Begin met een paar dingen die favoriet zijn bij je kleintje en snijd die in kleine stukjes. Daar kan hij dan lekker op sabbelen. Serveer ze met een lach, zodat je kleintje ook enthousiast wordt. En vergeet niet zelf ook een stukje te nemen.
Zacht fruit, zoals banaan en rijpe mango of meloen, kun je direct met een vork prakken tot een puree. Ook kun je fruit eventueel raspen. Harder fruit, zoals appel, kun je beter eerst stomen of koken, zodat het zachter wordt. Vervolgens kun je het prakken of met een staafmixer of keukenmachine pureren.
Start vaste voeding met milde smaken
Tussen de 4e en de 6e maand begin je met de eerst hapjes vaste voeding van je baby, naast de borst- of flesvoeding. Dit begint met kleine hapjes in de vorm van gemalen of geprakte papjes groente en fruit.
Je kunt je kindje pap geven. Daar kun je prima wat kleine stukjes vers fruit doorheen doen, zoals banaan en aardbei. Of geef je kindje een brood(korst) om op te knabbelen.
Snijd het eten in langwerpige, handzame stukken, ter grootte van je baby's vuist. Snijd kleine fruitsoorten zoals druiven in stukjes. Gaat oma/opa of de oppas je baby eten geven, leg ze dan goed uit hoe ze dit veilig kunnen doen.
Maak eerst de groentepap gaandeweg minder vloeibaar, zodat je kind speeksel moet 'bijvoegen'. De tong moet het voedsel heen en weer brengen, wat het kauwen stimuleert. Kan je baby drogere pap eten, begin dan met zachte brokjes in zijn voedsel. Je kan je baby vanaf dan ook eens een stukje brood geven.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt.
Je kan komkommer raspen of pureren. In combinatie met ander groente en fruit is hij ook erg lekker. En natuurlijk is komkommer ook heerlijk als gezond tussendoortje voor groot en klein! Wanneer je jouw baby een reepje komkommer wilt laten ontdekken blijf er dan altijd bijzitten.
Het principe van deze methode is dat je het eten op een positieve manier introduceert aan je kind. Je geeft je kind gewoon eerlijk eten, in grote stukken en je geeft het de gelegenheid die grote stukken eten te pakken, er wat aan te ruiken en sabbelen, ervan te likken, de vorm te voelen en de kleur en vorm te zien.
Start met enkele lepeltjes groentepap. Gaat het goed, voer de hoeveelheid dan langzaam op tot gemiddeld 150 gram.
Hoeveel oefenhapjes geef je? De oefenhapjes geef je naast de melkvoeding. Daarom is het beter niet te veel te geven, je wilt namelijk niet de trek in borst- of flesvoeding van je baby verminderen. Een goed uitgangspunt is om te starten met 1 of 2 keer per dag 3 tot 4 lepeltjes.
Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst. Eventueel kun je het brood in wat moedermelk, opvolgmelk of slappe thee dopen, zodat je baby het makkelijker kan opeten. Stop het stukje brood in de zijkant van zijn mond, bij zijn wang.
Door koken krijgt fruit en groente een zachtere structuur, maakt ze romigere en makkelijker te verteren. Denk hierbij maar eens aan moes of compote en velouté (romige soep). Door te koken krijgen de ingrediënten meer, minder of een andere kleur.
Snijd 1/4 van je banaan af. Vervolgens prak je met je vork lekker lang de banaan tot een prutje. Als het papperig is en weinig/ geen klontjes heeft, is je fruithapje klaar. Smikkelen maar.
Geef het fruithapje na een melkvoeding of tussen twee voedingen in. Kies ook een moment waarop je kindje uitgeslapen is.
Vast voedsel
Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, kan je beginnen met zijn eerste hapjes naast de borst- of flesvoeding. Dit kunnen gepureerde hapjes zijn, maar vanaf ongeveer 7 maanden kan je ook kleine stukjes eten, oftewel finger foods aanbieden.
Druiven geef je nooit zo in zijn geheel aan een peuter.
Maar dat blijkt dus niet de juiste manier te zijn. Ook in deze halve partjes kan je peuter zich nog makkelijk verslikken. Hoe het dan wel doen? Best snij je de druiven in de lengte doormidden: van het steeltje dus naar beneden.
Zodra je baby 8 maanden oud is, mag hij vast voedsel eten
Sommige soorten fruit, zoals aardbeien, sinaasappels en kiwi's, kunnen vrij zuur zijn. Kijk daarom goed uit voor eventuele reacties (zoals uitslag) die kunnen worden veroorzaakt door zure voedingsmiddelen3.
Hoe en wanneer maakt u hem klaar? U kunt komkommer gaar en gemixt serveren vanaf 9 maanden. Om als rauwkost te geven dient u te wachten totdat u kindje 12 maanden is. Het wordt natuurlijk aanbevolen om advies te vragen aan uw behandelend arts, voordat u nieuwe ingrediënten aan uw kindje geeft.
Bananen zijn goed voor je kindje
En daarnaast is de banaan ook nog eens een kaliumrijke vrucht. Allemaal vitaminen en voedingsstoffen die je kindje nodig heeft om te groeien en gezond te blijven.
Tussen 4 en 6 maanden kun je je baby een stukje brood geven zonder korst. Maar geef je baby pas brood zonder korst als hij gewend is aan oefenhapjes en ook wat grovere hapjes kan eten. Doop de boterham eventueel in moedermelk of flesvoeding om het wat zachter te maken.
In het begin volstaat het om de boterham te besmeren met plantaardige margarine. Wil je daarnaast nog wat op de boterham doen, kies dan bij voorkeur voor smeerbaar beleg en gebruik niet te veel. Kies voor vruchten- of groentemoes, een geplet hardgekookt eitje of wat gekookte vis.
En: gewone melk bevat veel eiwit wat nu nog te veel belasting voor die kleine baby-niertjes kan geven. Als je kleintje 8 maanden is, kan een beetje naturel yoghurt of kwark wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de melkbasis blijft.