Elke houtsoort krimpt op het moment dat het droogt. Echter zal dit in een gelijkmatig tempo moeten gaan. Op deze manier krijgt het hout ook de kans om daadwerkelijk te krimpen. Op het moment dat dit te snel gaat kan er te snel veel spanning worden opgebouwd waardoor het hout scheurt of krom trekt.
Alle soorten hout kunnen kromtrekken. Hout met een open celstructuur zoals vuren zal sneller kromtrekken dan hout met een dichte structuur zoals Red Cedar of Lariks. Teakhout trekt het minste krom.
Kromtrekken van hout:
Naast het scheuren van hout zorgt deze spanning ook voor het kromtrekken van het hout. Deze spanning 'duwt' op de uit de stam gezaagde plank, waardoor deze krom wordt. De pijlen in de afbeeldingen geven aan in welke richting de plank zal kromtrekken. Dit is meestal 'om het hart'.
De mate waarin hout uitzet en krimpt hangt grotendeels af van de houtsoort. Over het algemeen is er een tangens krimping van 8 tot 10 procent, een radiale krimping van 4 tot 5 procent en haast geen verandering in de lengte.
Doordat hout onderhevig is aan verschillende weersomstandigheden, werkt hout altijd. Bij nat weer zet hout uit doordat het vocht opneemt. In de zomer droogt het hout en gaat het weer krimpen. Aangezien buitentoepassingen onderhevig zijn aan het weer, zal hout blijven uitzetten en krimpen.
Is het erg als mijn haardhout nat regent? Voor het droogproces is het niet heel erg. Hout droogt van buiten naar binnen waarbij de sapstromen langzaam afsterven en drogen. Indien het hout nat regent, trekt het vocht enkel via de buitenkant iets in het hout.
Berken multiplex bestaat meerdere dunne laagjes massief hout, ook wel fineerlagen genoemd. Bij berken multiplex zijn de laagjes dunner dan bij veel andere soorten multiplex. Hierdoor is de plaat oersterk en trekt het nauwelijks krom.
Hoelang het hout precies moet drogen hangt af van het vochtgehalte bij het begin, het soort hout, het weer en de stukgrootte. Gekliefd hout in standaardmaat droogt tot ongeveer 28% in één jaar en tot onder de 20% bij twee jaar drogen.
Ventileren van je huis
Het is belangrijk om je huis te ventileren om zo het krimpen of uitzetten van hout tegen te gaan. Ventileren is wat anders dan luchten. Zet nooit de mechanische ventilatie uit. Heb je geen mechanische ventilatie?
Het hout krimpt. Het kan dan ook niet anders of het hout, een natuurlijk produkt, is aan veranderingen onderhevig. Nogmaals: In de zomer zal het parket onder invloed van het omgevingsklimaat uitzetten, in de winter zal het dan weer krimpen.
Reacties. Multiplex bestaat uit om en om verlijmde en samengeperste laagjes hout, waardoor de de plaat goed bestand is tegen doorbuigen (vervorming) en zeer taai is en daarbij niet krom trekt. Mdf is samengesteld uit verlijmde en samengeperst houtschilfers.
De Douglas zal minder snel scheuren dan de Lariks. De Lariks is echter wel een stuk duurzamer dan de Douglas. Het lijkt dus beter om voor de Lariks te kiezen als je duurzaam tuinhout wilt gebruiken.
Daarentegen is taekhout een houtsoort dat het minste krimpt tijdens de droging. Taekhout wordt dan ook een “stabiele” houtsoort genoemd.
Reacties. Sommige houtsoorten zoals eiken en vooral esdoorn zijn erg hard. Andere zijn erg goed bestand tegen drukbelasting vanwege hun hoge dichtheid, zoals b.v pokhout. Weer andere houtsoortsen zijn heel erg taai en buigzaam, zoals b.v. populier.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
Winter: hout krimpt
Als het langdurig vriest en niet regent, kan de luchtvochtigheid dalen. in combinatie met het stoken van de verwarming zorgt dit voor extreem droge lucht. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid en leefklimaat, maar ook voor je houten vloer. Deze kan gaan krimpen, scheuren of schotelen.
Zet douglas hout uit? Je zult nu misschien denken, dat het bijna onmogelijk is voor douglas hout om uit te zetten, gezien de hardheid en de duurzaamheid. Er bestaat echter niet zoiets als ontastbaar hout. Welke soort hout je ook gebruikt, het is en blijft een natuurproduct.
Hout kan uitzetten bij vochtopname en krimpen bij vochtverlies. In tegenstelling tot bijvoorbeeld metaal verandert hout niet veel van vorm onder invloed van de temperatuur, maar vooral door vocht.
Begin door de vlek uit het hout te proberen te strijken. Als dat niet werkt, laat de vlek dan weken in mayonaise of schrob hem met tandpasta. Als deze methoden niet werken, dan moet je wellicht schurend materiaal als schuurpapier of staalwol gebruiken om de vlek weg te schrapen door een laag hout te verwijderen.
Het brandhout mag een vochtigheidspercentage hebben tot maximaal 20 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgehalte van ongeveer 50 procent. Na een jaar drogen daalt dit tot ongeveer 28 procent en na 2 tot 3 jaar drogen heeft het hout het geschikte vochtigheidspercentage van 20 procent of minder.
Een plaat van 5 laagjes per 18 mm zal sneller kromtrekken dan een plaat met 21 laagjes per 18 mm. Maar wat betreft het kromtrekken: elke soort multiplex kan in meer of mindere mate iets kromtrekken als het zich vrij kan bewegen, bijvoorbeeld bij (schuif)deuren.
Heeft jouw project dus stevigheid nodig dan kan je beter gaan voor multiplex. Dit materiaal is steviger en is daarom ook duurder dan MDF. MDF is weer relatief goedkoop en makkelijk te bewerken.
Deze platen zijn voorzien van twee aluminium lagen in de plaat. Deze laagjes liggen zo'n 7mm diep in de plaat. De aluminium lagen zorgen ervoor dat vocht niet verder het hout in kan trekken om zo het kromtrekken te verminderen/voorkomen.