Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al. Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Verse vijgen snijden
Ze snijdt ze liever in de lengte in vieren . Rijpe vijgen zijn zacht en geven mee onder een scherp mes, voegt Welsh toe. Ze snijdt ze door de steel heen, in plaats van door het midden. "Als de vijgen papperig en te zacht zijn om te snijden, zijn ze overrijp en hebben ze wat van hun zoetheid verloren," voegt Welsh toe.
Ga je de vijg snoeien? Verwijder dan eerst alle kruisende takken en dood hout. Zorg dat de bovenkant van de plant mooi open is, zo krijgen de vruchten aan de takken voldoende licht om te rijpen. Snoei kleinere takken die te dicht op andere takken groeien ook, zo hebben de vruchten genoeg plek om te groeien.
Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn, kun je ze beter schillen. Snijd de vruchten dan in de lengte in kwarten. Pel de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.
Was het zachtjes onder stromend water en duik er dan in! Als je wilt, kun je de vijgen schillen, maar dat lijkt veel werk voor weinig beloning, omdat de schil van een vijg al zo zacht en moorish is.
Plant een jonge vijgenboom op een plek bij een beperkte ruimte. Hoe minder plaats de wortels krijgen, hoe meer vruchten de vijgenboom zal krijgen. In september of oktober zijn de vijgen rijp genoeg om geoogst te worden. Zijn de vijgen gelig of iets donkerder dan zijn ze rijp.
De beste manier om van vijgen te genieten is rauw, met de schil en de zaden intact. Je kunt ook de schil verwijderen en de zaden eruit scheppen, als je dat wilt, of vijgen koken door ze te bakken, braden of grillen.
De mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten, zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Omdat ze nauwelijks transport verdragen moeten ze dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken.
" Vijgen zijn met mate heel gezond ", zegt Smith. "Ze zijn een uitstekende bron van vezels, antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen." Maar ze zijn zoet om een reden — suiker — dus als je op je suikerinname let, kun je het beste niet te wild doen met vijgen. Bijvoorbeeld, zes gedroogde vijgen geven je ongeveer 24 gram suiker.
Van verse vijgen is de schil lekker zacht en dus goed te eten. Als vijgen wat ouder zijn is de schil ook harder. Dan is schillen wel zo prettig omdat het dan lastig te eten is en moeilijker te verteren. Maar schadelijk voor de gezondheid is de schil niet.
Maar hoe weet je nou of je vijg rijp is of niet? Allereerst wil je goed kijken: rijpe vijgen worden ofwel iets geler, of juist iets donkerder.Vervolgens kun je voelen aan de vruchten: rijpe vijgen voelen iets zachter aan.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Je kunt het allemaal eten, de schil en de binnenkant, maar niet de bovenkant van de steel . Er zit geen pit in. Neem gewoon een GROTE HAP. En als je eenmaal verliefd bent, gebruik dan deze lijst om creatief te worden met je nieuwe favoriete fruit.
Ook vitamine A, C en K komen voor in de vijg evenals de mineralen kalium, magnesium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer. Vijgen bevatten veel vezels, deze zijn goed voor de darmwerking en verbeteren de stoelgang.
Verse bevroren vijgen behouden hun natuurlijke kleur, smaak en textuur als ze goed worden bereid. U kunt het fruit wassen en schillen als u dat wilt, of schoonmaken, drogen en intact laten .
Verse vijgen worden meestal rauw gegeten . Ze smaken het lekkerst als ze rechtstreeks van de boom worden gegeten, bij voorkeur nog warm van de zon.
The basics: hoe vijgen bewaren en eten (met of zonder vel)?
Snijd ze dan open en gebruik enkel het vruchtvlees. De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed.
De vijgen die nu nog in de boom zitten worden niet meer rijp. Om schimmelvorming te voorkomen, is het 't beste deze onrijpe vruchten nu uit de boom te plukken. Het gaat hierbij alleen om de grote exemplaren.
Rijpe vijgen moeten licht zacht aanvoelen, maar niet papperig . Een goede vuistregel is om vijgen te plukken als ze ongeveer zo zacht zijn als een waterballon.
Want vijgen zijn heel voedzaam en gezond. Er zitten vitamines A, B en C in.Ze bevatten minerale zouten zoals calcium, fosfor en magnesium. De fructose (suiker) is zelfs voor diabetici onschadelijk.
Als je een oude, schone eierdoos hebt, is dit eigenlijk de perfecte bewaardoos voor vijgen. Ze hebben ook luchtcirculatie nodig, dus luchtdichte containers zijn een no-go. Als je van plan bent om ze in de koelkast te bewaren, laat ze dan uitgepakt en op een plek waar ze niet geplet of gevallen kunnen worden .
Leg ze in een ondiepe koelkastdoos om ze te beschermen. Afgedekt kun je ze 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
Sommige soorten groene vijgen worden in hun vroege stadium gebruikt en worden bewaard in siroop of gegooid in pasta bedekt met witte wijn en parmezaanse kaas . Rijpe groene vijgen worden ook vermalen in drankjes of gedroogd en gekonfijt als een zoete, taaie snack. Wereldwijd worden groene vijgen gebruikt in veel verschillende keukens en recepten.