Meestal zal uw arts de gehoorgang schoonmaken. De ontsteking verdwijnt dan na 1 tot 3 weken vanzelf. Voorkom beschadiging van de huid en maak uw gehoorgang niet schoon door te peuteren met wattenstaafjes.
Als de druppels niet helpen, zijn de bacteriën die in het oor zitten ongevoelig voor deze druppels. Dan vervangt de KNO-arts de druppels door een andere type. Soms krijgt uw kind dan ook antibiotica tabletten. Het is belangrijk dat u niet te lang wacht met het geven van antibiotische druppels.
Laat zo mogelijk een ander druppelen, hij/zij kan zien of de druppels goed de gehoorgang ingaan. Als u twijfelt of de oordruppels goed de gehoorgang ingaan, blijft u na het druppelen zeker 10 minuten liggen.
Zoals bij vele geneesmiddelen kan ook het gebruik van oordruppels tot bepaalde bijwerkingen leiden. Indien oordruppels in een gezond of reeds genezen middenoor terechtkomen, kan dat een beschadiging van het binnenoor geven. Dit heeft tot gevolg dat het gehoor minder wordt en dat er oorsuizen of duizeligheid optreden.
De toediening van zure oordruppels kan een branderig gevoel veroorzaken. Een acute gehoorgangontsteking komt vaker voor bij mensen die in hun oor peuteren en hiermee kleine wondjes maken. Het is dus wijs om dit niet te doen. Er is vaak een reden waarom mensen jeuk hebben in hun gehoorgang (bijvoorbeeld eczeem).
Oorzaak verstopte oor is niet bekend
Ga dan even langs de huisarts. Doe dit ook als de klachten langer dan een week aanhouden of als u oorpijn krijgt. Zo kan het nodig zijn om uw oren even uit te laten spuiten of krijgt u bij een verkoudheid een neusspray, die ook zorgt dat uw oren weer opengaan.
Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Ga liggen, waarbij de oorschelp naar achter-boven moet worden getrokken om de gehoorgang recht te maken. Laat een ander druppelen, hij/zij kan zien of de druppels goed de gehoorgang ingaan. Blijf na het druppelen zeker 10 minuten liggen. Druk gedurende deze tijd enige malen op het oorklepje.
De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt: Een afname van het gehoorvermogen. Een verstopt oor of druk in het oor. Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang.
Verwarm het druppelflesje vooraf even in uw handen. Houd uw hoofd opzij en laat de druppels in de gehoorgang van uw oor vallen. Houd uw hoofd nog minimaal 3 minuten schuin of ga op uw zij liggen. Lees ook de instructie op deze site.
Met de oordruppels is een ontsteking van de gehoorgang binnen 1 tot 3 weken over. Krijgt u vaker een ontsteking van de gehoorgang? Dan kunt u de oordruppels steeds na het zwemmen (of ander contact met water) gebruiken. Of als u merkt dat de klachten terugkomen.
Houd de druppelaar boven de gehoorgang en laat de druppels in het oor vallen. Zorg dat de druppelaar nergens mee in aanraking komt, anders bederven de druppels sneller. Houd het hoofd nog 3 tot 5 minuten opzij, zodat de druppels alle plekken de gehoorgang kunnen bereiken.
Houd het gaasje of de oortampon vochtig door regelmatig (ongeveer 6 tot 8 keer per dag) met de oordruppels te druppelen. De arts adviseert u meestal het gaasje of de oortampon na 24 uur te verwisselen.
Vaak is de ergste pijn binnen 2 tot 3 dagen over. Bij volwassenen met oorpijn gaat het meestal om een ontsteking van de gehoorgang. Een gehoorgangontsteking geneest meestal binnen 1 tot 3 weken. Tijdens het vliegen kunt u ook last hebben van oorpijn.
Laat uw huisarts dan controleren of dat door een prop oorsmeer komt. Als dat zo is, kunt u uw oor laten uitspuiten. Doe in de 3 dagen voor het uitspuiten dit: doe 2 keer per dag een paar druppeltjes slaolie, olijfolie of water in uw oor. Uw oor wordt uitgespoten met lauw water.
contact. Het is raadzaam contact op te nemen als de oorontsteking niet vanzelf overgaat, of verergert ondanks de behandeling. Bij een afstaand oor, roodheid, bewustzijnsverlies of heftige hoofdpijn moet u ook direct door een KNO-arts onderzocht worden.
Dit kunt u opheffen door de neus dicht te knijpen, druk te zetten en via die buis van Eustachius lucht in het oor te blazen. Dat doet u in situaties waarbij er drukverschillen ontstaan; zoals bij vliegen en bij duiken.
Wanneer je toch last blijft houden van veel oorsmeer, kun je gedurende twee of drie dagen een klein beetje lauwe slaolie of olijfolie in je oor druppelen. Zo wordt het oorsmeer wat zachter, waardoor hardnekkig oorsmeer loslaat van de gehoorgang. Overtollig oorsmeer komt vervolgens vanzelf naar buiten.
Een druk op de oren ontstaat door een onvoldoende werking van de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor). Hierdoor ontstaat er onderdruk in het middenoor. Vaak kan dit ontstaan na een verkoudheid of indien er sprake is van een verstopte neus of een allergie.
De ontsteking zelf veroorzaakt geen onherstelbare schade aan het oor. Maar een verwaarloosde oorontsteking is gevaarlijk. U moet het goed in de gaten houden, vooral bij kleine kinderen.
Als de ontsteking veroorzaakt wordt door een bacterie, kan uw arts antibiotica (antibacteriële geneesmiddelen) voorschrijven. Als de ontsteking veroorzaakt wordt door een virus helpen antibiotica niet.
Oorzaak van een binnenoorontsteking
Een binnenoorontsteking (otitis interna) is meestal het gevolg van een uitbreiding van een (bacteriële) middenoorontsteking of luchtweginfectie. Binnenoorontsteking kan ook veroorzaakt worden door een virusinfectie (zoals bof, verkoudheid of griep).
Valsalva-techniek: bij deze techniek sluit je je mond sluit en knijp je je neus met de hand dicht. Vervolgens probeer je lucht door je gesloten neus te forceren. Op het moment dat er lucht naar het middenoor wordt geduwd, kun je je oren horen 'ploppen'. Vaak is het probleem dan opgelost.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Om het middenoor open te krijgen kan de KNO-arts Otrivin/Xylometazoline neusdruppels voorschrijven. Een nadeel van deze druppels is dat ze maar gedurende één week gebruikt mogen worden. Langdurig gebruik van de druppels kan schade veroorzaken aan het slijmvlies van de neus.