In Nederland is het gebruikelijk om te rangschikken op basis van het kernwoord van de naam.Lidwoorden en voorzetsels worden dan tussen haakjes of na een komma achter het kernwoord geplaatst: Poel (van der) of Poel, van der. In België wordt doorgaans gealfabetiseerd op de volledige naam: Van der Poel.
Klik op de pijl die naast de kolomletter verschijnt en kies een van de sorteeropties: Oplopend sorteren: Hierbij worden de gegevens in alfabetische volgorde (A‑Z) of oplopend op numerieke waarden gesorteerd.
Ga naast Tabelontwerp naar Indeling > Sorteren. Kies in het dialoogvenster hoe u de tabel wilt sorteren. Selecteer de rij Koptekst als de gegevens kopteksten bevatten. Kies onder Sorteren op de naam of het kolomnummer waarop u wilt sorteren.
Personen worden meestal gesorteerd op achternaam en pas daarna op voornaam. (Eerst Jansen, Alfred; daarna komt Jansen, Bob). Het voorvoegsel (van, de) wordt in Nederland bij het sorteren meestal achteraan gezet, zoals: Vries, Jan de. In België is de normale orde van toepassing: De Vries, Jan.
Als woorden op alfabetische volgorde staan, dan staan ze op volgorde van het alfabet. Als de eerste letter hetzelfde is, dan wordt gekeken naar de tweede letter van het woord. Als de eerste twee letters hetzelfde zijn dan wordt naar de derde letter gekeken, enzovoorts.
De alfabetische volgorde komt grotendeels uit de oudheid, toen de letters ook als cijfers dienden. De volgorde houdt mogelijk ook verband met astronomie en astrologie. We weten niet precies waarom de letters precies in deze volgorde staan, maar wellicht was het een ezelsbruggetje voor astrologische namen en begrippen.
1.Tik in een draaitabel op de kleine pijl naast de cellen Rijlabels en Kolomlabels.2.Selecteer een veld dat u wilt sorteren en tik op de gewenste sorteeroptie.
Tekst sorteren
Selecteer een cel in de kolom die u wilt sorteren. Ga op het tabblad Gegevens in de groep Sorteren en filteren op een van de volgende manieren te werk:Als u snel wilt sorteren in oplopende volgorde, klikt u op. (Sorteren van A naar Z).
In de statusbalk ziet u het aantal woorden voor de selectie en voor het hele document. Tip: Om het aantal tekens, regels en alinea's te zien, klikt u op het aantal woorden in de statusbalk.
Ga naar Start > Vervangen.Voer in het vak Zoeken naar het woord of het zinsdeel in waarnaar u wilt zoeken.Voer in het vak Vervangen door uw nieuwe tekst in.
Waarom staan de letters van een toetsenbord niet op alfabetische volgorde? Gek genoeg is de QWERTY-indeling van een toetsenbord gekozen om typistes langzamer te doen typen. Met de komst van de eerste typemachine in 1873 kwamen de hamertjes waarmee de letters op het papier sloegen, voortdurend in de knoop.
Inzicht in het alfabetisch principe
Het alfabetisch principe ligt ten grondslag aan onze geschreven taal. Dit houdt in dat een leerling beseft dat letters horen bij bepaalde klanken en andersom, dat klanken gekoppeld kunnen worden aan letters.
Rij- of kolomlabelgegevens in een draaitabel sorteren
Klik in de draaitabel op een veld in de kolom met de items die u wilt sorteren.Klik op het tabblad Gegevens op Sorteren en klik vervolgens op de gewenste sorteervolgorde.
Een draaitabel is een krachtig hulpmiddel om gegevens te berekenen, samen te vatten en te analyseren om vergelijkingen, patronen en trends in uw gegevens te zien. Draaitabellen werken een beetje anders, afhankelijk van het platform dat u gebruikt om Excel uit te voeren.
Een draaitabel (Nederlandse vertaling van 'pivot table') in Excel is een 'uittreksel' of 'samenvatting' van jouw originele tabel met brongegevens. De draaitabel geeft je snel antwoord op eenvoudige vragen over je tabel, die je anders alleen met ingewikkelde formules zou kunnen beantwoorden.
De literatuurlijst sorteer je op alfabetische volgorde. Je gaat uit van de achternaam van de eerste auteur van een bron. De eerste auteur is de auteur die als eerste genoemd wordt in de bron, dit hoeft dus niet de auteur te zijn van wie de eerste letter van de naam als eerste in het alfabet voorkomt.
Ons alfabet is afgeleid van het Latijnse alfabet. Maar er is een nóg ouder alfabet waar dit alfabet weer vandaan komt, namelijk het Proto-Sinaïtisch schrift. Dit vormt de oorsprong van al onze alfabetten.
De A is de eerste letter in het moderne Latijnse alfabet en ook de eerste klinker. De letter is afgeleid van de Griekse letter alfa (α), die evenals in het Latijn de klankwaarden /a/ en /a:/ had.