Zo kun je lezen dat jouw buik vooral in het derde trimester het hardst groeit en dat iedereen anders draagt: hoog, laag, opzij, puntig, breed of smal. Het maakt niet uit, want dat maakt iedere zwangerschap uniek!
Wanneer kom je aan
Vaak zit de grootste toename wel in het begin van de tweede helft van de zwangerschap: 0-12 weken 10% 13-20 weken 15% 21-30 weken 50%
Als je 8 weken zwanger bent kan het zijn dat je al bent aangekomen, maar meestal kunnen de mensen uit je omgeving in deze fase nog niets aan je zien. Zelf zie je na 2 maanden misschien wel al iets aan je buik. Dit kunnen je darmen zijn. De hormonen zorgen ervoor dat je wat vocht vasthoudt en dat je darmen wat opzetten.
De groei van jouw zwangere buik
De eerste weken: je baarmoeder bevindt zich nog achter het schaambeen. 12 weken: als je voorzichtig op je buik drukt, kun je de harde rand van je baarmoeder voelen, net boven je schaambeen. 12-16 weken: je buik groeit boven je schaambot.
Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven. Tweede trimester: In het tweede trimester kom je ongeveer 6 kilo aan.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Symptomen zwangerschap en jouw lichaam
De eerste signalen van je zwangerschap zijn: gevoelige en opgezette borsten, tepels die groter en donkerder zijn, misselijkheid, vaak moeten plassen, trek in eten op vreemde momenten en sneller moe zijn. Het komt allemaal door nieuwe hormonen!
Lichte krampjes, een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en stemmingswisselingen. Het zijn allemaal klachten die kunnen betekenen dat je zwanger bent. Zijn ook je borsten gevoeliger, lijken ze iets gegroeid en zien je tepels er anders uit? Dan is de kans groot dat er een klein mensje groeit in je buik.
Je kleine embryo is nu nog zo klein als een mini speldenknopje, waardoor veel vrouwen nog niet aan hun lichaam zullen voelen dat ze zwanger zijn. Een opgeblazen gevoel en winderigheid is echter wel veelvoorkomend, en het is vooral aan te raden dat je dit lekker laat gaan om het opgeblazen gevoel te verminderen.
Kan ik voelen of ik zwanger ben? Helaas kan je aan de baarmoedermond niet voelen of je ook daadwerkelijk zwanger bent geworden. Hiervoor zal je toch echt een zwangerschapstest moeten aanschaffen. Maar het is toch wel erg leuk om zélf te kunnen inschatten wanneer je vruchtbaar bent door de baarmoedermond te voelen!
De kans op een miskraam vroeg in de zwangerschap is 10 op 100. Hebben jullie bij de echo rond 8-9 weken een kloppend hartje gezien, dan is die kans al veel kleiner en eind nog maar 2 tot 3 van de 100 zwangerschappen in een miskraam .
Een grote stijging in progesteron zorgt ervoor dat jij je zo uitgeput voelt. Naast hormonale veranderingen werkt je lichaam nu ook voor 2 personen in plaats van 1. Dat vraagt natuurlijk energie van je lichaam, je stofwisseling gaat sneller, je bloeddruk daalt en je suikerspiegel daalt.
Je buik en alles wat erin zit moet zich opnieuw aan- passen en alles verschuift een beetje. Ruimte maken voor de baby! De komende maanden zal dat ruimte maken nog vaak gebeuren. Meestal heb je hier niet echt last van, maar je kunt het wel merken.
Als je gewoon gezond en verantwoord blijft eten, hoef je echt niet bang te zijn dat je kind iets tekort komt. In principe zou je vanaf week 20 wel iets meer mogen eten. In het tweede deel van je zwangerschap kun je namelijk zo'n 100 tot 300 calorieën extra gebruiken.
Ga niet op dieet tijdens de zwangerschap
Als je lijnt, komen er schadelijke stoffen vrij die zijn opgeslagen in je lichaamsvet. Die kunnen de placenta passeren, bij je baby terechtkomen en zo invloed hebben op de groei en ontwikkeling.
Voor twee eten? Een volwassen vrouw heeft zo'n 2.000 kcal per dag nodig en tijdens de laatste 3 maanden van je zwangerschap neemt dit toe met 300-400 kcal. Dit komt neer op een extra boterham, een schaaltje yoghurt of wat meer vlees, vis of vleesvervanger.
Artsen en verloskundigen beginnen met tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie en gaan daarbij uit van 40 weken zwangerschap. Na 4 weken is er genoeg hCG hormoon aangemaakt en kan een zwangerschapstest een positieve uitslag geven.
Maandelijkse zwangerschapssymptomen: een maand zwanger
Emotioneel en stemmingswisselingen. Opgeblazen gevoel. Kramp.
Dit gebeurt er met jou als je 2 weken zwanger bent
Dit zijn dingen zoals veranderde afscheiding rond de eisprong, een LH-piek, lichte krampen en een lichte stijging in de lichaamstemperatuur. Ook zal je rond de eisprong meer zin hebben in seks en kunnen je borsten wat gevoeliger worden.
Onderin je buik, rond je schaambeen of in je onderrug kun je lichte krampen voelen: Een innesteling kramp. Het kan ook zeurend aanvoelen. Veel vrouwen omschrijven het als een hele milde kortdurende menstruatiepijn.
Sommige zwangere vrouwen stoppen niet, maar gaan minder roken. Bijvoorbeeld vijf sigaretten per dag. Maar elke sigaret is schadelijk voor een baby. Uit onderzoek weten we dat je baby minder risico`s loopt als je stopt met roken.
Meer betrouwbare signalen voor een eventuele zwangerschap zijn de eerste zwangerschapssymptomen. Deze kan je al vroeg in de zwangerschap ervaren. Vanaf twee weken na de conceptie kan je deze klachten al opmerken. Sommige vrouwen hebben zelfs na een aantal dagen al last van zwangerschapsklachten.
Een week na de bevruchting kun je je al moe voelen, je menstruatie is nog niet uitgebleven en je merkt nu al dat je eigenlijk alleen maar wilt slapen, de hele dag door. Het wordt veroorzaakt door het hoge niveau van het hormoon progesteron.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
Tijdens vroege zwangerschap kunnen je borsten voller voelen of gevoeliger zijn dan gewoonlijk en sommige vrouwen merken op dat het gebied rond de tepels (areola/tepelhof) donkerder is. Gevoelige borsten zijn een van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen, maar dit kan tijdelijk zijn.