als 'masji-ato'.
Vanille is een woord dat via het Frans aan het Spaans is ontleend. De uitspraakvariant [va(a)niejə] kwam er onder invloed van het Frans. Een vergelijkbaar voorbeeld is bastille. De variant [va(a)nilə] – of [va(a)nielə] – is de vernederlandste uitspraak.
champignon: 'sjam-pie-JON' (naast 'sjâm-pien-JÔN')
Skyr (spreek uit: skir) is een typisch IJslands melkproduct, Van origine is skyr een product dat door de Vikingen vanuit Noorwegen zou zijn meegebracht ten tijde van de kolonisatie van IJsland.
Het woord hummus ('kikkererwtenpuree') kan uitgesproken worden als [hoemoes], met twee keer de [oe] van moes, en als [humus], met twee keer de [u] van mus. De [oe] van [hoemoes] komt van het Arabisch, de taal waaraan het woord is ontleend. [Humus] is de vernederlandste uitspraak.
Of lasagne gezond is, hangt af van het recept. Kant-en-klare diepvries lasagne is over het algemeen niet de gezondste keuze. Deze bevat relatief weinig groente, maar wel veel zout en vet. De kaas die wordt gebruikt op kant-en-klare lasagne is meestal geen echte kaas, maar analoog kaas.
Lasagne is een Italiaanse ovenschotel die wordt bereid met dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm. In het Nederlands worden deze bladen lasagnebladen genoemd, in het Italiaans worden ze aangeduid met lasagne (meervoud).
De geschiedenis van de pasta begint met de lasagne en wel in Griekenland. De naam Lasagna, of “Lasagne” is afgeleid van het Griekse woord 'Laganon'; de eerste bekende vorm van pasta.
Quinoa kan in het Nederlands op twee manieren worden uitgesproken: als [kienoowaa], met drie lettergrepen en de klemtoon op de tweede lettergreep, en als [kienwaa], met twee lettergrepen en de klemtoon op de eerste lettergreep.
Skyr wordt gemaakt van afgeroomde, magere melk. Die melk wordt daarna verwarmd en gecombineerd met levende culturen van bacteriën. Dit proces is bijna hetzelfde als bij yoghurt. Wat Skyr echt anders maakt is dat er daarna stremsel ('skyr') wordt toegevoegd.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Wat is het meervoud van champignon? Het meervoud van champignon is 'champignons'. Eén champignon, twee champignons.
Paprika kan op twee manieren worden uitgesproken: 'pappriekaa' en paaprikaa'. De 'paa'-uitstraak is gebruikelijker en is welbeschouwd iets logischer. Als je paprika in lettergrepen verdeelt, krijg je namelijk pa-pri-ka, de eerste a staat dus aan het einde van de lettergreep.
Avocado. Is gek genoeg door sommige mensen omgedoopt tot advocado. Maar je zegt het dus gewoon zoals je het schrijft. Aaa-voo-caa-doo.
Reacties. Je spreekt 'entrecôte' uit als 'antrekoot', met een neusklank-'an', zoals je 'Provence' uitspreekt als 'Proovansj', dit alles met de klemtoon op de laatste lettergreep.
Het is 'de entrecote', want entrecote is mannelijk en vrouwelijk. Als je het aanwijst is het 'die entrecote'.
Het was niet Louis de Bechamel, markies van Nointel (1630-1703) die deze heerlijke saus heeft uitgevonden. Wel was hij hofmeester aan het hof van Louis XIV, het hof waaraan ook chefkok Francoise Pierre de La Varenne werkte. Hij maakte deze saus, in eerste instantie door kalfsvlees te smoren in melk, room en kruiden.
Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Wil je een 1-persoons portie lasagne maken? Dan heb je voldoende aan 4 lasagnebladen. Lasagne wordt vaak het best wanneer je vier lagen maakt, dus dan heb je aan vier lasagnebladen voldoende.