Snijd nu de kop en kont van de courgette af. Snijd vervolgens de courgette doormidden en snijd de schil ervan af. Snijd nu de courgette in plakjes. Wanneer dit gedaan is draai de plakjes en kwart slag en snijd vervolgens in reepjes.
Courgette snijden: zo doe je het
Snij het topje en het kontje van de courgette. Snij de courgette door in de lengte. Snij deze 2 stukken nog eens door in de lengte. Snij de courgette in gelijke stukken.
Aubergine in ronde plakken snijden
Snijd de uiteinden van de aubergine eraf. Houd je hand in een klauwtje en snijd ronde plakken. Hoe dikker de plakken, hoe langer het duurt om ze te garen. Lekker om te grillen of bijvoorbeeld in een shakshuka.
Eminceren is een snijtechniek die veel wordt toegepast op knoflook, groenten, fruit en paddenstoelen. Het is het in dunne plakjes snijden van een product. Exacte maten zijn hierbij niet van toepassing.
Het kan maag-darmklachten en hoofdpijn veroorzaken. Ook kan dit stofje solanine de symptomen van reuma versterken. Soms is aubergine wat bitter. Deze bittere smaak is afkomstig van de pitjes, waar de meeste solanine in zit.
Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten. Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.
Waarom goed voor je? Courgettes zijn niet alleen lekker, maar ze zitten ook boordevol goede dingen. Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C.
De schil van een courgette is perfect eetbaar en de meeste vitaminen zitten net onder de schil.
Courgette invriezen is een prima idee als je ze lekker lang wil bewaren. Spoel de courgettes goed af, snijd ze in schijfjes en blancheer de plakjes gedurende twee minuten. Laat ze afkoelen onder koud water en laat de stukken courgette vervolgens uitlekken op een rooster.
Om een groente doormidden te snijden, zet je je hand om de groente en snij je er tussendoor. Leg je hand nooit opzij, zo loop je het risico om in je vingers te snijden! Maak cirkelvormige bewegingen met je mes, waarbij de punt van het mes altijd blijft staan.
Volg gewoon deze stappen: Stap 1: Snijd beide uiteinden van de komkommer af. Stap 2: Snijd de komkommer in de lengte in vieren. Stap 3: Verwijder de zaadjes uit het midden van elk kwart. Stap 4: Stapel de plakjes op elkaar en snijd ze in lange dunne repen.
Aubergines bevatten veel meer gezonde vezels dan courgette. Goed voor de darmflora en stofwisseling dus! Al hebben courgettes ook veel andere goede voedingsstoffen. Aubergines bevatten meer vocht dan courgettes.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Tegenwoordig zijn de aubergines helemaal niet meer bitter, maar zouten blijft een ding. Door de aubergine vooraf te zouten, onttrek je er vocht uit en minder vocht is meer smaak. Bovendien zout je de aubergine zo van binnen en meer zout is ook meer smaak.
Aubergine kruiden is een eitje; ze zijn erg neutraal van smaak en kunnen daarom veel smaakmakers hebben. Het is heel verleidelijk om hier zout bij te gebruiken, maar dat is absoluut niet nodig. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidenmengsel van paprikapoeder, basilicum en oregano. Succes gegarandeerd!
Weg ermee. Maar niet schrikken als de binnenkant eerst egaal wittig-groen is maar een tijdje na het opensnijden bruine vlekken begint te krijgen: dat is een heel natuurlijk proces en betekent niet dat de aubergine niet goed meer is. Gewoon verdergaan met marineren of bereiden; dat wordt smullen straks!
Snipperen = snipperen is een snijtechniek waarbij een product met een koksmes in gelijkmatige kleine blokjes gesneden wordt.
'Brunoise' en 'julienne' zijn snijwijzes van groenten. De term 'julienne' verwijst naar (flinter)dunne sliertjes of reepjes. Lees je 'brunoise', dan gaat het over kleine blokjes.