Voor een zeeaquarium wordt als minimale hoeveelheid verlichting 0,5 watt per liter water gezien.
Wanneer je voor softkoralen kiest (leder koralen) dan moet je uitgaan van minimaal 0,6 watt verlichting per liter. Voor steenkoraal ligt dat hoger. Hier moet je uitgaan van minimaal 1,0 watt per liter.
Beste LED verlichting zeeaquarium
Voor een open aquarium adviseren wij de Redsea Reef LED lampen. Deze lampen hebben een volledig spectrum bereik en ze zijn eenvoudig in te stellen waardoor de kans op fouten bij het instellen van de LED verlichten tot een minimum wordt beperkt.
De hoeveelheid licht is afhankelijk van je aquariuminhoud en je soort en hoeveelheid planten en vissen. Afhankelijk van het soort aquariumplanten en aquariumvissen dat je hebt moet je verlichting tussen de zes en tien uur per dag aan staan. De doorsnee aquarium verlichting staat 8 uur per dag aan.
ZeewaterForum gebruiker
Wit licht zou maar op 10% ten opzichte van je blauwe licht moeten staan. Geen groen en rood gebruiken, dit is alleen maar goed voor je algen groei. Wil je echt dat je kleuren poppen dan moet je ook UV licht er bij hebben.
Als je een biotoop aquarium heb met weinig planten dan ligt de Lumen van Led verlichting tussen de 10-20 Lumen per liter, dat is ongeveer vergelijkbaar bij TL verlichting van 0-0,5 Watt per liter.
Rood en blauw licht
Rood licht is goed voor aquariumplanten omdat het de groei bevorderd. Blauw licht is goed voor de groei van algen. Deze kleur licht heb je daarom ook nodig voor je aquarium, maar het is wel belangrijk dat er meer rood dan blauw licht aanwezig is.
Op 1: Juwel Helialux Spectrum LED verlichting (beste keuze) De Juwel Helialux Spectrum LED verlichting staat voor ons als beste keuze op plek 1 als LED verlichting voor je aquarium. Deze lampen zijn ontzettend krachtig, vergelijk de hoeveelheid Lumen die ze produceren maar eens met andere lampen in deze lijst.
We raden je aan om de lichtintensiteit tussen 20 en 40 lumen per liter water te houden. Let op: wanneer de lichtintensiteit van de verlichting in je aquarium veel te sterk is voor het aantal planten, dan bevordert dit de groei van algen.
De aankoop van een zoutwateraquarium kost al snel enkele duizenden euro's afhankelijk van de dieren die je wilt nemen. Een zeeaquarium met koralen is 25% duurder dan een zeeaquarium zonder koralen. De onderhoudskosten schommelen tussen 35 en 70 euro per maand.
Een uv-c lamp verwijderd eencellige algen en zorgt voor kristal helder water in zout en zoetwater aquaria. Tevens inactiveert het bacteriën en andere in het water levende parasieten en verminderd zo het risico op infecties bij uw vissen.
Hoeveel elektriciteit een gemiddeld tropisch aquarium thuis vraagt, hangt erg af van de inhoud van de bak, de watertemperatuur, het soort verlichting en de vraag of het aquarium is afgedekt. Een flink tropisch aquarium met pomp kan 1000 kWh per jaar verbruiken (€ 220).
Het advies is om voor zowel rood als blauw licht te gaan, dan zit je altijd goed. Samen met wit licht ziet je aquarium er dan prachtig uit. Je kunt hiervoor ook blauw, wit, blauw/wit, rood/wit, blauw/rood/wit en RGB als aquarium LED verlichting gebruiken. Aan jou om te kijken wat er in je aquarium en je budget past.
In de natuur hebben de Malawi cichliden gemiddeld 13 uren licht per dag. Dit kun je dus thuis ook doen. Het is dan niet de bedoeling 13 uren lang het volle licht te geven. Je kunt de natuur ook een beetje nabootsen om de vissen minder te laten schrikken.
De ideale waarde voor een plantenbak met een goede mengeling van gemakkelijke tot moeilijkere plantjes is 40 à 50 µmol PAR op de bodem, goede CO2 en voldoende meststoffen. Hier wordt een PAR-meter gebruikt in een zee-aquarium. De categorie 80 – 120 µmol PAR vermijd je best.
Blauw licht bevordert plantengroei aquarium; de waterplanten absorberen blauw licht (en rood licht) beter dan andere kleuren licht. Blauw licht zorgt voor kalme vissen; blauw led licht bootst de natuurlijke omgeving van tropische vissen na en is daarom rustgevend.
Groen licht voegt voor planten weinig toe en wit licht is er vooral voor ons, omdat wij dat het beste kunnen zien.De kleurtemperatuur wordt uitgedrukt in Kelvin. Van laag naar hoog zien wij het als warm licht, kaarslicht effect, via helder wit naar blauw.
In essentie gaat het er vooral om dat je planten het optimale spectrum aan kleuren krijgen aangeboden voor de fotosynthese. 6500 Kelvin is hier het meeste geschikt voor. Ook omdat dit nou eenmaal redelijk neutraal licht geeft in je aquarium en plezierig is om naar te kijken.
Vissen zelf hebben meestal geen behoefte aan fel licht. Uiteraard plaatsen mensen dergelijke verlichting op hun aquaria omdat ze zelf de vissen willen zien zwemmen. De meeste vissoorten passen zich goed aan aan het licht in een aquarium, maar voor sommige soorten is fel licht zeer stresserend.
We raden je aan om de lichtintensiteit tussen 20 en 40 lumen per liter water te houden. Let op: wanneer de lichtintensiteit van de verlichting in je aquarium veel te sterk is voor het aantal planten, dan bevordert dit de groei van algen.
Nachtverlichting is niet nodig, omdat vissen echter slapen 's nachts. In het wild slapen ze ook en vissen kunnen hun ogen niet dichtdoen daarom is het beter donker 's nachts. De verlichting mag wel aan overdag.
Gemiddeld hoort de verlichting van een aquarium tussen de 9 en 12 uur aan te staan. Uiteraard is geen enkel aquarium hetzelfde en er zal dus per aquarium gekeken moeten worden naar de juiste hoeveelheid licht. Zet je verlichting op het begin op zo'n 10 uur en kijk vervolgens hoe je aquarium hier op reageert.
Waarom heeft mijn aquarium licht nodig? Elk aquarium heeft licht nodig voor zijn planten. Licht geeft planten de energie voor fotosynthese en groei. Planten desinfecteren het water en zorgen voor zuurstof voor vissen.