Paella, wordt vaak uitgesproken als pa-jella, maar spreek je uit als pa-el-ja. Medaille, wordt vaak uitgesproken als medal-je, maar spreek je uit als meda-je. Wesp, wordt vaak uitgesproken als wePS, maar spreek je uit als weSP. Aluminium, wordt vaak uitgesproken als aluminimum, maar spreek je uit als aluminium.
Sommige mensen spraken Oreo hier namelijk uit als Oréo.
Psycholoog. Een lastige, het blijft voor veel mensen lastig om psycholoog uit te spreken. Je zegt namelijk geen spygoloog, maar echt 'p'sycholoog.
Taupe: Een veelgebruikte kleur om mee te contouren, en daarmee bij dezen officieel een beauty term. Niet taup, maar toop. Die laatste -e mag je helemaal negeren.
De 'paa'-uitstraak is gebruikelijker en is welbeschouwd iets logischer. Als je paprika in lettergrepen verdeelt, krijg je namelijk pa-pri-ka, de eerste a staat dus aan het einde van de lettergreep. En in zo'n 'open' lettergreep wordt de klinker in principe lang uitgesproken: 'aa', 'ee', 'ie', 'oo', 'uu.
Steak, wordt vaak uitgesproken als stiek, maar spreek je uit als steek. Symptoom, wordt vaak uitgesproken als symptooN, maar het is symptooM.
'Zoo' is het Engelse woord voor 'dierentuin'. Het is daarom verkeerd om het uit te spreken als het Nederlandse 'zo'. Uitspraak van Burgers' Zoo is een dierentuin. 'Zoo' is het Engelse woord voor 'dierentuin'.
Waarom spreek je de supermarktketen Coop uit als Ko-oop?
Markt kan op twee manieren worden uitgesproken. De gebruikelijkste uitspraak is die met [k]: [markt]. De uitspraak zonder [k] is ook correct, maar minder gebruikelijk: [mart].
Psoriasis en zonnebank – niet doen dus! Lees meer over zonbescherming en zonverbranding. Hoe spreek je psoriasis uit? De uitspraak van deze huidaandoening is: psoo-rie-asis, dus niet 'psori-jàsses'.
Gel, wordt vaak uitgesproken als zjell, maar spreek je uit als djel.
In België komt ook de uitspraak [joe·choert] voor, maar wij gebruiken de algemeen Nederlandse uitspraak.
Parfum kan ook worden uitgesproken als [parfum], met [um] zoals in centrum en met de klemtoon op de tweede lettergreep. Die vernederlandste uitspraak is vooral in Nederland gebruikelijk. In België is ze minder gewoon. Daarnaast is ook de uitspraak [parfum] mogelijk, met de klemtoon op de eerste lettergreep.
Avocado. Is gek genoeg door sommige mensen omgedoopt tot advocado. Maar je zegt het dus gewoon zoals je het schrijft. Aaa-voo-caa-doo.
Vanille is een woord dat via het Frans aan het Spaans is ontleend. De uitspraakvariant [va(a)niejə] kwam er onder invloed van het Frans. Een vergelijkbaar voorbeeld is bastille. De variant [va(a)nilə] – of [va(a)nielə] – is de vernederlandste uitspraak.
Het is allebei goed. De Engelse uitspraak van sweater is 'swetter', rijmend op letter.
Bij grove hoort de uitspraak 'groo-vuh', maar je hoort ook vaak 'grov-vuh' en 'grof-fuh'. Dat verklaart de af en toe voorkomende spellingen grovve en groffe. Groffe is geen officiële spellingwijze, maar komt als informele spellingvariant wel voor.
Duitsers leggen bij Japan en Ibiza de klemtoon heel opvallend op de eerste lettergreep: JA-pan en I-biza. Nederlanders en Engelsen leggen de klemtoon op de tweede lettergreep: ja-PAN en i-BI-za.
We pleiten er daarom voor om vanille ook op die manier uit te spreken: als 'vanie-je', dus. Tequila daarentegen schrijf je met één 'l', en dus is er geen reden om in dit woord een 'j' te verwerken. Gewoon 'tekiela' zeggen dus, en geen 'tekielja'.
Als je paprika in lettergrepen verdeelt, pa-pri-ka, zie je dat de eerste een open lettergreep is. In een open lettergreep klinkt de klinker gewoonlijk lang: 'paa', niet 'pah'. We spreken Afrika ook uit als 'aafriekaa', niet als 'affriekaa'.